ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιοι για την dream team ~ Βολιώτες μαθητές έτοιμοι για διάκριση

υποψήφιοι-για-την-dream-team-βολιώτες-μαθητές-6871

Ο Αργύρης Γιαννίσης – Μανές και ο Λευτέρης Φιλίππου στην τελική αναμέτρηση για την πεντάδα, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Βολιώτες μαθητές συμμετέχουν στην τελική αναμέτρηση, που θα δώσει το εισιτήριο συμμετοχής στη χρυσή πεντάδα, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας. Ο απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Βόλου Αργύρης Γιαννίσης – Μανές και ο Λευτέρης Φιλίππου, μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα υποψηφίων στην κατηγορία του Λυκείου, για την dream team της φετινής Ολυμπιάδας Αστρονομίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η τελική αναμέτρηση προγραμματίζεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου στο κτίριο Ματσάγγου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους δέκα υποψηφίους να διαγωνίζονται για μια θέση στην εθνική πεντάδα. Φέτος για πρώτη φορά, η Ολυμπιάδα Αστρονομίας θα διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, με τους συμμετέχοντες, ωστόσο, να προετοιμάζονται για την τελική δοκιμασία.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τους δύο Βολιώτες μαθητές που είναι υποψήφιοι για την dream team της εθνικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα της Αστρονομίας, καταγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Πληθώρα ζηλευτών διακρίσεων μετράει σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ο Αργύρης Γιαννίσης – Μανές, ο οποίος συμμετείχε και κατά το παρελθόν στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας, κερδίζοντας δύο σπουδαία έπαθλα, αργυρό μετάλλιο στην Ουγγαρία και εύφημη μνεία στην Ολυμπιάδα της Κίνας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του Yaleό που έγινε δεκτός, δηλώνει λάτρης της επιστήμης της αστρονομίας και υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι τα μαθηματικά και η φυσική, ενώ υπάρχει πιθανότητα να ασχοληθεί και με την αστρονομία. Συναρπαστική εμπειρία χαρακτηρίζει την συμμετοχή στην Ολυμπιάδα και τονίζει ότι «είναι πολύ ωραία εμπειρία να εκπροσωπείς την χώρα σου. Είναι πολύ ωραίο να γνωρίζεις συνομήλικα παιδιά από 60 χώρες. Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία».

Με ανάλογα συναισθήματα προετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση και ο Λευτέρης Φιλίππου, μαθητής της Β Λυκείου, ο οποίος επισημαίνει ότι: «Το κίνητρό μου ουσιαστικά, για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, ήταν η αγάπη μου για την αστρονομία». Μετράει ήδη αρκετές διακρίσεις από προηγούμενους πανελλήνιους διαγωνισμούς και υπογραμμίζει ότι «θα είμαι πάντα ερασιτέχνης αστρονόμος, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η αστρονομία. Δεν γνωρίζω ακόμη ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσω, αλλά στρέφομαι προς τις Πολυτεχνικές Σχολές κυρίως».

Λάτρης της αστρονομίας από μικρή ηλικία, επισημαίνει ότι «είναι ένας κλάδος της επιστήμης που είναι πολύ ανεπτυγμένος στις μέρες μας και εξελίσσεται συνεχώς, έχει πολλές εφαρμογές και μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπουδαίο να συμμετέχει κανείς σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αστρονομίας».

Σημαντικό το έργο που επιτελεί η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, με τον πρόεδρο Λουκά Ζαχείλα, να δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

«Πολλοί μαθητές συμμετέχουν με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Παρά το γεγονός ότι η αστρονομία, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν κατέχει την θέση που θα έπρεπε μεταξύ των επιστημών, εντούτοις, καταφέρνουμε και κρατάμε ψηλά τη σημαία της αστρονομίας, με την σχολή αστρονομίας, τον πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας και τις δραστηριότητες που υλοποιούμε. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα γίνει αντιληπτή η σημασία της αστρονομίας από την πολιτεία και θα την επαναφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου