ΤΟΠΙΚΑ

Καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων

καταθέτει-μήνυση-κατ-αγνώστων-393721

Ο Δήμος Βόλου για την κλοπή της προτομής του Δημ. Κωστόπουλου

Εντολή στη νομική υπηρεσία του Δήμου να καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για την κλοπή της ορειχάλκινης προτομής του αείμνηστου Βολιώτη υποσμηναγού Δημητρίου Κωστόπουλου από την πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου έδωσε χθες ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Υπογραμμίζοντας τόσο την καλλιτεχνική αξία του γλυπτού, όσο και τον σκοπό για τον οποίο φιλοτεχνήθηκε, ο κ. Σκοτινιώτης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την ενέργεια και απηύθυνε έκκληση στους δράστες να επιστρέψουν την προτομή, δείχνοντας σεβασμό στα μηνύματα που εκπέμπει. Τέτοιες πράξεις εύλογα προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες, τόνισε και ζήτησε να κοστολογηθεί η αποκατάσταση του γλυπτού.

Υπενθυμίζεται ότι το γλυπτό αυτό φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Αναστάση Κρατίδη, με δαπάνη και ανάθεση του Δήμου Βόλου. Είχε τα φυσιοκρατικά χαρακτηριστικά του αδικοχαμένου επισμηναγού, διαστάσεων 50Χ30Χ30 και είχε τοποθετηθεί, μετά από πρόταση της Γνωμοδοτικής Καλλιτεχνικής Δημοτικής Επιτροπής, σε μαρμάρινη βάση που κατασκεύασε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στο χώρο αυτό, όπου και έγιναν τα αποκαλυπτήριά του, τον Ιούλιο του 2008.

Η φιλοτέχνηση της προτομής ανατέθηκε έπειτα από δυο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου (294/2003 η αρχική και 101/2005 η οριστική), βάσει των οποίων κρίθηκε ότι ο Βολιώτης επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε ηρωικά στο καθήκον.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ο Δήμος Βόλου είχε ανεγείρει γλυπτό προς τιμήν του αείμνηστου βολιώτη Ιωάννη Καρασάββα που θυσίασε τη ζωή του μαχόμενος στο βωμό του κοινού συμφέροντος το καλοκαίρι του 2000. Η προτομή του επισμηναγού Καρασάββα βρίσκεται τοποθετημένη από το 2002 στην ίδια πλατεία, δίπλα από το γλυπτό που κλάπηκε και σε κοντινή απόσταση από το σπίτι που μεγάλωσαν και οι δυο Βολιώτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου