ΤΟΠΙΚΑ

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αύγουστο οι καταστηματάρχες εστίασης

εναποθέτουν-τις-ελπίδες-τους-στον-αύγ-758923

Με αισθητά μειωμένους τζίρους σε σχέση με πέρυσι συνεχίζεται το καλοκαίρι για την εστίαση

Στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης για να αυξήσουν τους τζίρους τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Στέφανος Στεφάνου λέει ότι «το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, από την άλλη όμως έχουμε τον κορονοϊό».

Ο Ιούλιος συνέχισε με τις καφετέριες, τα μπαρ, τις ταβέρνες και τα ουζερί να έχουν πτώση στον τζίρο της τάξεως του 70%.

Ο κ. Στεφάνου λέει ότι υπάρχει αρνητική ψυχολογία στον καταναλωτή λόγω της υγειονομικής κρίσης. Οι καταστηματάρχες προτείνουν στην κυβέρνηση δωδεκάμηνο σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων όχι μόνο για την εστίαση, αλλά και τον τουρισμό και όλους τους κλάδους που είναι μεταξύ τους αλληλένδετοι για να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «οι άνεργοι στη Θεσσαλία υπερδιπλασιάστηκαν. Η εστίαση δουλεύει όλες τις μέρες της εβδομάδας και όχι μόνο μία Παρασκευή και ένα Σάββατο που παρατηρείται αυξημένη κίνηση».

Ακόμη, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή το 50% των καταστημάτων με χειμερινή δραστηριότητα είναι κλειστό και δεν είναι γνωστό τι θα κάνουν από το φθινόπωρο εάν και εφόσον η υγειονομική κρίση επιτρέψει άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών Ταβερνών Ψητοπωλείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού Ευάγγελος Μπακίρης λέει ότι τον Ιούλιο υπήρξε μόνο μία ελαφρά αύξηση στην κίνηση της εστίασης, δεν καταγράφηκε δηλαδή μεγάλη διαφορά. «Κινηθήκαμε στο ίδιο μοτίβο. Τα παραθαλάσσια δουλεύουν Σαββατοκύριακα, οι υπόλοιποι κυρίως τα βράδια. Τις καθημερινές η κίνηση είναι χαλαρή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες της εστίασης προσδοκούν το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου η εικόνα να αλλάξει και να υπάρξει αύξηση της τάξεως του 20%. «Δεν περιμένουμε να γυρίσουμε σε προ κορονοϊού εποχές, όμως σίγουρα η κίνηση θα αυξηθεί, καθώς το διάστημα αυτό επιλέγουν παραδοσιακά οι Ελληνες για να κάνουν τις διακοπές τους» καταλήγει.

Οι επαγγελματίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα. Τηρούν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Εκτιμάται ότι σε ποσοστό άνω του 95% τα καταστήματα κάνουν χρήση των προστατευτικών μέτρων, με τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες και γάντια και τις επιχειρήσεις να είναι εξοπλισμένες με αντισηπτικά και παράλληλα να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου