ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση δικηγορικής δραστηριότητας προκαλεί ο κορονοϊός

πτώση-δικηγορικής-δραστηριότητας-πρ-757165

Ικανοποίηση για την προσαρμογή στη νέα κανονικότητα- Μνημόνια συνεργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου με δύο φορείς

Αισθητή μείωση της δικηγορικής δραστηριότητας έφερε η υγειονομική κρίση κορονοϊού στον Βόλο. Είναι ενδεικτικό ότι τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής το πρώτο 7μηνο του έτους μειώθηκαν σε ποσοστό 35%.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος σε δηλώσεις του ενημέρωσε ότι υπήρξε μία σταθεροποίηση σε κάποιο βαθμό τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και μικρή αύξηση των δεικτών της δικηγορικής δραστηριότητας.

Εντούτοις, τόνισε, ότι η συνολική εικόνα του 7μήνου είναι σαφέστατα πτωτική σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, με κύρια αιτία τους καταστροφικούς για δικηγορική δραστηριότητα μήνες Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.

«Για να μιλήσω με στοιχεία για το α’ 7μηνο 2019 είχαμε 10.678 εκδοθέντα γραμμάτια, ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στα 7.002 γραμμάτια. Ευτυχώς, τα μηνύματα του Ιουνίου – Ιουλίου δείχνουν μία εικόνα σταθεροποίησης – αναστροφής της πορείας για την οποία σας μίλησα και ευελπιστώ ότι, τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Σεπτέμβριος θα ενισχύσουν αυτή την τάση αναστροφής», τόνισε.

Σε σχέση με τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Βόλου την τρέχουσα περίοδο εξέφρασε ικανοποίηση. «Είμαι ευχαριστημένος για τον τρόπο που έχει λειτουργήσει από τον χρόνο ουσιαστικά της επανέναρξης της λειτουργίας του από την 1η Ιουνίου και μετά για να αντιμετωπίσει αυτό το ιδιόμορφο διάστημα που συνιστά ένα τελείωμα δικαστικού έτους με περισσότερες διαδικασίες σε σχέση με αυτές τις οποίες ξέραμε τα προηγούμενα συνήθη καλοκαιρινά δικαστικά διαστήματα και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον που εμπεριείχε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών αλλά και των γραμματειών των δικαστηρίων», τόνισε.

Ο ίδιος είπε: «Η γενική αποτίμησή μου είναι ότι υπήρξε μία εύρυθμη μετάβαση στη νέα καθημερινότητα κι αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι και ο πιλότος για το επόμενο διάστημα, μίας και η επιδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Δύο μνημόνια συνεργασίας

Με πολύ πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ενέκρινε την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Στρατηγόπουλος, η υπογραφή του πρώτου είναι με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ενίσχυση και την ψηφιοποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης με σκοπό την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που θα παρέχονται μέσω του portal της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με σκοπό τη διευκόλυνση των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, των διαδίκων και του πολίτη, την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων προς όφελος των διαδίκων και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.

Αντικείμενο του μνημονίου θα είναι η περαιτέρω αυτοματοποίηση υπηρεσιών πληροφόρησης δικηγόρων και πολιτών, η περαιτέρω έκδοση πιστοποιητικών και η εξ αποστάσεως υποβολή εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, η ψηφιοποιημένη αποθήκευση νομικών δεδομένων και η επωφελέστερη είσπραξη και διαχείριση πόρων υπέρ των δικηγορικών συλλόγων κ.α.

Η υπογραφή του δεύτερου μνημονίου είναι με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκφράζει την κοινή βούληση των φορέων για την ανάδειξη του ρόλου των επιστημονικών φορέων και των συλλογικών οργάνων κα θεσμών με σκοπό την αντιμετώπιση ειδικότερων προβλημάτων και αναγκών της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας επίσης, εκφράζει τη συναντίληψη των δύο φορέων για την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία και τέλος την επιδιωκόμενη συμβολή των φορέων στην προαγωγή των δημόσιων αγαθών της βιώσιμης ανάπτυξης, της εκπαίδευσης της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

Είναι σαφές ότι οι διοικήσεις των δύο φορέων θα επιδιώξουν να εξειδικεύσουν τους στόχους στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει απλό και μετρήσιμο αποτέλεσμα προς όφελος των δύο φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου