ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες αιτήσεις στα Δικαστήρια Βόλου για νομική βοήθεια

δεκάδες-αιτήσεις-στα-δικαστήρια-βόλο-755812

Σημαντικές τροποποιήσεις στην παροχή του βοηθήματος – Tι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Δεκάδες πολίτες απευθύνθηκαν μέχρι και σήμερα στα δικαστήρια Βόλου και ζήτησαν νομική βοήθεια για τις υποθέσεις τους επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να έχουν δικηγόρο για υπεράσπιση.

Από την αρχή του χρόνου υποβλήθηκαν τουλάχιστον 80 αιτήματα. Ο αριθμός τους παρουσιάζει αύξηση καθώς σε σχέση με το 2019 είναι στα ίδια περίπου επίπεδα (συνολικά το περσινό έτος είναι 164) αν και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τα δικαστήρια Βόλου ήταν σε προσωρινή αναστολή εργασιών λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για νομική βοήθεια έχουν τροποποιηθεί μετά την ενσωμάτωση οδηγίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Βάσει του νόμου 4689/20 καταρτίζονται μηνιαίες καταστάσεις από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, οι οποίες αναρτώνται στο portal της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Δικαιούχοι για την παροχή νομικής βοήθειας σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις θεωρούνται εκείνοι οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής διαφοράς ή διένεξης, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά ή η διένεξη.

Σε ποινικές και αστικές αξιώσεις δικαιούχοι είναι μετά την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας και τα θύματα των εγκληματικών πράξεων όπως τρομοκρατίας, εγκληματικής οργάνωσης, εμπορίας ανθρώπων και μεταξύ άλλων μαστροπείας, καθώς και τα ανήλικα θύματα πράξεων όπως βιασμοί, κατάχρηση σε ασέλγεια, γενετήσιας πράξης, διευκόλυνσης προσβολών της ανηλικότητας κ.α.

Ακόμη, κάθε εκζητούμενος δύναται αίτησης εκδόσεως άλλου κράτους ή ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε ή εκτελείται από τις ελληνικές αρχές, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας ή του τόπου κατοικίας ή συνήθους διαμονής του, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις για ποινικές και αστικές αξιώσεις είναι το μέσο ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό, κατά περίπτωση, φορολογητέο εισόδημα των τριών τελευταίων ετών από κάθε πηγή δεν υπερβαίνει: (i) για άγαμο το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ, προσαυξανόμενου του ανωτέρου ποσού κατά χίλια ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τέσσερα τέκνα, (ii) για έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης το ποσό των οκτώ χιλιάδων ευρώ, προσαυξανόμενου του ανωτέρου ποσού κατά χίλια ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τέσσερα τέκνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου