ΤΟΠΙΚΑ

«Γέφυρα ζωής» για 32χρονη από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Παλέρμο

γέφυρα-ζωής-για-32χρονη-από-το-πανεπισ-758226

Πρόσφατα οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας της έδιναν ζωή περίπου έναν μήνα. Το ήπαρ της, ένα από τα ζωτικότερα όργανα του οργανισμού, είχε προσβληθεί από μία σπάνια ασθένεια, τη νόσο Wilson και ο κίνδυνος για τη ζωή της ήταν άμεσος. Ο λόγος για μία 32χρονη κοπέλα, για την οποία μόλις προχθές στήθηκε «γέφυρα ζωής» από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας στο Παλέρμο της Ιταλίας. Η αεροδιακομιδή έγινε με το προεδρικό αεροσκάφος, με εντολή που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Η νεαρή κοπέλα μπορεί πλέον να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αναμένοντας το συμβατό μόσχευμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη ζωή της αφήνοντας πίσω της τις δύσκολες μέρες. Η δυσάρεστη αυτή περιπέτεια, εν μέσω πανδημίας κορονοϊου, αποτελεί σίγουρα ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Αγώνας δρόμου

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η γέφυρα ζωής είναι πράγματι συγκλονιστικές, αφού χρειάστηκε ένας αγώνας δρόμου, πρώτα απ’ όλα για να γίνει η διάγνωση της σπάνιας νόσου και κατά δεύτερον για να συνεργαστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για να διαχειριστούν τέτοιες περιπτώσεις.

Η 32χρονη νοσηλευόταν για έναν περίπου μήνα στο Πανεπιστημιακό, με σπάνια συμπτώματα νέκρωσης του ήπατος. Οι διάφορες θεραπείες που δοκιμάστηκαν δεν είχαν αποτέλεσμα. Μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας και στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε ξανά στο Πανεπιστημιακό. Ο καθηγητής Παθολογίας Γιώργος Ντελέκος διαβλέποντας την κρισιμότητα της κατάστασης εισηγήθηκε τη διακομιδή της σε κέντρο μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας. Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου σε συνεργασία με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Δημήτρη Κατσικονούρη, για να σωθεί κυριολεκτικά η ζωή της 32χρονης κοπέλας.

Αφού εξασφαλίστηκε πως μπορεί να γίνει αποδεκτή από το νοσοκομείο στο Παλέρμο της Ιταλίας, ενημερώθηκε σχετικά το υπ. Υγείας αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής του Πανεπιστημιακού,ο κ. Μητσοτάκης έδωσε αμέσως εντολή να επιστρατευτεί το προεδρικό αεροσκάφος για την αεροδιακομιδή της 32χρονης. Δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Το υπουργείο Υγείας συντόνισε τη διαδικασία και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας. Η 32χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε στο ειδικό μεταμοσχευτικό κέντρο. Ήδη υποβάλλεται στις σχετικές ιατρικές εξετάσεις και εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα δρομολογηθεί η μεταμόσχευση ήπατος.

Μήνυμα ζωής

«Εμείς πράξαμε το καθήκον μας. Επρόκειτο για μία δύσκολη περίπτωση την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, με γνώμονα την ανάγκη να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή. Όλες οι υπηρεσίες όταν τις χρειαστήκαμε ήταν στο πλευρό μας, ξεπεράστηκαν δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία και με την εντολή του πρωθυπουργού έγινε η αεροδιακομιδή. Προσευχόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η νεαρή κοπέλα θα επιστρέψει σύντομα πίσω στην οικογένειά της έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση», σημείωσε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κατσικονούρης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου