ΤΟΠΙΚΑ

Νότιο Πήλιο: Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από το δημοτικό συμβούλιο

νότιο-πήλιο-οχι-στην-εγκατάσταση-ανεμ-774219

Την εξαίρεση με Νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα του Νοτίου Πηλίου από τις περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών διεκδικεί με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή Βουλευτών της Μαγνησίας.

Τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα έχει ενταθεί η ανησυχία στο Νότιο Πήλιο, με αφορμή τις αδειοδοτήσεις που δόθηκαν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα σε κόντρα με την ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.

Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το παρών έδωσαν οι βουλευτές Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και εκπρόσωπος του Κωνσταντίνου Μαραβέγια.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχ. Μιτζικός, ο οποίος επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν αιολικά πάρκα στην περιοχή. Είμαστε αντίθετοι στα αιολικά πάρκα, τόσο στις Αφέτες όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, όπως επίσης έχουμε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή μας και στην ύπαρξη ιστού εταιρείας για μετρήσεις» τόνισε ο κ. Μιτζικός.

Ο ίδιος υπενθύμισε την προσφυγή που έχει κάνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου στη ΡΑΕ κατά της έκδοσης αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών και ανέφερε ότι η έκδοση απόφασης εξαίρεσης του δήμου από τις περιοχές χωροθέτησης αιολικών πάρκων θα υποστηρίξει τις κινήσεις της δημοτικής αρχής.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις του δημοτικού συμβουλίου στο αρμόδιο Υπουργείο. Ο κ. Μπουκώρος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ότι η αιολική είναι μια «καθαρή» ενέργεια, δήλωσε ωστόσο ότι σέβεται τα ζητήματα αισθητικής και αλλοίωσης του φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου που θέτει η τοπική κοινωνία. Τέτοια ζητήματα όπως σημείωσε απαιτούν διαβούλευση και δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση.

Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάμε να εξαιρεθεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πράσινες πηγές ενέργειας, αλλά θα πρέπει να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον και τους παραδοσιακούς μας οικισμούς. Ως εκ τούτου ζητάμε να σεβαστούν την περιοχή μας».

Το ΚΚΕ

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΚΚΕ. Εκτός από τον κ. Γιάννη Κωνσταντινάκη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) Δήμου Ν. Πηλίου, συμμετείχαν και ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΛΑΣ στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, καθώς επίσης και ο Ριζόπουλος Απόστολος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ «ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες που η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε., μετατρέπει κάθε βουνοκορφή σε «δάσος» ανεμογεννητριών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου