ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης κτηνίατρος «φύλακας άγγελος» των αδέσποτων

βολιώτης-κτηνίατρος-φύλακας-άγγελο-770419

Ο Φιλήμων Σαλβατόρε Διαμαντής έχει σώσει πολλά τραυματισμένα και άρρωστα ζωάκια της περιοχής

«Φύλακα άγγελο» των αδέσποτων χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν τον Βολιώτη κτηνίατρο Φιλήμονα Σαλβατόρε Διαμαντή, ο οποίος έχει περιθάλψει αμέτρητα ζωάκια, σώζοντάς τα από βέβαιο θάνατο. Δεκάδες τα πληγωμένα, εγκαταλελειμμένα ή άρρωστα ζωάκια που έχουν σωθεί, χάρη στην σωτήρια φροντίδα του γνωστού κτηνιάτρου, ο οποίος είναι γόνος ιατρικής οικογένειας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την αγάπη του στα ζώα, υπογράμμισε ότι «από πάρα πολύ μικρή ηλικία είχαμε κατοικίδια στο σπίτι. Την αγάπη για τα κατοικίδια μου μετέφερε ο παππούς μου και ουσιαστικά μεγάλωσα με αυτά. Εχοντας και το ιατρικό ερέθισμα από τους γονείς μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με την ιατρική των κατοικίδιων ζώων».

Αναρίθμητα ζωάκια έχει περιθάλψει μέχρι σήμερα, ενώ όπως σημείωσε «καθημερινά μας φέρνουν περίπου τρία με τέσσερα ζώα. Τα περισσότερα, λόγω του ότι είναι αδέσποτα, πάσχουν από διάφορα λοιμώδη νοσήματα, είτε έχουν τραυματιστεί λόγω τροχαίου και έχουμε παράλληλα και έναν μικρό αριθμό από κακοποιήσεις είτε από πυροβολισμό, είτε από σωματική κακοποίηση, είτε λόγω δηλητηρίασης».

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα τραυματισμένα ζωάκια επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση, βρίσκοντας παράλληλα ένα σπίτι και μια φιλόξενη αγκαλιά, χάρη στη συνεργασία και τη δράση της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και ευαισθητοποιημένων ιδιωτών, που συνδράμουν την προσπάθεια.

Πολλές δύσκολες περιπτώσεις

Απαντώντας στο ερώτημα πώς αισθάνεται αντικρίζοντας άρρωστα και τραυματισμένα ζωάκια, υπογράμμισε ότι: «Σε πρώτο επίπεδο προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αποστασιοποιημένοι γίνεται και εγώ και το προσωπικό της κλινικής, για να παρέχουμε τη φροντίδα την οποία χρειάζεται, αλλά όταν επιστρέφεις στο σπίτι σου και τα σκέπτεσαι, είναι διαφορετικό το ψυχολογικό φορτίο».

Υπήρξαν δύσκολες περιπτώσεις, όπως ένα σκυλάκι που βρέθηκε δεμένο σε ρέμα και χάρη στην κοινή προσπάθεια τελικά επέζησε και υιοθετήθηκε από τη Φιλοζωική Ομάδα Βόλου. Δεκάδες ήταν παράλληλα οι περιπτώσεις ζώων που βρέθηκαν πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, είτε άρρωστα να τριγυρνούν στους δρόμους και βρήκαν επίσης στοργή και φροντίδα.

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχουμε αρκετούς φιλόζωους, που είτε από το υστέρημά τους, είτε διαθέτουν κάποια οικονομική βοήθεια για αδέσποτα ζώα, τα φροντίζουν. Ευτυχώς έχουμε ανθρώπους που έχουν βοηθήσει πάρα πολλά αδέσποτα ζώα», είπε.

Το πλέον συγκινητικό σημείο είναι οι αντιδράσεις των ζώων μετά την σωτήρια παρέμβαση και η έκφραση ευγνωμοσύνης στον σωτήρα τους. «Σου δείχνουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους με πάρα πολλούς τρόπους. Είμαστε τουλάχιστον τυχεροί που έχουμε και αυτή την επαφή», σημείωσε.

Κοινές προσπάθειες

Πολλά από τα τραυματισμένα αδέσποτα ζωάκια έχουν υιοθετηθεί, με τον κ. Διαμαντή να επισημαίνει ότι: «Προσπαθούμε σε συνεργασία και με ιδιώτες φιλόζωους αλλά και με τη Φιλοζωική Ομάδα Βόλου να τα προωθούμε για υιοθεσία, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ζώων που έχουν υποστεί κατάγματα στα άκρα τους, είτε έχουν πιο βαριές αναπηρίες. Αυτά είναι ζώα που δεν μπορούν να επανενταχθούν πολλές φορές. Κι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν, είναι να υιοθετηθούν για να βρίσκονται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Ευτυχώς υπάρχουν και ιδιώτες και η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου, που συμβάλλουν στο να υιοθετηθούν αυτά τα ζώα».

Η αγάπη για τα ζώα αποκτά διαρκώς νέους φίλους και ένθερμους συμπαραστάτες, ενώ όπως υπογράμμισε ο Βολιώτης κτηνίατρος «η κατάσταση βελτιώνεται σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ζώων και βλέπω ολοένα και περισσότερους νέους να εκδηλώνουν φιλοζωικά αισθήματα. Υπάρχει ενημέρωση, θα έλεγα ότι είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήμασταν πριν από δεκαπέντε χρόνια, αλλά έχουμε πολλά βήματα ακόμη να διανύσουμε, για να φτάσουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά τουλάχιστον το ελπιδοφόρο που βλέπω, είναι ότι έχουμε μια σταδιακή βελτίωση».

Δηλώνει απερίφραστα τυχερός διότι ασκεί το επάγγελμα που αγαπάει. «Είναι δύσκολο, ψυχοφθόρο, αλλά η ικανοποίηση που έχεις στο τέλος, αξίζει» τόνισε.

Η συμβουλή που απευθύνει, κλείνοντας, στους Βολιώτες είναι: «Να μη γυρίζουν το κεφάλι από την άλλη πλευρά. Το βασικό μας πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι ότι πολλές φορές βλέπουμε περιπτώσεις είτε κακοποιήσεων ζώων, όσον αφορά στα δεσποζόμενα, είτε παραμέλησης όσον αφορά τα αδέσποτα, και δεν ενεργούμε έγκαιρα. Χάνουμε χρόνο και έτσι χάνονται πολλά ζώα. Χρειάζεται ενεργοποίηση σε αυτά τα οποία βλέπουμε γύρω μας και ως αναφορά την οργανωμένη πολιτεία, είναι αναγκαία η εφαρμογή του νόμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου