ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις συλλήψεις μετά από επεισοδιακή εκφόρτωση στο λιμάνι Βόλου

τρεις-συλλήψεις-μετά-από-επεισοδιακή-757221

Ο Σύνδεσμός τους κατήγγειλε παράνομη εκφόρτωση- Τρεις συλλήψεις μετά από καταγγελία εργολάβου

Ενταση επικράτησε χθες το πρωί στον εμπορικό λιμένα Βόλου κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης φορτηγού πλοίου που μετέφερε σιτηρά από την Αλεξανδρούπολη. Η πληροφορία ότι ο εργολάβος που θα έκανε την εκφόρτωση απασχολούσε παράνομα δύο εργάτες προκάλεσε έντονη διαμαρτυρία από τον Σύνδεσμο Λιμενεργατών Βόλου, ο οποίος δεν επέτρεπε τη μεταφορά του φορτίου. Στον εμπορικό λιμένα σταμάτησαν όλες οι εργασίες. Στο σημείο κλήθηκε να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, ενώ ο εργολάβος κατήγγειλε παράνομη βία, αυτοδικία και εξυβρίσεις. Οι λιμενικοί προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις και τελικά η κατάσταση αποκλιμακώθηκε στις 2:30μ.μ.

Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 8:00 το πρωί όταν οι λιμενεργάτες του Βόλου ενημερώθηκαν για την εκφόρτωση στο λιμάνι 1.700 τόνων σιτηρών με προορισμό επιχείρηση του Βελεστίνου. Ο Σύνδεσμος Λιμενεργατών είχε την πληροφορία ότι ο εργολάβος απασχολούσε τέσσερα άτομα, από τα οποία τα δύο δεν περιλαμβάνονταν σε μητρώο φορτοεκφορτωτών.

Οι λιμενεργάτες του Βόλου σταμάτησαν όλες τις εκφορτώσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη και διαμαρτύρονταν. Ηταν μπροστά από το φορτηγό πλοίο με τα σιτηρά και ζητούσαν να γίνει έλεγχος, με αποτέλεσμα να υπάρξουν φωνές και αντεγκλήσεις. Στο σημείο έσπευσαν επιθεωρητές από την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας και λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Το επεισόδιο ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις 2:30μ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν τελικά ότι δεν υπήρχε παρανομία. Μετά από καταγγελία έλεγξαν τις συμβάσεις απασχόλησης των δύο εργατών του εργολάβου και εάν ήταν ασφαλισμένοι. Ενώ ήταν σε εξέλιξη ο έλεγχος, οι λιμενεργάτες του Βόλου συνέχιζαν να απαγορεύουν την εκφόρτωση.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου προχώρησε σε τρεις συλλήψεις λιμενεργατών του Βόλου. Μάλιστα πρόκειται για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θωμά Κρητικό και δύο μέλη του, τους Μάρκο Σκυργιαννό και Χρήστο Βογιατζή, οι οποίοι κρατήθηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα.

«Ημασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε έλεγχο. Να διαπιστωθεί αν οι δύο εργάτες απασχολούνταν σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κρητικός.

«Εμείς θέλουμε τη νομιμότητα. Δεν μπορούμε να απαγορέψουμε εκφορτώσεις. Πρέπει όμως οι εργάτες να έχουν μητρώο και να είναι ασφαλισμένοι. Από τη στιγμή που έγινε ο έλεγχος και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις αποχωρήσαμε για να γίνει κανονικά η μεταφορά του φορτίου. Οι λιμενεργάτες του Βόλου συνέχιζαν τις εκφορτώσεις τους και ο εργολάβος τη δική του», πρόσθεσε ακόμη.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου προχώρησε στη λήψη πλήθους καταθέσεων και συντάσσει δικογραφία για το επεισόδιο έντασης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου