ΤΟΠΙΚΑ

Αποζημιώνονται με 133.183 ευρώ απολυμένοι εκπαιδευτικοί του «ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ»

αποζημιώνονται-με-133-183-ευρώ-απολυμένοι-ε-393337

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου μετά από αγωγή δέκα καθηγητών

Σε αποζημίωση δέκα καθηγητών οι οποίοι απολύθηκαν τον Αύγουστο του 2010 από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Άγιος Απόστολος ο Νέος» υποχρέωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου (διαδικασία εργατικών διαφορών) το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε εν μέρει την αγωγή που κατατέθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2010 και επιδίκασε συνολικά ποσό 133.183 ως αποζημίωση των δέκα εκπαιδευτικών με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής έως την εξόφληση. Κήρυξε δε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή για ποσό 41.500 ευρώ.

Οι εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε αορίστου στη συνέχεια για ορισμένους τα έτη από το 2000 έως το 2008 ως καθηγητές ξένων γλωσσών, ελληνικής φιλολογίας, θεολογίας, χημείας, κοινωνιολογίας και βιολογίας στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Άγιος Απόστολος ο Νέος».

Οι συμβάσεις διήρκησαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2010, οπότε και απολύθηκαν με γραπτές καταγγελίες, οι οποίες ωστόσο δεν προέκυψε ότι εγκρίθηκαν με πράξη του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως απαιτείται και ως εκ τούτου είναι άκυρες, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Όμως οι ενάγοντες παραιτήθηκαν από την επίκληση της ακυρότητας, ζητώντας με την αγωγή τους αποζημίωση.

Οι απολύσεις, όπως εκτέθηκε στη διάρκεια του δικαστηρίου, ήταν απόρροια της κατάργησης του Γυμνασίου και Λυκείου της Μητρόπολης, καθώς μετά από αίτηση του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος το υπουργείου Παιδείας ήρε την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το σχολικό έτος 2010-2011.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα με επίκληση διάταξης σχετικά με την κατάργηση των σχολείων, δεν κατέβαλε στους εκπαιδευτικούς αποζημίωση.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών) αναλύει στο σκεπτικό της απόφασής του, τους λόγους για τους οποίους η διάταξη (άρθρου 30 παρ.8 Ν. 682/1977) που επικαλέστηκε το Ίδρυμα είναι αντισυνταγματική και συνεπώς οι ενάγοντες δικαιούνται αποζημίωση.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή των καθηγητών, καθώς απέρριψε ως απαράδεκτό λόγω αοριστίας το αίτημα περί επιδίκασης χρηματικής ικανοποίησης διότι στην αγωγή οι καθηγητές δεν ανέφεραν περιστατικά που να δήλωναν τον υποβιβασμό τους και την επαγγελματική τους μείωση, κρίνοντας ότι από μόνη της η καταγγελία των συμβάσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί μειωτική της προσωπικότητάς τους χωρίς την ειδική επίκληση τέτοιων περιστατικών.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου