ΤΟΠΙΚΑ

Επερώτηση Δ. Κουρέτα για τον δάκο της ελιάς

επερώτηση-δ-κουρέτα-για-τον-δάκο-της-ελ-774127

Επερώτηση για τον δάκο της ελιάς κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας την Πέμπτη η περιφερειακή παράταξη «Πρωτοβουλία», επικεφαλής της οποίας είναι ο Δημήτρης Κουρέτας.

Η «Πρωτοβουλία» ζητεί να προκηρυχθεί έργο με αντικείμενο τον καθορισμό περιοχών υψηλού κινδύνου (hot-spots), για την εκκίνηση της προσβολής του δάκου, βελτίωση της χωροθέτησης των παγίδων και μεταξύ άλλων βελτίωση της χωροχρονικής εφαρμογής και διασποράς των δολωματικών ψεκασμών.

Οπως επισημαίνει, ο δάκος της ελιάς (Bactocera oleae), είναι ο βασικός εντομολογικός εχθρός της ελιάς. Η ζημιά λόγω προσβολής μπορεί χωρίς καταπολέμηση να φθάσει το 90% της συνολικής ετήσιας παραγωγής.

Μάλιστα, στην Ελλάδα, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί λαμβάνοντας υπόψιν συγκεκριμένες παραμέτρους όπως την κλιματική αλλαγή.

Η περιφερειακή παράταξη επισημαίνει ότι η ακολουθούμενη προσέγγιση του προβλήματος παρουσιάζει αδυναμίες αφού παρά την γενικευμένη εφαρμογή εντούτοις υπάρχουν σημαντικές απώλειες.

«Η εξέλιξη της δυναμικής πληθυσμών του δάκου στο έντονα μεταβαλλόμενο μεσογειακό περιβάλλον δεν είναι αποτέλεσμα μία γραμμικής η μονοσήμαντης σχέσης μεταξύ αβιοτικών παραγόντων όπως είναι η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία, η φωτοπερίοδος κλπ», τονίζει και ζητεί να ενημερωθεί αν στο πλαίσιο των έργων έρευνας η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτίθεται να χρηματοδοτήσει το προτεινόμενο έργο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου