ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση κατά της Παιδικής Εργασίας στο Βόλο

εκδήλωση-κατά-της-παιδικής-εργασίας-σ-851206

Τι γίνεται στη χώρα μας; Πόσα παιδιά εργάζονται; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με ενημερωτικές εκστρατείες σε πέντε πόλεις στην Ελλάδα ανάμεσά τους και το Βόλο, εκστρατείες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.
Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την υποστήριξη στο ποτάμι του Αναύρου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ . Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει Graffiti και μουσική συναυλία. Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Η παιδική εργασία στην Ελλάδα, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, είναι στο περιθώριο της έρευνας, όχι γιατί ερευνητές ή πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ή οργανώσεις υπεράσπισης ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν ενδιαφέρονται, αλλά γιατί το στοίχημα της απασχόλησης που αποτελεί κορυφαίο θέμα στην σχέση της χώρας με την ευρωπαϊκή ένωση, δεν πρέπει να έχει «γκρίζες ζώνες».
Με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα στον τρόπο συλλογής δεδομένων, η εθνική στατιστική υπηρεσία το δεύτερο τρίμηνο του 2006 δίνει πληθυσμό εργαζομένων ηλικίας 16-18, 8.000 παιδιά. Αυτό όμως δεν είναι το πραγματικό για την Ελλάδα νούμερο. Τα πραγματικά στοιχεία ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ για την χώρα μας δείχνουν ότι 100. 000 με 150.000 ανήλικοι κάτω των 18 ετών εργάζονται. Και δυστυχώς μέσα σε αυτόν το πληθυσμό καταγράφεται απασχόληση ανηλίκων σε χείριστες μορφές εργασίας: Δουλειά στο δρόμο, πορνεία, εξαναγκαστική εργασία.
Η ΑΡΣΙΣ μέσα από τη δράση της βιώνει καθημερινά τις εμπειρίες και τις πραγματικότητες των ανηλίκων και γνωρίζει τα ζητήματα που οι περισσότεροι αγνοούν. Στην χώρα μας 460.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Η φτώχεια που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες σε απόγνωση, που δημιουργεί νέες κοινωνικές δυναμικές βίας και παραβατικότητας, που υποσκάπτει την ευημερία του μέλλοντος. Η φτώχεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με δυναμικά μέτρα προστασίας και όχι καταστολής.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι πολίτες; Η ΑΡΣΙΣ απαντά:

Βοηθήστε μας… να βοηθήσουμε
1. Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο.
2. Εάν θέλετε να δώσετε κάτι, φροντίστε τη διατροφή τους ή προσφέρετε ένα προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (τετράδια, χρώματα, παιχνίδια).
3. Το πιο σημαντικό, όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε την προσοχή σας. Παρατηρήστε και καταγράψτε τα στοιχεία για το σημείο, την ώρα και τη συχνότητα με την οποία βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται και ειδοποιήστε μας (τηλ: 210 8259880-Αθήνα, 2310 526150- Θεσ/νίκη).
4. Ενημερωθείτε για το έργο μας και υποστηρίξτε τη δράση κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα.

Γιατί μπορούμε όλοι μαζί να κλείσουμε την πόρτα στην εκμετάλλευση των παιδιών. Να δώσουμε την απάντησή μας σε όσους ζουν σε βάρος τους, αλλά και να δείξουμε ότι πίσω από τα θετικά νούμερα που θέλει να δείχνει το επίσημο κράτος, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν παιδιά που βιώνουν την πιο σκληρή καθημερινότητα στην χώρα μας. Βόλος, ( Α.Γαζή και Ροζού, Τ.Κ. 38333- τηλ/fax: 2421023110, email: [email protected])

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου