ΤΟΠΙΚΑ

«Ορισμένοι τα έπαιρναν από την ΑΓΕΤ»

ορισμένοι-τα-έπαιρναν-από-την-αγετ-1425

Εως τέλος Ιουλίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή το εργοστάσιο στον ΧΥΤΑ Βόλου, ενημέρωσε το σώμα – Δήλωσε δικαιωμένος με αφορμή το νέο ΕΣΔΑ για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων

Σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον αντιδρώντων στην καύση σκουπιδιών και στην κατασκευή εργοστασίου στον ΧΥΤΑ Βόλου προχώρησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Υποστήριξε ότι το 80% όσων σήμερα αντιδρούν «τα έπαιρναν στο παρελθόν από την ΑΓΕΤ» και σήμερα «φωνάζουν επειδή δεν τα παίρνουν». Την καταγγελία έκανε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου για την τύχη της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου μέσω της οποίας θα παράγεται και το εναλλακτικό καύσιμο SRF και η κατασκευή της οποίας, όπως δήλωσε, αναμένεται να ψηφιστεί έως τέλος Ιουλίου από τη Βουλή. Το εργοστάσιο πέρασε από τη διαβούλευση και σύντομα πρόκειται να εγκριθεί η χρηματοδότηση και κατασκευή του, όπως ανέφερε, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

Κατά την ενημέρωση, ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που θέτει εντός των ημερών σε διαβούλευση η Κυβέρνηση και στο οποίο περιγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και το μοντέλο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων με την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου από τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας και των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Τα εναλλακτικά καύσιμα θα παράγονται από τρεις ή τέσσερις μονάδες, το συνολικό κόστος κατασκευής των οποίων ενδέχεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ. Με την καύση θα περιορίζεται το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, δηλαδή στις σημερινές χωματερές ή Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Για την καύση εξετάζονται δύο σενάρια, με το πρώτο να προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων στις οποίες θα διατίθεται το σύνολο των υπολειμμάτων και της παραγόμενης ποσότητας απορριμματογενούς καυσίμου (SRF/RDF) της χώρας, με κόστος 805 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πάλι την κατασκευή τεσσάρων μονάδων στις οποίες θα διατίθενται μόνο τα υπολείμματα, ενώ το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας απορριμματογενούς καυσίμου θα διατίθεται στην τσιμεντοβιομηχανία, με κόστος 632 εκατ. ευρώ.

«Καμία μονάδα δεν θα χρηματοδοτηθεί για να κατασκευαστεί αν δεν περιλαμβάνει παραγωγή ενέργειας. Είναι νόμος του Κράτους. Κι εμείς δικαιωνόμαστε. Από το 2017 έχουμε έτοιμη τη μελέτη», είπε ο κ. Μπέος καλώντας τον επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ι. Αποστολάκη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο που γνωμοδότησε αρνητικά στην παραγωγή SRF, να πάρουν θέση. «Η επιστήμη έχει προχωρήσει. Ή θα δεχθούμε πρακτικές του ’60 και του ’70 ή θα αποδεχθούμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και θα προχωρήσουμε μπροστά όπως γίνεται παντού στην Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Μπέος.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι με την κατασκευή του εργοστασίου και ο Δήμος θα γλιτώσει υπέρογκα πρόστιμα και το περιβάλλον θα προστατευτεί. «Θα σταματήσουν όμως και οι χαβαλέδες τύπου Βολιώτη και Λημνιού με τους οποίους φοβόσασταν να έρθετε σε σύγκρουση», πρόσθεσε.

«Το 80% όσων φωνάζουν τα έπαιρναν από την ΑΓΕΤ»

«Οι επενδύσεις αυτές με χρήματα της Ε.Ε. δεν έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει φαγοπότι για χρηματοπιστωτικούς κύκλους, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος.

«Γι’ αυτό κύριε Ριζόπουλε από το 7% πέσατε στο 4% και κινδυνεύετε στις επόμενες εκλογές να μην μπείτε ούτε στη Βουλή. Ο Δήμος Βόλου μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και με σεβασμό στο περιβάλλον πρόκειται να φέρει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η μία αφορά στο εργοστάσιο και η άλλη στην μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων με έργα προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ για πίνει ο κόσμος πηγαίο, καθαρό και φθηνό νερό. Θα πετύχουμε μεγάλη χρηματοδότηση και θα δώσουμε ανάπτυξη στην περιοχή», είπε ο κ. Μπέος.

Από την πλευρά της και εκ μέρους της παράταξης της α’ ελάσσονος μειοψηφίας η Αφροδίτη Γάντζου επικαλούμενη την ιδιότητά της ως παιδίατρος μίλησε για πολλαπλάσια σε σχέση με τη δεκαετία του ’60 κρούσματα βρογχικού άσθματος και παιδικού καρκίνου αποδίδοντάς τα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. «Εχουμε αντίθετες απόψεις, δεν είμαστε γραφικοί, είμαστε επιστήμονες», είπε η ίδια.

«Δικαίωμά σας να πιστεύετε και να στηρίζετε τις απόψεις σας. Το 80% όμως που φωνάζουν κάποια εποχή τα έπαιρναν από την ΑΓΕΤ. Τώρα δεν τα παίρνουν και γι’ αυτό φωνάζουν», κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου