ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για τη ρευστότητα από μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

καμπανάκι-για-τη-ρευστότητα-από-μικρέ-1160

Δυναμικά μέτρα στήριξης ζητούν εκατοντάδες επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων

Αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στη Μαγνησία και ολόκληρη την Ελλάδα, με την έλλειψη ρευστότητας και τη βραχυχρόνια μίσθωση να αποτελούν τα δύο βασικά σημεία προβληματισμού. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Θανάση Σπύρου να επισημαίνει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, το Πήλιο θα κερδίσει το στοίχημα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Υπό την πίεση της ρευστότητας και των μηδενικών κρατήσεων βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων φέτος, με την πανελλήνια ομοσπονδία να επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι: «Τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ελαχιστοποιώντας τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, εντούτοις «δαμόκλειος σπάθη» εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται παράλληλα ότι: «Δυστυχώς, οι επανειλημμένες εκκλήσεις της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. για ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων μέσω χρηματοδοτικών «εργαλείων» και χαμηλότοκων δανείων, δείχνουν να μην εισακούγονται, με συνέπεια μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό».

Καταθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή του, ο κ. Σπύρου υπογραμμίζει ότι «όλοι οι επαγγελματίες περιμένουν την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή, για την οποία υπάρχει η προφορική διαβεβαίωση ότι θα αγγίζει μόνο τα δικά μας καταλύματα».

Μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό των συναδέλφων του, επισημαίνει ότι «το μεγάλο πρόβλημά μας είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η άνιση αντιμετώπισή μας, σε σύγκριση με τα καταλύματα που υπάγονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα μικρά καταλύματα αγωνίζονται με δικά τους μέσα, αλλά μας προβληματίζει πολύ η βραχυχρόνια μίσθωση».

Παράλληλα επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, για να προσθέσει ότι «σιγά – σιγά άρχισε ο κόσμος και δουλεύει, δεν κάθεται να μοιρολογεί. Βγήκαν οι Ελληνες, πρώτα Σαββατοκύριακα, τριήμερα, τετραήμερα και προσπαθούμε. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε μόνο με εσωτερικό τουρισμό και παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Πλήγμα χαρακτηρίζει, στο μεταξύ, την προσωρινή ανάκληση εισόδου των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας, τονίζοντας ότι αποτελούν το κέντρο βάρους σε αρκετές περιοχές του Πηλίου, ενώ σημειώνει ότι «τα μικρά καταλύματα παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις».

Πανελλήνιο αίτημα παραμένει η ένταξη των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και ευέλικτες, άτοκες ή χαμηλότοκες μορφές χρηματοδότησης. Επίσης η παράταση της αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής όλων των αξιόγραφων του έτους 2020 για τουλάχιστον ένα χρόνο και η στήριξη των δικαιούχων – αποδεκτών των επιταγών, οι οποίοι να έχουν τη δυνατότητα μέσω του τραπεζικού τους πλαφόν, να προεισπράττουν μέρος του χρηματικού ποσού των επιταγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου