ΤΟΠΙΚΑ

«Φύλακας άγγελος» για κακοποιημένα παιδιά

φύλακας-άγγελος-για-κακοποιημένα-π-762700

Ο Σκιαθίτης Γιώργος Αγγελόπουλος πρόεδρος του σωματείου, που αναπτύσσει σημαντικό κοινωνικό έργο

Μεγάλη αγκαλιά κι ανάσα ελπίδας προσφέρει σε δεκάδες κακοποιημένα παιδιά, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες ο «Φύλακας άγγελος», το νεοσύστατο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Εμπνευστές και δημιουργοί πρόσωπα γνωστά στο ευρύ κοινό, που ένωσαν ευαισθησίες και δυνάμεις, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες να εξωτερικεύσουν το πρόβλημα, ζητώντας τη συνδρομή των ειδικών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ψυχή» της προσπάθειας ο Σκιαθίτης Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Ντάνος του Survivor, γνωστός και αγαπητός στο πανελλήνιο, ο οποίος διαθέτει βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο. Από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, μαζί με τον δικηγόρο Αναστάσιο Ντούγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό Ράνια Κωστάκη έθεσαν ως στόχο ζωής την ουσιαστική στήριξη ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της κακοποίησης.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε από ένα προσωπικό όνειρο ζωής, που μετά από συζήτηση με τον Τάσο Ντούγκα καταφέραμε να το κάνουμε πράξη τον περασμένο Ιανουάριο. Με τον Τάσο Ντούγκα είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν σε συνέδριο κατά του bullying, ως ομιλητές και εκεί διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινή διάθεση, κοινή ευαισθησία και αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη το όνειρο ζωής» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Με βασικούς πυλώνες της προσπάθειας τρία πρόσωπα με ευρύ κοινωνικό αποτύπωμα, δεκάδες εθελοντές με ανάλογες ευαισθησίες, φορείς και ιδιώτες, συμπαρατάχθηκαν ευθύς εξαρχής, εκφράζοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους στον κοινό σκοπό.

«Ο Τάσος Ντούγκας είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Ράνια Κωστάκη σε φιλανθρωπικές δράσεις κι έτσι συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη η Ράνια Κωστάκη, η οποία έχει τηνδική της πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο. Το σωματείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, μετά από αρκετούς μήνες έρευνας και συζητήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος.

Με κοινό στόχο τον συνάνθρωπο, η μεγάλη προσπάθεια πήρε «σάρκα και οστά», προκειμένου να δοθεί χέρι βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα στα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά.

Το σωματείο «Φύλακας άγγελος» μαζί με τα ιδρυτικά του μέλη και με μια σειρά ευαισθητοποιημένων ιδιωτών και φορέων βρίσκονται στο πλευρά των εμπνευστών της προσπάθειας, αρωγοί και συμπαραστάτες ενός ονείρου ζωής, που έγινε πραγματικότητα.

Κοινωνικό έργο

Σε πείσμα της πανδημίας, ο μεγάλος στόχος έγινε πραγματικότητα και παρά το γεγονός ότι η μεγάλη συναυλία που είχε διοργανωθεί στις 24 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη μετατέθηκε για το φθινόπωρο, λόγω συνθηκών, εντούτοις έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα.

Με πρωτοβουλία του «Φύλακα άγγελου», δημιουργήθηκε, υπό την αιγίδα της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, χώρος υποδοχής περιστατικών κακοποίησης στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε κατάλληλα χώρος 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου βρίσκεται και το γραφείο της Εισαγγελέως, που υποδέχεται κακοποιημένα παιδιά αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προκειμένου να αξιολογηθούν από τους αρμόδιους φορείς. «Προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες μέσα σε αυτό τον χώρο, για να αξιολογηθεί κάθε περιστατικό που απευθύνεται σε εμάς.

Στους άμεσους στόχους η δημιουργία χώρων υποδοχής σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει ανάγκη για αντίστοιχες υπηρεσίες σε κακοποιημένα άτομα.

Με τα περιστατικά που έχουν ζητήσει την βοήθεια του «Φύλακα άγγελου» να είναι δεκάδες σε όλη την Ελλάδα, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής κατ’ αντιστοιχία με την πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, για να προσφέρουμε καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αξιολογηθεί ένα περιστατικό. Δεν είναι χώρος διαμονής, είναι χώρος όπου μπορούν να αξιολογηθούν τα περιστατικά σε καλύτερες συνθήκες, μπορούν να φιλοξενηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, όσο χρειαστεί μέχρις ότου αξιολογηθούν» είπε.

Παράλληλος στόχος, η δημιουργία σημείων αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. «Εχουμε έναν σχεδιασμό o οποίος θα πραγματοποιηθεί, αλλά προχωρούμε βήμα – βήμα. Μέσα από τις δράσεις μας, και την διάθεση που έχουμε, προσπαθούμε να ενώσουμε την δική μας διάθεση και την διάθεση του κόσμου, γιατί ο «Φύλακας άγγελος» είναι ο κόσμος και ο κόσμος μέσα από τις δράσεις που θα γνωστοποιήσουμε, θα μπορέσει να συμβάλλει στο έργο του σωματείου και βήμα – βήμα θα προχωρήσουμε, αναπτύσσοντας δράση όπου μπορούμε, αναλόγως με τις ανάγκες κάθε περιοχής», σημείωσε.

Προσφορά στον άνθρωπο

Η βάση του σωματείου βρίσκεται στην Αθήνα, ο πρώτος χώρος υποδοχής στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και η ακτίνα δράσης αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα, όπου ακούγεται φωνή απόγνωσης κι όπου υπάρχουν καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης.

Με γρήγορα αντανακλαστικά και ευαισθησία αντιμετωπίζεται κάθε περίπτωση, ενώ όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας, από τους βασικούς πυλώνες της προσπάθειας, «το όραμα μας είναι να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από το μήνυμα για την πρόληψη, να γίνει αντιληπτό ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό».

Οι ανάγκες κάθε περιοχής εξετάζονται πολύ προσεκτικά, προκειμένου να δημιουργηθούν σημεία αναφοράς και στις μικρότερες πόλεις, και να βοηθηθούν περιστατικά που, υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως θα παρέμεναν στην αφάνεια.

Οπως ανέφερε ο κ. Ντούγκας, το πρόβλημα της κακοποίηση και της ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν έξαρση στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ όπως επεσήμανε παράλληλα «όποιος αντιληφθεί περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης παιδιού, πρέπει να καλέσει έστω και ανώνυμα την αστυνομία, γιατί θα σώσουμε ένα παιδί (ανήλικο ) μια μητέρα η έναν ενήλικα που δεν μπορεί να καταγγείλει το περιστατικό. Υπάρχουν πολλές μητέρες, σύμφωνα με καταθέσεις τους, οι οποίες υπομένουν περιστατικά βίας, με την σκέψη τι θα πει η κοινωνία».

Μέσα από τη δράση που αναπτύσσει το σωματείο, ανοίγει δρόμους επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, με τον κ. Ντούγκα να υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν δεκάδες περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Πέρα από την δύναμη και το κουράγιο που δίνουμε, ενημερώνουμε όσους απευθύνονται σε μας, ποια είναι η διαδικασία για να καταγγείλει κάποιος, ένα περιστατικό κακοποίησης».

Στόχοι για το μέλλον

Μεγάλο βήμα κοινωνικής προσφοράς ο «Φύλακας άγγελος», που έχει βρει δεκάδες συνοδοιπόρους στα πρόσωπα των ευαισθητοποιημένων πολιτών, που στηρίζουν την προσπάθεια. Ακούραστοι οι συντονιστές Γιώργος Αγγελόπουλος, Αναστάσιος Ντούγκας, Ράνια Κωστάκη, επισημαίνουν ότι «υπάρχει μεγάλη διάθεση προσφοράς στον κόσμο και ευελπιστούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε κάθε περιστατικό κακοποίησης, είτε παιδί είτε άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε πολλά. «Προτιμούμε να πετύχουμε έστω και λίγα, από το να μένουμε αμέτοχοι» το κοινό μότο.

Στους στόχους του σωματείου, η δημιουργία σημείου αναφοράς και στον Βόλο με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «ο Βόλος είναι μια πόλη που γνωρίζω, λόγω του ότι κατάγομαι από τη Σκιάθο».

Εντονο προβληματισμό προκαλούν τα δεκάδες περιστατικά καθημερινού εφιάλτη που έρχονται στο φως, κι όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος «είναι συγκινητική η ανταπόκριση και η στήριξη δεκάδων ατόμων στον «Φύλακα άγγελο» και μας δίνει μεγάλη δύναμη και κουράγιο στο ξεκίνημά μας, για να συνεχίσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα έργα που έχουμε ως στόχο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου