ΤΟΠΙΚΑ

Συνηγορούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας

συνηγορούν-στην-υποχρεωτική-χρήση-μά-771176

«Η χαλάρωση βλάπτει όλους» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου – Πώς τοποθετούνται γιατροί του νοσοκομείου

Εδώ και αρκετό καιρό, πριν ακόμη την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής σοφών Χρ. Χατζηχριστοδούλου είχε προϊδεάσει, πως αν υπάρχει χαλάρωση, τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Προχθές Τρίτη το απόγευμα ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης που τελικά κυριάρχησε και μετουσιώθηκε σε εισήγηση της επιτροπής προς την Κυβέρνηση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σ’ όλους τους κλειστούς χώρους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξήγησε πως όταν μιλάμε για κλειστούς χώρους, εννοούμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που το μέτρο έχει ατονήσει, στα ταξί, στα εμπορικά καταστήματα (να ισχύει και για τους καταναλωτές η χρήση μάσκας), αλλά και στα σούπερ μάρκετ.

«Βλέπουμε κόσμο που μπαίνει και συνωστίζεται σε λεωφορεία, σταθμούς μετρό, χωρίς να χρησιμοποιεί μάσκα και να αδιαφορεί για τα μέτρα προστασίας. Επισκέπτες στα νοσοκομεία επίσης προσέρχονται χωρίς μάσκα και χωρίς καμία προφύλαξη. Αυτή η χαλάρωση δεν είναι λογική. Πρέπει να σταματήσει τώρα», σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Αν και από την φύση του ο κ. Χατζηχριστοδούλου είναι ψύχραιμος άνθρωπος, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την «αναθάρρηση» του ιού, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση είναι ανησυχητική κυρίως σ’ ότι αφορά τους τουρίστες από τα Βαλκάνια. Για αυτό και θεωρεί πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και ο όρος που έθεσε η κυβέρνηση, να μην εισέρχεται κανείς από τον Προμαχώνα, αν προηγουμένως δεν έχει αρνητικό τεστ.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουμε τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προλάβουμε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις», παρατήρησε σχετικά.

Ο ίδιος πάντως είναι πιο αισιόδοξος όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στη θάλασσα, καθώς όπως παρατήρησε από τους ελέγχους που έχουν γίνει έχει καταγραφεί πως τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται απαρέγκλιτα, ενώ όπου εντοπίζονται προβλήματα και μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας γίνονται συστάσεις και υπάρχει συμμόρφωση.

«Η μάσκα είναι απαραίτητη»

Την άποψη ότι πρέπει να φοράμε μάσκα ειδικά σε δημόσιους κλειστούς χώρους συμμερίζεται και ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου Χαράλαμπος Μάνδρος, ο οποίος ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες χρειάζονται ένα ταρακούνημα διότι επαναπαύτηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ξαφνικά η μάσκα ξεχάστηκε, το πλύσιμο των χεριών επίσης, ενώ οι αποστάσεις εκδημενίστηκαν. Σαν να μη συνέβη τίποτα. Αυτό όμως αν συνεχιστεί θα γυρίσει μπούμερανγκ για όλους μας. Όταν οι πιο ειδικοί επαναλαμβάνουν σ’ όλους τους τόνους πως ο κορονοϊός δεν έφυγε και ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα οι οδηγίες, δεν δικαιούται κανείς να μη συμμορφώνεται», επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου