ΤΟΠΙΚΑ

Επίσημα πεζόδρομος η στοά Ματσάγγου

επίσημα-πεζόδρομος-η-στοά-ματσάγγου-773427

Αρχίζει πολεοδόμηση της Αρτέμιδας – Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον δρόμο, που διέρχεται από την πλατεία Σέσκλου

Επίσημα πεζόδρομος χαρακτηρίζεται η στοά Ματσάγγου μετά την ανακατασκευή της πίσω πτέρυγας της παλιάς καπνοβιομηχανίας, όπου πλέον στεγάζεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η στοά Ματσάγγου λειτουργούσε ως οδός που έβγαζε στην Ιωλκού ή συνέχιζε στη Σωκράτους μέχρι τη Σπυρίδη, όμως παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια. Η κυκλοφορία διακόπηκε για τις ανάγκες των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου Ματσάγγου κι έκτοτε ο δρόμος δεν ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία.

Αρχισε να χρησιμοποιείται ως χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τόσο από το κυλικείο του οικονομικού τμήματος όσο και από παρακείμενες επιχειρήσεις εστίασης και πλέον αναμένεται να πεζοδρομηθεί και επίσημα.

Το θέμα της στοάς Ματσάγγου απασχόλησε μεταξύ άλλων τη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, μετά από αίτηση δημότη για την πεζοδρόμηση της οδού Σωκράτους από Π. Μελά έως Μακεδονομάχων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Η υπηρεσία Βιώσιμης Κινητικότητας προχώρησε σε αυτοψία και διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα της Σωκράτους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οχήματα, μπορούν όμως να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται διάδρομος ανεμπόδιστης κίνησης πεζών και ΑμεΑ ελάχιστου πλάτους 1,50μ.

Με εισήγηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αναμένεται να εγκρίνει την πεζοδρόμηση μέσα από απόφαση απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων μέχρι να εκδοθεί το τελικό ΦΕΚ.

Πολεοδόμηση Αρτέμιδας

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα που θα καθορίσει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στη δημοτική ενότητα Αρτέμιδας αναμένεται να γίνει μέσω της εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η Αρτέμιδα είναι η μοναδική περιοχή του ενιαίου Δήμου Βόλου που δεν καλύπτεται σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού και η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων) που είχε εκπονηθεί πριν από χρόνια έχει καταστεί ανεπίκαιρη.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων στο σύνολο της χώρας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή και πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και η αποπληρωμή του θα γίνει από Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε αυτό το πρόγραμμα πρόκειται να υποβάλλει αίτηση ο Δήμος Βόλου για την εκπόνηση τοπικού πολεοδομικού σχεδίου για την Αρτέμιδα χωρίς να έχει οικονομική επιβάρυνση.

Οι μελέτες της πρώτης φάσης, περίπου 200 σε όλη χώρα, μεταξύ των οποίων και της Αρτέμιδας, αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στόχος είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε όλη τη χώρα μέσα σε μια εξαετία.

Το θέμα έρχεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στη μία το μεσημέρι. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια συνιστούν το πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και το πιο σημαντικό, καθώς στο επίπεδο αυτό καθορίζονται οι χρήσης γης και οι όροι δόμησης κάθε δημοτικής ενότητας.

Σημειώνεται ότι με τις ήδη θεσμοθετημένες μελέτες του Δήμου Βόλου καλύπτονται πολεοδομικά όλες οι δημοτικές ενότητες πλην της Αρτέμιδας η οποία μάλιστα ανήκει στην κατηγορία των πολύ υψηλής προτεραιότητας. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, να συμπληρωθούν τα επίπεδα σχεδιασμού με αντίστοιχες μελέτες που να καλύπτουν όλες τις δημοτικές ενότητες που ενσωματώθηκαν στον ενιαίο Δήμο Βόλου και να ρυθμιστούν ζητήματα της περιοχής που έχουν να κάνουν με τις οικιστικές πιέσεις που δέχεται κυρίως η παραλιακή περιοχή της Αρτέμιδας, την άναρχη δόμηση, την εξασφάλιση πολεοδομημένης γης για την εγκατάσταση αστικών εξυπηρετήσεων και τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων, την αξιοποίηση φυσικών και πολιτιστικών πόρων που διαθέτει η περιοχή.

Κλείνει η πλατεία Σέσκλου για οχήματα

Προς έγκριση έρχεται και η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην πλατεία Σέσκλου για ορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το θέμα εισάγεται μετά από απόφαση του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Σέσκλου σύμφωνα με την οποία προτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων κατά τη θερινή περίοδο σε ώρες αιχμής στον δρόμο που διέρχεται από την κεντρική πλατεία και τρία καταστήματα. Η ρύθμιση αφορά στο διάστημα έως 15 Σεπτεμβρίου και για τις ώρες από 7:30 το απόγευμα έως 1 μετά τα μεσάνυχτα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου