ΤΟΠΙΚΑ

Δώρο άδωρο το άνοιγμα της κρουαζιέρας για το ναυτιλιακό κόσμο

δώρο-άδωρο-το-άνοιγμα-της-κρουαζιέρας-760530

Δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εταιρείες και επιβάτες, επισημαίνεται

Από ικανοποίηση συνοδεύτηκε το άνοιγμα των ελληνικών λιμανιών μεταξύ των οποίων και του Βόλου για την κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου που επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ωστόσο, για τον ναυτιλιακό κόσμο δεν επαρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται επιπλέον ενδιαφέρον από τις εταιρίες του εξωτερικού και τους επιβάτες…

Ο κ. Χρήστος Χάγιας λέει ότι «το θέμα είναι να υπάρχει διάθεση που δύσκολα μπορεί πλέον να εξασφαλιστεί. Για να επιλέξει ένας τουρίστας να κάνει κρουαζιέρα θα πρέπει να λάβει το ρίσκο ότι αν υπάρξει ένα θετικό κρούσμα ενδεχομένως να μπει σε καραντίνα ένα ολόκληρο πλοίο».

«Εχουν ακυρωθεί όλα τα δρομολόγια του ναυτιλιακού πρακτορείου μας, το οποίο είχε κρατήσεις για δεκαπέντε προσεγγίσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον», προσθέτει.

Για τον κόσμο της κρουαζιέρας το 2020 θεωρείται μία χαμένη χρονιά. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση επίσημη για το άνοιγμα της κρουαζιέρας. Είναι ευχάριστο που ανοίγουν τα ελληνικά λιμάνια, όμως δεν επαρκεί μόνο αυτό», επαναλαμβάνει.

Από την πλευρά του ο ναυτιλιακός πράκτορας Άγγελος Πετεινάρης επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά κρουαζιερόπλοια.

«Επιπλέον, χρειάζεται μία ολόκληρη προετοιμασία για να γίνουν αυξήσεις. Πιστεύω ότι και ο Αύγουστος θα είναι χαμένος μήνας. Εμείς έχουμε ακυρωμένες τις προσεγγίσεις του Αυγούστου αλλά και του Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα είχαμε 6 και 7 Αυγούστου αφίξεις από το Norwegian Spirit όπως και για τον Σεπτέμβριο. Εχει ακυρωθεί το σύνολό τους. Δυστυχώς, όχι μόνο του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου αλλά όλων. Από τις 30 κρατήσεις έχουν ματαιώθηκαν οι 27», αναφέρει.

Ο ίδιος προσδοκά με κάποιο τρόπο να ανατραπεί το σκηνικό στην κρουαζιέρα έστω από το 2021. Όπως εξηγεί, «η κρουαζιέρα υπέστη τεράστια ζημιά. Υπάρχουν γραφεία στον Πειραιά με αποκλειστική δραστηριότητα τον τομέα αυτόν τα οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή τελούν σε αναστολή λειτουργίας».

Επισημαίνεται ότι το άνοιγμα της κρουαζιέρας αφορά στα λιμάνια Βόλου, Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Κατάκολου. Επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με επιστολή στη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, MSC Cruises, Costa και TUI Cruises.

Σύμφωνα με την επιστολή, μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου