ΤΟΠΙΚΑ

Oμηροι της γραφειοκρατίας γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι

oμηροι-της-γραφειοκρατίας-γιατροί-και-758542

«Μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία για το εφάπαξ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα

Ομηροι της γραφειοκρατίας οι υγειονομικοί, που βρίσκονται προ των πυλών της σύνταξης. Λαβύρινθος… η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή μέρους του εφάπαξ, που αντιστοιχεί στο πρώην ΤΣΑΥ, που είναι το επικουρικό ταμείο τους.

Οσοι γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα από το νοσοκομείο Βόλου δοκίμασαν τη δυσάρεστη έκπληξη να γίνονται «μπαλάκι» από υπηρεσία σε υπηρεσία προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες γιατροί του ΕΣΥ ενημέρωσαν τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως πλέον απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία για το μέρος του εφάπαξ το οποίο αντιστοιχεί στο πρώην ΤΣΑΥ. Ειδικότερα απαιτείται μόλις εκδοθεί η σύνταξη του πρώην ΤΣΑΥ-η λεγόμενη και «προαιρετική ανταποδοτική» σύνταξη- να κατατεθεί και νέα αίτηση αυτοπροσώπως πλέον στην αρμόδια υπηρεσία «απονομής εφάπαξ σε ιδιώτες», στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την έγκριση του εφάπαξ, γεγονός που συνιστά αφενός ταλαιπωρία και αφετέρου καθυστερήσεις στην απονομή.

«Κουρεμένες συντάξεις»

Σημειώνεται πως το κύριο τμήμα του εφάπαξ είναι περίπου 45000 ευρώ κατά μέσον όρο για εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τελευταία τριετία, ενώ η προκαταβολή κυμαίνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ.

Οσον αφορά στις συντάξεις που έχουν εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι ελάχιστες ενώ σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, όσοι έχουν εξασφαλίσει την προσωρινή απόφαση αναγκάζονται να ζουν με συντάξεις ύψους 500 ευρώ.

Στο Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί γιατροί, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

«Θα υποχρεωθούμε όλοι να δουλεύουμε ώς τα 67 για να μπορέσουμε να πάρουμε μία σύνταξη για τα γηρατειά μας» λένε οι ίδιοι οι γιατροί που είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 και υπολογίζουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές τους θα προσεγγίζουν περίπου τα 1000 ευρώ. Η κατάσταση ωστόσο είναι πιο δύσκολη για τους νέους γιατρούς που και μεγαλύτερο εργασιακό βίο έχουν μπροστά τους και χαμηλότερες αποδοχές.

Η κατάσταση για τους γιατρούς έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και για έναν ακόμη λόγο. Όσο ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν το 1993 μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δεύτερης κύριας σύνταξης, για την οποία όμως τουλάχιστον μέχρι τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ήταν μέχρι πρότινος- πριν τον νόμο Βρούτση- υποχρεωμένοι να πληρώνουν επιπλέον εισφορές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου