ΤΟΠΙΚΑ

“Επαγγελματικά” τα χτυπήματα στο φοιτητή

επαγγελματικά-τα-χτυπήματα-στο-φο-851206

Στάση «σιωπής» τήρησαν χθες οι πρυτανικές αρχές. Σήμερα, δύο ημέρες μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος Κ. Μπαγιάτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Μόνο ο αντιπρύτανης Ναπ. Μήτσης τοποθετήθηκε χθες περιεκτικά για τα θλιβερά γεγονότα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για άλλο θέμα. «Πρόκειται για γεγονότα που μας έχουν στεναχωρήσει, δεν ξέρουμε ακριβώς τις λεπτομέρειες και τα καταδικάζουμε απερίφραστα», ήταν η αναφορά που έγινε.
Ο πρύτανης, πάντως, κατέθεσε χθες μήνυση κατ’ αγνώστων, με την οποία ζήτησε τον εντοπισμό των υπευθύνων της επίθεσης. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή δραστών.
Στο μεταξύ, εξιτήριο πήρε χθες από την Χειρουργική Κλινική, όπου νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους ο Στάθης Γώγος. «Ήμουνα τυχερός. Ευτυχώς είμαι ευτραφής και τα χτυπήματα δεν προκάλεσαν βλάβη σε ζωτικό όργανο…», δήλωσε ο ίδιος με δόση αυτοσαρκασμού και προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο, στον οποίο τέθηκε η ζωή του.

Οι «μπράβοι» και τα πάρτι
Εξωπανεπιστημιακούς «φουσκωτούς» καταγγέλλουν ως υπαίτιους για τα σοβαρότατα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέλη της ΚΝΕ, οι οποίοι παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου.
«Στη γενική συνέλευση του συλλόγου που πραγματοποίησαν στελέχη, μέλη και οπαδοί κυρίως της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, εμφανίστηκαν παρέα με μπράβους και φασιστοειδή για να επιβάλουν με το έτσι θέλω τις απόψεις τους στον φοιτητικό σύλλογο. Ενώ συνεχιζόταν η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, ορισμένοι «φίλοι και γνωστοί» του στελέχους της ΔΑΠ Δερβίση και κάποιοι άλλοι της ΠΑΣΠ (μάλλον αγανακτισμένοι πολίτες και αυτοί) επιτέθηκαν ομαδικά και με λύσσα σε φοιτητές του τμήματος, βρίζοντας και χτυπώντας τους. Ένας από αυτούς με τη βοήθεια κατσαβιδιού μαχαίρωσε τρεις φορές στα πλευρά τον Στάθη Γώγο, που εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε μαζί με άλλους φοιτητές και συνδικαλιστές να περιφρουρήσει την ομαλή διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης», περιέγραψε το μέλος της ΚΝΕ Γιάννης Παπαρίζος.
Η επίθεση, όπως ανέφερε, «δεν είναι άσχετη με τη δράση του συγκεκριμένου συνδικαλιστή, αλλά και των δυνάμεων της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια στη διάρκεια των φοιτητικών αγώνων», προσθέτοντας ότι η αφορμή για τα επεισόδια ήταν η επιμονή κάποιων δυνάμεων που στηρίζονται από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να επιβληθούν στον φοιτητικό σύλλογο με το έτσι θέλω νέες εκλογές και μάλιστα με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Για να συνεχίσει ο σύλλογος να είναι υποχείριο της κλίκας, στην οποία δυστυχώς συμμετέχουν και καθηγητές, που μέχρι και πέρυσι δεν επέτρεπε τη δράση παρατάξεων στη σχολή και την κάθοδό τους στις εκλογές. Θέλουν τους φοιτητικούς συλλόγους άχρωμους και άοσμους, οργανωτές εκδρομών και πάρτι, δεκανίκια συμφερόντων οικονομικών και άλλων, μακριά από την αγωνιστική δράση».
Τα προχθεσινά επεισόδια στο αμφιθέατρο του τμήματος Χωροταξίας σημειώθηκαν στον απόηχο των έντονων διαφωνιών, επί μήνες, μεταξύ αριστερών φοιτητικών παρατάξεων από τη μία και των δύο μεγάλων παρατάξεων, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ από την άλλη, σχετικά με τη νομιμότητα ή μη των εκλογών της 9ης Μαΐου.
«Όλο αυτό το επεισόδιο δεν είναι άσχετο με όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στον φοιτητικό σύλλογο. Υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο μεταξύ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ για να σαμποτάρουν το νέο Δ.Σ., με τη λογική ότι φέτος για πρώτη φορά οι σύλλογοι κατάφεραν να κάνουν δημοκρατικά εκλογές, χωρίς να περιορίζεται η συνδικαλιστική ελευθερία, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με παρατάξεις.
Σε αυτό το θέμα μπήκε το ζήτημα του πάρτι και οικονομικά του συλλόγου. Τα στελέχη της ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ κανόνισαν πάρτι με το όνομα του συλλόγου, χωρίς εξουσιοδότηση», είπε ο Γιάννης Παπαρίζος.
Τα μέλη της ΚΝΕ απηύθυναν κάλεσμα σε φορείς, μαζικούς συλλόγους, φοιτητικούς συλλόγους, στη Σύγκλητο και τη γενική συνέλευση του τμήματος να καταδικάσουν το γεγονός.

Διάθεση συνεργασίας
Τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κτίριο Παπαστράτου μέλη της ΚΝΕ, παρακολούθησε εκτός από δεκάδες φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, το μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μπάμπης Παπαδόπουλος.
Όπως δήλωσε αμέσως μετά, η ΔΑΠ καταδικάζει τα γεγονότα, θα αναλάβει πολιτικές ευθύνες εάν χρειαστεί και θα συνεργαστεί με την Π.Κ.Σ. σε οτιδήποτε χρειάζεται γύρω από αυτό το θέμα.

Πώς ξεκίνησε η «σύρραξη»…
Τον περίεργο ρόλο στη γενική συνέλευση των εξωπανεπιστημιακών, ηλικίας γύρω στα 25 ετών, περιέγραψε χθες ο φοιτητής Γιάννης Τσίχλης: «Υπήρξε
διαπληκτισμός μεταξύ μέλους της ΔΑΠ και της ΕΑΑΚ, μέσα σε κλίμα αντίθεσης για τις εκλογές. Ο Στάθης Γώγος προσπάθησε να τους χωρίσει. Πιάστηκαν στα χέρια και ακολούθησε σύρραξη. Δεκαπέντε περίπου άτομα σύρονταν στα σκαλιά με κλωτσιές και μπουνιές. Όταν τελείωσε το περιστατικό, είδαμε αίματα στην μπλούζα του Στάθη. Είχε τρία χτυπήματα με μικρό αιχμηρό αντικείμενο, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γιατρού, που μίλησε για επαγγελματία.
Στη διάρκεια της συνέλευσης έβλεπα άτομα που δεν τα είχα δει ποτέ στο χώρο της σχολής. Πιθανότατα ήταν παρέα μέλους της ΔΑΠ, είτε μπράβοι πληρωμένοι. Από το αποτέλεσμα φάνηκε για ποιο σκοπό είχαν κληθεί. Ο ένας από αυτούς γρονθοκόπησε τον Στάθη και τότε ξεκίνησαν όλα.
Περιμένανε αφορμή να δράσουν, να χτυπήσουν κάποιον που θα έρχονταν σε αντίθεση με τα σχέδιά τους.»

Καταδικάζουν
«Η οργανωμένη επίθεση από «μπράβους» υπό την καθοδήγηση μέλους της ΟΝΝΕΔ σε μέλη της ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ, είναι επίθεση ενάντια στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα και τις δημοκρατικές διαδικασίες και αυτή τη φορά ξεπερνά κάθε όριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΑΚ και προσθέτει:
«Η επίθεση αυτή είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς προκλήσεων και τραμπουκισμών που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στο σύλλογο της Χωροταξίας από μέλη της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ.
Στη συνέλευση της Τετάρτης ήταν συνειδητή η επιλογή των κομματικών επιτελείων να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, έτσι ώστε αφ’ ενός να «περάσει το δικό τους» και αφ’ εταίρου να «κόψουν τον αέρα» των δυνάμεων του κινήματος.
Για αυτό και από νωρίς εμφανίστηκαν μαζί με γνωστό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ της σχολής, εξωπανεπιστημιακοί «φουσκωτοί». Σε ανύποπτο χρόνο το μέλος της ΔΑΠ/ΟΝΝΕΔ επιτέθηκε σε φοιτητή του σχήματος ΧωροΑταξία- ΕΑΑΚ. Αρκετά σύντομα η «σύρραξη» επεκτάθηκε με τη συμμετοχή και των «φίλων» του που επιτέθηκαν σε φοιτητές της σχολής (μεταξύ των οποίων και ο συνάδερφος Στάθης) που προσπάθησαν να αμυνθούν και να απαντήσουν στην τραμπούκικη επίθεση. Προφανώς, όμως, οι μπράβοι αυτοί είχαν έρθει προετοιμασμένοι με αιχμηρό αντικείμενο (κατσαβίδι ή κάτι αντίστοιχο) για να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.»
Τη δολοφονική επίθεση εναντίον του φοιτητή καταδίκασε με ανακοίνωση το «Ξεκίνημα-Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, Τομέας Φοιτητών Βόλου», που αποδίδει την «ύπαρξη μπράβων στους χώρους του Πανεπιστημίου στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την εκμετάλλευση των φοιτητικών πάρτι που πραγματοποιούνται, πολλές φορές με μεγάλη οικονομική αδιαφάνεια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου