ΤΟΠΙΚΑ

Σύσταση δημοτικού λιμενικού γραφείου στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου

σύσταση-δημοτικού-λιμενικού-γραφείο-757354

Αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Στη σύσταση δημοτικού λιμενικού γραφείου με έδρα τον Άγιο Ιωάννη θα προχωρήσει η δημοτική αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου μετά το πράσινο φως που έδωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Στη συζήτηση του θέματος στο Σώμα επισημάνθηκε ότι η παράκτια ζώνη του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, τόσο η χερσαία όσο και η θαλάσσια, μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Οι φυσικές δυνατότητες που προσφέρονται στους πολλούς ασφαλείς όρμους για αναψυχή, ναυτικό αθλητισμό και ψυχαγωγία, καταδυτικό και αλιευτικό τουρισμό συνδυάζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορικότητα και την καλή προσβασιμότητα. Τόσο η έλλειψη δημοτικού λιμενικού ταμείου, όσο και το κενό που υπήρχε στο νόμο για την ανάθεση της διαχείρισης των λιμενικών εγκαταστάσεων, συνέβαλαν σε μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία, αδυναμία παροχής λιμενικών υπηρεσιών ποιότητας στα προσεγγίζοντα τουριστικά σκάφη, έλλειψη ροής πόρων στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και εικόνα μερικής εγκατάλειψης, λόγω της έλλειψης αρμοδιότητας μέριμνας και ελέγχου.

Ο δήμος σε κάθε περίπτωση καλείται, χωρίς διαχειριστική αρμοδιότητα, αλλά λειτουργώντας στο πλαίσιο του κοινωνικού του ρόλου, να αποκαταστήσει προβλήματα, να διαθέσει πόρους, να προβλέψει πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, ακόμη και να καταγγείλει παραβατικότητες ιδιωτών (σε συνεργασία με τις αρμόδιες λιμενικές αρχές).

Η δυνατότητα του δήμου να αποφασίζει για τον τόπο του χωρίς εξαναγκασμούς για την αποδοχή αποφάσεων άλλων φορέων θα πρέπει να συνδυάζεται με την δυνατότητα αξιοποίησης της παράκτιας ζώνης, σύμφωνα με το «όραμα του Δήμου» και την αντίστοιχη δυνατότητα χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό. Η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου επιβάλλει, καταρχήν, την απόκτηση δυνατότητας διαχείρισης με άμεσο τρόπο στην παράκτια ζώνη του Δήμου.

Εξετάζοντας τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην παράκτια ζώνη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου προκύπτει ότι υφίσταται η ανάγκη για ανάδειξη ενός μηχανισμού για τη νομιμοποίηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο όλων των λιμενικών έργων στην παράκτια ζώνη του Δήμου, για αξιοποίηση υπαρχόντων λιμενικών έργων για την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών και μεταξύ άλλων για αξιοποίηση λιμένων ως καταφύγια ή αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου