Χωράφια με μικρό ενοίκιο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-20, 11:37:31
Χωράφια με μικρό ενοίκιο

Αναρτήθηκαν χθες για πρώτη φορά αγροτεμάχια στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Από χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ για πρώτη φορά συμπεριέλαβε και τη Μαγνησία στο διαδικτυακό σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης. Συνολικά έχουν αναρτηθεί 8 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 85 στρεμμάτων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης να ορίζεται στις 15 Φεβρουαρίου 2012.

Από τα οκτώ συνολικά αγροτεμάχια τα έξι είναι στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου και τα δύο στην επαρχία Αλμυρού, ενώ από αυτά τα τρία αφορούν σε μίσθωση γεωργικής γης και τα πέντε αφορούν σε κτηνοτροφική γη. Τα αγροτεμάχια είναι μεγέθους 2,9 στρεμ., 3 στρεμ., 1,8 στρεμ., 59,7 στρεμ., 2,5 στρεμ., δύο των 6,5 στρεμ. και 1,3 στρεμ.

Σε ό,τι αφορά ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τη μίσθωση δημόσιας γης, αυτοί είναι επαγγελματίες αγρότες, νέοι μέχρι 35 χρόνων, άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ και νέοι αγρότες μέχρι 35 χρόνων επίσης. Τονίζεται πως οι πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής θα μπορούν απευθείας να μισθώσουν κοινόχρηστο αγροτεμάχιο, ενώ όσοι θα μισθώσουν το αγροτεμάχιο θα δεσμεύονται ότι θα καλλιεργηθεί με σκοπό την παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών ή θα χρησιμοποιηθεί για βόσκηση.

Η διάρκεια μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 5 καλλιεργητικές περιόδους, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μία 5ετία με τους όρους και τις προϋποθέσεις πού θα ισχύουν, ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας έως 35 ετών. Το ανώτατο όριο μίσθωσης ορίζεται στα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).

Σε ό,τι αφορά το μίσθωμα, αυτό ορίζεται στα 5 ευρώ ανά στρέμμα και καλλιεργητική περίοδο και θα καταβάλλεται στην Δ.Ο.Υ. που ανήκει.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα/τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα/τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.

Πιο αναλυτικά 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες, 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής, 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών, 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο) και 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούνε όλες τις πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η τηλεφωνική υποστήριξη της εφαρμογής «Μίσθωσης Αγροτεμαχίων» λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 14:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210-8802000.

Αλίκη Φωτιάδου 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=