ΤΟΠΙΚΑ

Νέες οδηγίες αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος

νέες-οδηγίες-αντιμετώπισης-ύποπτου-κ-773087

Εγκύκλιος Κοντοζαμάνη στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων για τους τουρίστες – Προσήλωση στα μέτρα προστασίας συνιστούν οι γιατροί

Νέες οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης κρουσμάτων σε τουρίστες έχουν λάβει η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και τα Κέντρα Υγείας των Σποράδων, μέσω εγκυκλίου που έφτασε στις υγειονομικές υπηρεσίες και υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκτός από τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει αμέσως να ενημερώνεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η οποία αναλαμβάνει να ενημερώσει τον ασθενή σύμφωνα, με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο Passenger Locator Form (PLF)

Επίσης- σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός του ξενοδοχείου ή ο συμβεβλημένος γιατρός του τουριστικού καταλύματος όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες, που διαμένει ο τουρίστας και τέλος το ΕΚΑΒ.

Διακομιδή ασθενή σε ξενοδοχείο καραντίνας

Σχετικά με το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος Ο γιατρός της ξενοδοχειακής μονάδας ή ο συμβεβλημένος ιατρός του τουριστικού καταλύματος, σε συνεργασία με το νοσοκομείο, ή το Κέντρο Υγείας ενημερώνουν για τη μεταφορά του ασθενή-τουρίστα από το τουριστικό κατάλυμα στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας, μέχρι να μεταφερθεί σε ειδική μονάδα COVID-19.

Σε περίπτωση που ο ασθενής-τουρίστας αρνείται τη μεταφορά του ή ο ασθενής-τουρίστας δεν βρίσκεται στο τουριστικό κατάλυμα, ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία ώστε να εφαρμόσει το αντίστοιχο πρωτόκολλο διαχείρισης.

Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως είτε στο Νοσοκομείο, είτε στο περιφερειακό ιατρείο, είτε στο Κέντρο Υγείας, εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για κορονοϊό. Ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία για το ΕΚΑΒ.

Συστάσεις για μεγάλη προσοχή

Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια, ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί, αρκεί κάθε πολίτης, αλλά και οι επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να τηρεί τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπουλείου Ηλία Καραμέτο υπάρχουν τρεις διαφορετικές πηγές ανησυχίας για την έκταση της λοίμωξης Covid-19 στην κρίσιμη αυτή φάση: Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία εμφανίζουν την αναμενόμενη αύξηση, οι εστίες όπου υπάρχει διασπορά όπως στη Βόρειο Ελλάδα και τέλος τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, για τα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ. Καραμέτος εκτιμά πως εφόσον χρειαστεί, θα πρέπει να εξεταστεί η αναθεώρηση ορισμένων από τα μέτρα που ήρθησαν. «Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας όπου συνιστάται, η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ευάλωτων ομάδων αποτελούν το «ευαγγέλιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει ο ίδιος. «Ελπίζω όλα να συμβάλουν στην αντιστροφή του κλίματος εφησυχασμού» Ερωτηθείς εάν είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί πλέον σε πολλούς από τους πολίτες, ήταν ξεκάθαρος: «Νομίζω ότι πρέπει να ξαναμιλήσουν οι ειδικοί στους πολίτες. Μπορεί να είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις γιατί αυτό αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό τρόπο ελέγχου της νόσου σε επίπεδο δημόσιας υγείας», κατέληξε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου