Μέτρα για τους τουρίστες κρουαζιέρας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-19, 19:27:20
 Μέτρα  για   τους  τουρίστες  κρουαζιέρας

Συσκέψεις με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων

Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας είχε σήμερα και χθες η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ. Κ. Μπαρτζιώκα για ζητήματα τουρισμού και συγκεκριμένα για το θέμα συντονισμού των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της υποδοχής των τουριστών κρουαζιέρας.

Κατά την πρώτη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Ν. Μόσχος και Μπ. Τσαμπάζης, οι Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Κ.Τσέλιος και Α. Αθανασός, οι εκπρόσωποι του ΟΛΒ και του Λιμεναρχείου Βόλου Π. Φεύγας και Χρ. Τασσιόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη, συζητήθηκαν οι προτάσεις που τέθηκαν από την κ. Μπαρτζιώκα για μια σειρά από θέματα όπως:

α)Οριοθέτηση της Τουριστικής Ζώνης με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της πόλης και της περιοχής. Συζητήθηκε δηλαδή η πρόταση να προσδιοριστούν, μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τα πιθανά χωρικά όρια, όροι και διαδικασίες δημιουργίας και θεσμοθέτησης μιας τέτοιας ζώνης, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εικόνα της περιοχής, που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Όπως τονίστηκε, στην τουριστική ζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνονται τμήματα της περιοχής που είναι περισσότερο επισκέψιμα από τους τουρίστες (μεμονωμένους επισκέπτες, επισκέπτες και υποδοχή κρουαζιέρας, επισκέπτες συνεδρίων κτλ.) Στα όρια της ζώνης εννοείται ότι θα υπάρχει εντατικοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν τη συχνότητα καθαριότητας, αστυνόμευση, διαχείριση κυκλοφορίας, συχνότητα συντήρησης πρασίνου, αποκατάσταση ζημιών σε αστικό εξοπλισμό και εμφάνιση (πχ γκράφιτι κτλ), πληροφοριακή σήμανση, τήρηση όρων στάθμευσης, κυκλοφορίας, εμφάνιση επιχειρήσεων εστίασης, ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, δημιουργία πληροφοριακών ταμπλό σε πλαίσια για την ανάρτηση χαρτών σε σημεία κλειδιά της πόλης, προσαρμογή ωρών λειτουργίας χώρων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ωράριο λειτουργίας καταστημάτων.

β) Δρομολόγηση τουριστικού τρένου που θα ξεκινά από το σημείο αποβίβασης των τουριστών κρουαζιερόπλοιων, θα κάνει περιήγηση μέσα στην πόλη μέσω της παραλίας μέχρι τον Άναυρο και θα επιστρέφει μέσω της Λεωφόρου Δημητριάδος, με προφανή οφέλη για τους τουρίστες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ένα σύντομο, οργανωμένο και ευχάριστο «tour» στην πόλη μας, να εξοικειώνονται με τα χαρακτηριστικότερα σημεία της και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά, όποτε το επιθυμούν

γ) Συντονισμός για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών και την αισθητική αναβάθμιση του χώρου του λιμανιού από πλευράς των υπηρεσιών του ΟΛΒ και του Δήμου Βόλου.

δ) Καθιέρωση του «discount point» εντός της τουριστικής ζώνης, ενός σήματος δηλαδή που θα δίνεται με προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου σε καταστήματα, τα οποία θα προσφέρουν τα είδη τους σε ειδικές εκπτώσεις στους τουρίστες και η διαδρομή τους θα σημειώνεται με ειδική ένδειξη στους χάρτες των διαδρομών πόλης, που αυτή τη στιγμή προετοιμάζει την έκδοσή τους ο Δήμος Βόλου για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των τουριστών. Στο σημείο αυτό τέθηκε εκ μέρους όλων προς τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου το θέμα της προσαρμογής του ωραρίου των καταστημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες του τουρισμού, προς αμοιβαίο όφελος.

Στη δεύτερη σύσκεψη που συγκάλεσε η κ. Μπαρτζιώκα συμμετείχαν στελέχη που ασχολούνται με τον τουρισμό από τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς, Ν. Ζούζουλας, Απ. Σουλδάτος και Β. Καραολάνης. Η κ. Μπαρτζιώκα τόνισε την αναγκαιότητα στενής συνεργασίας του Δήμου Βόλου με τους παραπάνω Δήμους, επισημαίνοντας ότι η προώθηση του τουρισμού «Βόλος-Πήλιο» πρέπει να γίνεται συντονισμένα και με κοινό μέτωπο για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανοίγματος στις αγορές των Βαλκανίων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=