ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τους υποψηφίους Πανελληνίων του 3ου πεδίου με το παλαιό σύστημα

ερώτηση-μεϊκόπουλου-για-τους-υποψηφί-760642

Να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται στις περιπτώσεις των υποψηφίων των Πανελληνίων με το παλαιό σύστημα του 3ου πεδίου, που ενώ συμπλήρωσαν υψηλές βαθμολογίες, δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους, εξαιτίας του χαμηλού και οριζοντίως διαμορφωμένου ποσοστού του 9.51%, κάλεσε την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής στην ερώτησή του, «τον Οκτώβριο του 2019 δόθηκε με νόμο (4635/2019) η δυνατότητα στους νέους/ες που έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις για δεύτερη φορά, να δηλώσουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 με το παλαιό ή το νέο σύστημα εξέτασης. Όπως οριζόταν, οι παλαιοί υποψήφιοι θα διεκδικούσαν ποσοστό εισακτέων θέσεων ανάλογο με τον αριθμό τους σε κάθε πεδίο που θα εξειδικεύονταν με ΥΑ.

Ως προς το 3ο επιστημονικό πεδίο: «Επιστήμες Υγείας και Ζωής», οι υποψήφιοι που προέρχονται από το παλαιό σύστημα ανέρχονταν στους 2.295 και οι φετινοί υποψήφιοι ανέρχονταν στους 10.989. Έτσι, το ποσοστό των θέσεων που υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν στους παλαιούς και τους φετινούς υποψηφίους του συγκεκριμένου πεδίου ανέρχονταν περίπου στο 16.9% και περίπου 83.1% αντίστοιχα.

Ωστόσο, στις 15 Μαΐου 2020, ανακοινώθηκαν οι θέσεις κατά σχολή και στις 2 Ιουνίου 2020, ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα διεκδικήσουν ένα ποσοστό μόλις 9,51% επί των θέσεων των εισακτέων οριζοντίως. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πεδίο που επέλεξαν οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος και ανεξάρτητα από τον αριθμό αυτών ανά πεδίο, το ποσοστό των θέσεων τους θα είναι 9.51%».

«Η Απόφαση αυτή δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους παλαιούς υποψηφίους ειδικά του 3ου πεδίου, οι οποίοι βλέπουν τις θέσεις που αναλογικά δικαιούνται με βάση τον αριθμό τους να μειώνονται αδίκως και αυθαίρετα χωρίς καμία εξήγηση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων παλαιού και νέου συστήματος», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας από την αρμόδια Υπουργό να σταματήσει να μην αφήνει στην τύχη ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τους κόπους και το μέλλον των παιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου