ΤΟΠΙΚΑ

Στο θάνατο οδηγούνται 40 αιγοπρόβατα στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ

στο-θάνατο-οδηγούνται-40-αιγοπρόβατα-στ-851206

Σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από τη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου περιορίζουν τη ρύπανση από διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) τα αποτελέσματα των νέων δειγματοληψιών σε χλωρά νομή, παράγωγα από κτηνοτροφικές μονάδες προϊόντα, καθώς και σε γεωτρήσεις.
Σαράντα αιγοπρόβατα της μίας από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούσαν εντός της ΒΙ.ΠΕ. οδηγούνται σε θανάτωση, καθώς τα συμπεράσματα των δεύτερων μετρήσεων επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση διοξινών αλλά κυρίως PCBs.
«Καθαρή» από διοξίνες βρέθηκε η δεύτερη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 650 ζώων, ενώ τα αυξημένα επίπεδα PCBs σε δείγμα κρέατος προβάτου ήταν εντός των θεσμοθετημένων ορίων.
Κάτω από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια προσδιορίστηκαν από τον «Δημόκριτο» οι συγκεντρώσεις διοξινών στο νερό, καθώς και σε όσα δείγματα λήφθηκαν μετά τα 500 μέτρα από τη ΒΙ.ΠΕ.
Απομένει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος να προσδιορίσει τη μονάδα ή τις μονάδες που μολύνουν την περιοχή. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλή, ο «Δημόκριτος» δείχνει ως βασικό υπαίτιο τις χαλυβουργίες, ενώ σημείο προς διερεύνηση είναι η επισήμανση ότι «οι υψηλές συγκεντρώσεις PCBs που ανιχνεύθηκαν υποδηλώνουν μόλυνση της περιοχής κυρίως από βιομηχανικά υλικά ή ηλεκτρικούς μετασχηματιστές που περιέχουν PCBs».
Ο «Δημόκριτος» προτείνει να διερευνηθεί αν υπάρχουν στην περιοχή βιομηχανικές μονάδες παραγωγής μονωτικών υλικών ή χρωμάτων και να ελεγχθεί ότι δεν χρησιμοποιούν τώρα ή κατά το παρελθόν πρώτες ύλες ή υλικά που περιέχουν PCBs.

Αποτελέσματα μετρήσεων
Νέος έλεγχος έγινε σε δύο δείγματα χλωρού χόρτου, σε απόσταση 500-1.000 μέτρων και 1.000-1.500 μέτρων, σε επτά δείγματα νερού από γεωτρήσεις ύδρευσης και σε 10 δείγματα προϊόντων εντός της Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και από την ευρύτερη περιοχή.
Από τα συμπεράσματα των μετρήσεων επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση διοξινών, αλλά κυρίως PCBs στα κτηνοτροφικά προϊόντα από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη Β’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Συγκεκριμένα, σε δείγματα φέτας, κοτόπουλου και αυγών από τη μία μονάδα βρέθηκαν πολύ πιο πάνω από τα ανώτατα θεσμοθετημένα όρια για διοξίνες και για το σύνολο των διοξινών και PCBs. Το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα PCBs στο δείγμα κρέατος προβάτου από την ίδια μονάδα. Το δείγμα κρέατος προβάτου από την άλλη μονάδα έχει αυξημένα επίπεδα PCBs, αλλά εντός των θεσμοθετημένων ορίων.
«Υποπτοι» ρύπανσης
Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του «Δημόκριτου» Λεόντιος Λεοντιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε το Βόλο, επισημαίνει ότι μετά από επιτόπου εξέταση διαπιστώθηκε ότι στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου λειτουργούν μια μονάδα χαλυβουργίας, μία μονάδα μεταλλουργίας και μία ασβεστοποιία.
«Οι δραστηριότητες αυτές είναι από τη φύση τους ρυπογόνες, είναι δε γνωστό ότι κατά τη λειτουργία τους παράγονται διοξίνες. Η ύπαρξη κτηνοτροφικών μονάδων δίπλα σε τέτοιες μονάδες δεν είναι συμβατή», σημειώνει.
Προτείνεται να απαγορευθεί ρητά σε κάθε κτηνοτροφική δραστηριότητα σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη Βιομηχανική ζώνη και να γίνει καταστροφή των επιβαρυμένων κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ακόμη θα πρέπει να ζητηθεί από τις ρυπογόνες με διοξίνες βιομηχανίες να κάνουν μετρήσεις αέριων ρύπων στις εγκαταστάσεις τους και να ελεγχθεί κατά πόσο ανταποκρίνονται στα επιτρεπτά όρια. Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις επίσημες μεθόδους και μόνο από διαπιστευμένο εργαστήριο.
Επίσης προτείνεται να γίνουν μετρήσεις διοξινών και PCBs στο έδαφος σε διάφορα σημεία, ώστε να βρεθούν ποια είναι τα πιο επιβαρυμένα σημεία.
«Επιβεβαιώνεται ότι η επιβάρυνση περιορίζεται σε ακτίνα 500 μέτρων. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μετά τα 500 μέτρα δεν έχουν καμία επιβάρυνση, ούτε ο υπόγειος υδροφορέας είναι επιβαρυμένος», δήλωσε ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που έλαβε από την πρώτη στιγμή η ΝΑΜ ήταν στη σωστή κατεύθυνση.
Με τα τελευταία αποτελέσματα δειγματοληψιών, όπως είπε, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ερευνών για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τις καλλιέργειες. Απομένει ο προσδιορισμός των πηγών ρύπανσης της περιοχής με διοξίνες και PCBs.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου