ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνησία: Το μεγάλο στοίχημα του Αυγούστου

μαγνησία-το-μεγάλο-στοίχημα-του-αυγού-757943

Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι προγραμματισμοί πτήσεων τσάρτερ σε Ν. Αγχίαλο και Β. Σποράδες – «Γέφυρα» εσόδων οι Ελληνες παραθεριστές

Τα… ρέστα τους τον Αύγουστο ετοιμάζονται να παίξουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, για να σώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί τη φετινή τουριστική περίοδο.

Το «ξεκλείδωμα» των πτήσεων από το εξωτερικό από 1η Ιουλίου προς τα δύο περιφερειακά αεροδρόμια της Μαγνησίαςμπορεί να μη μεταφράστηκε σε μαζικό κύμα κρατήσεων για τον Ιούλιο, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον Αύγουστο, καθώς αρχίζει και ενισχύεταιτο ενδιαφέρον για διακοπές σε κρίσιμες αγορές όπως της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Βέβαια όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι και πράκτορες του τα στοιχεία μεταβάλλονται ανά εβδομάδα. Ωστόσο οι επιβεβαιωμένες πτήσεις προς το παρόν τους επιτρέπουν τελικά να διασώσουν έστω ένα μικρό κομμάτι πελατών, που τις προηγούμενες χρονιές επισκέφτηκαν τη Μαγνησία αλλά και τις Σποράδες.

Στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μέσα στον Αύγουστο είναι προγραμματισμένες τέσσερις πτήσεις κάθε εβδομάδα από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία. Στον αερολιμένα Σκιάθου αντίστοιχα οι προγραμματισμένες πτήσεις στο καλεντάρι για όλο το μήνα είναι συνολικά 336, από χώρες όπως π.χ.Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

«Είμαστε πανέτοιμοι και «θωρακισμένοι» να υποδεχτούμε μέσα στον Αύγουστο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», διαβεβαιώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με τη σειρά του ο αερολιμενάρχης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου Κώστας Ευσταθίου.

Δειλά – δειλά «ανοίγουν» οι Β. Σποράδες

Η τουριστική κίνηση έχει αρχίσει να αυξάνεται δειλά- δειλά στα νησιά των Σποράδων, κυρίως έπειτα από το άνοιγμα της αγοράς της Μ. Βρετανίας. Ξενοδόχοι, έμποροι και καταστηματάρχες εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καθώς εκτιμάται ότι οι τουριστικές ροές θα παρουσιάσουν κάποια ικανοποιητική αύξηση.

«Η κίνηση στην αγορά παραμένει εξαιρετικά υποτονική. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα. Παρόλα αυτά, υπάρχει προσδοκία για την τόνωση της κίνησης τον μήνα που μόλις ξεκίνησε και τον Σεπτέμβριο και αυτή η προσδοκία μας κάνει να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Βέβαια, κανείς δεν περιμένει ότι θα βγάλει κάποιο κέρδος. Όλοι ελπίζουν τουλάχιστον να βγάλουν έστω τα έξοδά τους, διαφορετικά οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Σκιάθος Παλλάς Αρης Δερβένης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Η εικόνα που έχουμε φανερώνει την κίνηση που υπάρχει. Παραμένουν ακόμη περιορισμένα τα πράγματα. Αυτό που δεν βλέπουμε ακόμη έντονα, είναι επισκέπτες να κυκλοφορούν στο νησί. Όπως αντιλαμβάνεστε ο περιορισμένος συγκριτικά με άλλες χρονιές αριθμός τουριστών και ο περιορισμός τους στα ξενοδοχεία μόνο δεν θα ωφελήσει γενικότερα την αγορά και την εστίαση Ελπίζουμε παρ’ όλα αυτά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για όλους μας», αναφέρει από την πλευρά του ο Κώστας Ζεμπέκης επαγγελματίας του νησιού.

Πρώτα χαμόγελα στην παραθαλάσσια Μαγνησία

Ξενοδόχοι των παραθαλάσσιων περιοχών του Πηλίου έχουν στραμμένο το βλέμμα στο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων που διατηρούν στις μονάδες τους, κυρίως, όσον αφορά την επισφάλεια, καθώς όπως εξηγούν είναι αδύνατον να «δουν» πέρα από τις 15 Αυγούστου αυτή τη στιγμή.

Για αυτό και αναζητούνται τουριστικές ροές-γέφυρα είτε από τον οδικό τουρισμό, είτε από τους έλληνες τουρίστες που συνήθως εκδράμουν τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ξενοδοχεία σ’ όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο που αρχές Ιουλίου μετρούσαν κρατήσεις στα δάχτυλα του ενός χεριού, από την περασμένη εβδομάδα είδαν τις κρατήσεις από έλληνες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εξέλιξη που οδηγεί τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού τουρισμού να προσδοκούν ότι ο Αύγουστος θα τους «ανταμείψει».

«Το γνωρίζαμε εξαρχής πως η κατάσταση φέτος θα είναι δύσκολη λόγω φυσικά της πανδημίας και των μέτρων καταπολέμησης της. Έχουμε πληγεί πολύ γιατί αρχίσαμε να δουλεύουμε, προς τα τέλη του Ιουλίου. Ο Αύγουστος φαίνεται να είναι καλύτερος γιατί υπάρχουν ήδη κρατήσεις αλλά και πάλι θα βγουν μερικά από τα έξοδα γιατί δεν δουλέψαμε όλη την σεζόν. Η πληρότητα σε σχέση με πέρσι είναι πεσμένη περίπου στο 80%. Χρειαζόμαστε βοήθεια και στήριξη από το κράτος γιατί τα πάγια έξοδα τρέχουν. Το Πήλιο είναι ένας από του πιο δημοφιλής προορισμούς του καλοκαιριού όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους. Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε από τα ασφαλέστερα μέρη, μέσω πανδημίας και τηρούμε όπλα τα πρωτόκολλα για τον covid-19» ανέφερε προς αυτή την κατεύθυνση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

«Ανοιξε πανιά» η κρουαζιέρα

Επιπρόσθετο κέρδος για τον τουρισμό της Μαγνησίας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας μπορεί να θεωρηθεί επίσης το άνοιγμα της κρουαζιέρας.

Από προχθες ουσιαστικά επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι του Βόλου, ασφαλώς πάντα σύμφωνα με ό,τι προβλέπουν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο τουρισμού η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού. Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου