ΤΟΠΙΚΑ

Στην «μπάντα»… τα όργανα στη Μαγνησία

στην-μπάντα-τα-όργανα-στη-μαγνησία-772113

Μετά το φρένο στα πανηγύρια, με εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Στην «μπάντα» μπαίνουν τα όργανα, που άρχισαν να ετοιμάζονται για να πλαισιώσουν θρησκευτικά πανηγύρια και εκδηλώσεις στα χωριά της Μαγνησίας. Το «φρένο» στα πανηγύρια με εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες και να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού σηματοδότησε ακυρώσεις προγραμματισμένων για τις επόμενες ημέρες εκδηλώσεων.

Πρώτος το γάντι σήκωσε ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλεών Νοτίου Πηλίου «Γρηγόριος Κωνσταντάς». Το διοικητικό του συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή εξετάζοντας τα δεδομένα της πανδημίας και έκρινε ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων από τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις «Φιλιππίδεια 2020» που διοργανώνει κάθε χρόνο. Ετσι ομόφωνα αποφάσισε την ακύρωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των «Φιλιππιδείων» και χθες το πρωί το ανακοίνωσε επίσημα.

Χθες αργά το βράδυ θα συνεδρίαζε εκτάκτως και το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου που ετοιμάζεται μεθαύριο Παρασκευή για την τριήμερη 5η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφα στην οποία έχει προσκληθεί ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, Στέργιο Παπαϊωάννου «μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει αν θα ακυρώσουμε το σύνολο της διοργάνωσης ή μόνο το σκέλος που περιλαμβάνει το μουσικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις δήλωσε ότι «θα τηρηθούν πιστά και σε αυτή την περίοδο όπως και μέσα στην άνοιξη οι οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης».

Σιγή… στις πλατείες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου στην πλατεία του Κισσού θα γινόταν θρησκευτικό πανηγύρι με αφορμή την γιορτή της Αγίας Μαρίνας Κισσού. Τόσο το συγκεκριμένο πανηγύρι όσο και το αντίστοιχο της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου στη Ζαγορά δεν θα πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Αποστόλη Κοντογιώργο φέτος το καλοκαίρι δεν θα γίνουν επίσης το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Χορευτό που γίνεται πάντα το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου, ούτε το beach soccer, ούτε η Γιορτή Μελιού, ούτε η Γιορτή του Κλήδονα στο Μούρεσι.

«Πόρτα» σε 88 εκδηλώσεις από τον Δήμο Βόλου

Πριν την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που ανατρέπει σχέδια συλλόγων και δήμων, ο Δήμος Βόλου είχε λάβει οριστική απόφαση να μην παραχωρήσει χώρους για διοργανώσεις πολιτιστικού ή αθλητικού περιεχομένου με κίνδυνο να δημιουργηθεί συνωστισμός και να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Συνολικά 88 προτάσεις για αντίστοιχες εκδηλώσεις απορρίφθηκαν το περασμένο διάστημα και δεν θα γίνουν τουλάχιστον σε χώρους ευθύνης του Δήμου Βόλου προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του νέου κορονοϊού: 25 θεατρικές παραστάσεις, 21 συναυλίες, 12 παιδικές θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις χορευτικές, λαογραφικές και ενημερωτικές πολιτιστικών συλλόγων, παραστάσεις χορού, ομιλίες, σεμινάρια, αφιερώματα, φεστιβάλ, stand up comedy και εκδηλώσεις παιδικών σταθμών ακόμη και κομματικών οργανώσεων μπήκαν στον «πάγο» εν μέσω καλοκαιριού προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Πανηγύρια τέλος έως τέλος Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι φρένο στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε πανηγύρια βάζει επισήμως πια η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε να υπάρξει εισήγηση στην κυβέρνηση να σταματήσουν οι τοπικές εκδηλώσεις αλλά και να αυξηθούν οι έλεγχοι ειδικά στα σημεία εισόδου της χώρας.

Η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:

-Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου

-Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας

-Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου