ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση στις κλοπές και διαρρήξεις σε Μαγνησία και Θεσσαλία

εξαρση-στις-κλοπές-και-διαρρήξεις-σε-μ-753365

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι κλοπές στη Θεσσαλία τον Ιούλιο που… όλως τυχαίως ξεκίνησε το πρώτο κύμα των αδειών. Οι διαρρήξεις διπλασιάστηκαν σε ένα μήνα, φθάνοντας τις 60 από τις 38. Μόνο στον Βόλο εξιχνιάστηκαν 8 περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα και άλλες 10 δικύκλων.

Οι κλοπές και διαρρήξεις στο διάστημα της καραντίνας είχαν εκμηδενιστεί με τον αναγκαίο περιορισμό στο σπίτι, καθώς οι «ποντικοί» δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ούτε να τρυπώσουν σε σπίτια.

Αντίθετα, με τις διακοπές του καλοκαιριού βρίσκουν ελεύθερο τόπο και χρόνο για να δράσουν. Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες ότι μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μία φωτογραφία που παραπέμπει σε διακοπές υποδηλώνει την απουσία από το σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη δράση διαρρηκτών.

Το αστυνομικό δελτίο καταγράφει δεκάδες κλοπές κάθε χρόνο.

Ενδεικτικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 στη Μαγνησία η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφίες για 85 κλοπές – διαρρήξεις. Οι 35 από αυτές αφορούσαν σε οχήματα. Οι υπόλοιπες σε σπίτια και καταστήματα.

Η Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει ένα υψηλό ποσοστό των κλοπών. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα διαλεύκαναν τις 39 από τις υποθέσεις και οδήγησαν στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους, ενώ από τα κλαπέντα οχήματα ανευρέθηκαν τα 20. Εντούτοις, κάποιες υποθέσεις δεν εξιχνιάζονται ποτέ ενώ τα τροχοφόρα δεν ανευρίσκονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλοπές κρύβονταν κατά κύριο λόγο νεαρά άτομα συχνά με παραβατική δράση στον χώρο των ναρκωτικών. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι κλοπές αφορούσαν σε σπείρες με οργανωμένη δράση και στόχευση.

Μάλιστα αρκετές από αυτές διαπράττονται από τρόφιμους του Ιδρύματος Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Βόλου αλλά και Ρομα περιφερόμενους από νομό σε νομό.

Για να προστατέψετε το σπίτι σας η Ελληνική Αστυνομία μεταξύ άλλων συμβουλεύει:

  • Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
  • Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαμερίσματος µε κλειδαριά ασφαλείας.
  • Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.
  • Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.
  • Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας
  • Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
  • Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
  • Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου