Μαραβέγιας: Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση επιλύει χρόνια προβλήματα

Τελευταία ενημέρωση: 2020-07-29, 13:27:50
Μαραβέγιας: Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση επιλύει χρόνια προβλήματα

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται να επιλύσει με ευθύ τρόπο προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 28 Ιουλίου. “Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που διευκολύνει τη λειτουργία όλων των ιδιωτικών σχολείων και την εργασία όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών”, τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την προσπάθειά της να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αναφερόμενος καταρχάς στη διάταξη για την αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, επισήμανε ότι «εξασφαλίζεται έτσι η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης στους μαθητές, με ανάλογη εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης των δημόσιων σχολείων. Παράλληλα, εισάγεται μια σημαντική καινοτομία στην οργάνωση και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, επιπλέον του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος διδασκαλίας, τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται να παρέχουν πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός νέου διευρυμένου προγράμματος. Τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας ή η διδασκαλία επιπλέον γνωστικών αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια του διευρυμένου αυτού προγράμματος, οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών υπολογίζονται ως ώρες κανονικής διδασκαλίας και άρα οι δάσκαλοι /καθηγητές δεν θα επιβαρύνονται με οποιαδήποτε υπερεργασία», όπως είπε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, «με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να διδάσκουν περισσότερες ξένες γλώσσες, πέραν των ξένων γλωσσών που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη τα ιδιωτικά σχολεία να μπορούν να διοργανώνουν και άλλες, συμπληρωματικής φύσης δραστηριότητες, με την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή διδακτικών ημερών».

Ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να επισημάνει τη «δυνατότητα που δίνεται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, εφόσον επιθυμούν, να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, διαμορφώνοντας ουσιαστικά οι ίδιοι, σε συνεργασία με το σχολείο, ένα πρόγραμμα απασχόλησης προσαρμοσμένο στις ατομικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, όμως, καθίσταται δυνατή η παράλληλη απασχόληση ιδιωτικού εκπαιδευτικού σε σχολείο, φροντιστήριο, κέντρο ξένων γλωσσών ή και σε άλλους φορείς εκπαίδευσης αφού πλέον δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού. Με άλλη ρύθμιση, προβλέπεται ότι όλοι πλέον οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά και στα ισότιμα σχολεία εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται και θα απασχολούνται δυνάμει συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». «Πρόκειται για καίριας σημασίας παρέμβαση υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=