ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμότητα στα Σπίτια Γαλήνης

ετοιμότητα-στα-σπίτια-γαλήνης-4092

Προετοιμασία της Μητρόπολης Δημητριάδος για ενδεχόμενη «έκρηξη» αιτημάτων σίτισης από το φθινόπωρο

Σταθερά τα αιτήματα και οι ανάγκες σίτισης απόρων στη διάρκεια της πανδημίας, με τη Μητρόπολη Δημητριάδος να παραμένει, ωστόσο, σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης από το φθινόπωρο. Σε περίοδο που τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, οι επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη «έκρηξη» αιτημάτων το προσεχές χρονικό διάστημα, μετρώντας ήδη 2.000 μερίδες φαγητού στα 27 ενοριακά σημεία, που λειτουργούν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τον κύκλο λειτουργίας των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος να ολοκληρώνεται σταδιακά λόγω θερινής περιόδου, υπάρχει ετοιμότητα προκειμένου να συνεχιστεί η διανομή τροφίμων και στη διάρκεια της θερινής περιόδου, για την κάλυψη πάγιων καθημερινών αναγκών.

Το πλαίσιο ετοιμότητας επιβεβαίωσε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε σε αναμονή και θα το διαπιστώσουμε από το φθινόπωρο, αν υπάρξει ραγδαία αύξηση αιτημάτων. Από την πλευρά μας, πάντως, είμαστε σε άμεση ετοιμότητα. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να ανταποκριθούμε. Στο μεταξύ, υπάρχει μέριμνα οι άποροι να έχουν τα αναγκαία και στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως κάνουμε πάντα».

Στις επάλξεις παραμένει, στο μεταξύ, το «Δος ημίν σήμερον» του Αγίου Νικολάου Βόλου, το μοναδικό κέντρο σίτισης απόρων της Μητρόπολης Δημητριάδος που παραμένει ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο, καλύπτοντας και τις ανάγκες της θερινής περιόδου.

Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού του Βόλου, π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των σιτιζομένων σε καθημερινή βάση, με 120 άτομα να εξυπηρετούνται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η λειτουργία του «Δος ημίν» βασίζεται στις προσφορές αγάπης των πιστών, που αποτελούν αιμοδότες της προσπάθειας. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα αποθέματα των τροφίμων επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες σίτισης απόρων μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίες οι χρηματικές εισφορές και οι προσφορές σε τρόφιμα, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία της ναυαρχίδας του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.

Για διαρκή ετοιμότητα κάνει λόγο από την πλευρά του και ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος και προϊστάμενος του ιερού ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί μετά τον χειμώνα. Οποια κατάσταση και να παρουσιαστεί, θα την αντιμετωπίσουμε, όπως κάνουμε κάθε φορά. Υπάρχει ετοιμότητα για ενδεχόμενη αύξηση».

Αυξομειώσεις παρουσιάζονται στους σιτιζόμενους του Σπιτιού Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, ενώ όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της φιλανθρωπικής δομής π. Κωνσταντίνος Αυγέρης «οι σιτιζόμενοι είναι άνεργοι, ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «με τη βοήθεια του κόσμου θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί αύξηση των σιτιζόμενων μετά το φθινόπωρο και θα το αντιμετωπίσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου. «Υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που παρουσιαστεί αυξημένη ζήτηση από τον Σεπτέμβριο. Προς το παρόν σιτίζονται 98 άτομα και υπάρχει δυνατότητα σίτισης έως 130. Εάν ξεπεραστεί το όριο, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», είπε.

«Κάθε φορά κάνουμε διανομή τροφίμων και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ποτέ δεν έχουμε σταματήσει να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη» ανέφερε ο π. Σεραφείμ Κοντακτσής, προϊστάμενος του ιερού ναού Μεταμορφώσεως Βόλου. Ερωτηθείς σχετικά με το πλαίσιο ετοιμότητας για ενδεχόμενη αύξηση αιτημάτων, επισήμανε ότι: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, όταν δεν έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας. Οποια κατάσταση παρουσιαστεί, θα την αντιμετωπίσουμε, όπως την αντιμετωπίζουμε πάντα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου