ΤΟΠΙΚΑ

«Οι ρίζες μας στην Παναγία Σουμελά»

οι-ρίζες-μας-στην-παναγία-σουμελά-755543

Την συγκίνηση των Ποντίων μεταφέρει ο Κωνσταντίνος Περκουλίδης για την τέλεση λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι

Συναισθήματα ανείπωτης συγκίνησης προκάλεσε στον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό η είδηση της τέλεσης λειτουργίας στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του μνημείου – συμβόλου για την ορθοδοξία, θα τελεστεί και πάλι θεία λειτουργία κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την πανηγυρική λειτουργία θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Περκουλίδης, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από φωνές. Ούτως ή άλλως, οι εκδρομές μας στον Πόντο πραγματοποιούνται για έναν και μόνον λόγο, για να προσκυνήσουμε τα ιερά χώματα και τα λείψανα των προγόνων μας και να συναντήσουμε αδέλφια της ψυχής, της καρδιάς, διότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν την ίδια διάλεκτο με μας, τραγουδούν τα ίδια τραγούδια με μας, χορεύουν τους ίδιους χορούς».

Παράλληλα, αναλογίζεται με έκδηλη συγκίνηση, εντυπώσεις και συναισθήματα από παλαιότερες εξορμήσεις, καθώς και την περσινή εκδρομή, όπου συμμετείχαν πολλά μέλη του Συλλόγου.

«Το δικό μας προσκύνημα δεν επηρεάζεται από καμία πολιτική και δεν πρέπει να επηρεάζει τον κόσμο. Εμείς πάμε να προσκυνήσουμε τα άγια χώματα, τις πατρογονικές μας εστίες, τα λείψανα των προγόνων μας, να ανάψουμε ένα κεράκι», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Απευθύνοντας κάλεσμα στους Ποντίους να διατηρήσουν την επαφή με τις πατρογονικές εστίες, ο κ. Περκουλίδης επεσήμανε ότι: «Για μας η Παναγία Σουμελά είναι το σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι η ταυτότητά μας, είναι η ίδια η ύπαρξή μας, διότι η Παναγία Σουμελά μας συνδέει με τις πατρογονικές εστίες. Μας συνδέει με τους προπαππούδες, μας συνδέει με αυτά που πέρασε ο Ποντιακός Ελληνισμός, με όλα τα δεινά, την άνοδο και την πτώση του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι μέρος της ταυτότητάς μας, της ύπαρξής μας γι αυτό και πρέπει να επισκεπτόμαστε αυτά τα άγια χώματα».

Περιγράφοντας τα συναισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων για την επικείμενη τέλεση λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ανέφερε ότι: «Φυσικά μας χαροποιεί, χωρίς αλαλαγμούς υστερικούς. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι θα λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά και οποιοσδήποτε χώρος λατρείας στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας. Αυτή είναι η επιδίωξή μας».

Ανακαλώντας συναισθήματα και εικόνες από τον ιερό χώρο και την μυσταγωγία της τέλεσης λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι, τόνισε ότι «δεν περιγράφονται τα συναισθήματα με λόγια. Πρέπει να το ζήσει κανείς, για να το αντιληφθεί. Οχι μόνο εμείς, αλλά και άλλοι προσκυνητές του δεν ήταν Πόντιοι, αισθάνθηκαν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου