ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε παλιός Κοινοτάρχης των Σταγιατών Πηλίου

απεβίωσε-παλιός-κοινοτάρχης-των-σταγ-9598

Σφράγισε την αυτοδιοίκηση με τη δράση του ~ Εφυγε χθες από τη ζωή ο Θανάσης Κορώνης, επί πολλά χρόνια κοινοτάρχης Σταγιατών Πηλίου

Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Θανάση Κορώνη, επί είκοσι και πλέον χρόνια κοινοτάρχη Σταγιατών Πηλίου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, έχοντας αφήσει το στίγμα του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με έντονη παρουσία στα κοινά, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας από το 1955 έως το 1970, αναπτύσσοντας παράλληλα δράση και στο χωριό του, τις Σταγιάτες. Με παρότρυνση των συγχωριανών του έθεσε υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1954, εξελέγη και άρχισε την αυτοδιοικητική του θητεία από την θέση του αντιπροέδρου. Επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά, κόβοντας πρώτος το νήμα στις εκλογές του 1958, αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου της Κοινότητας, την οποία διατήρησε μέχρι το 1964.

Στη διάρκεια της δεκαετούς πρώτης θητείας του, το χωριό υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του ΄55. Επί των ημερών του ανεγέρθηκε νέο Δημοτικό Σχολείο, κατασκευάστηκε η κεντρική πλατεία του χωριού το 1961, έγιναν έργα ύδρευσης, διανοίξεις νέων αγροτικών δρόμοι και εργασίες συντήρησης παλαιότερων. Σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς του στην Κοινότητα και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα, η πολιτεία του απονέμει στις 22 Ιανουαρίου του 1964 τον «Αργυρούν Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος».

Παράλληλα, το 1960 επελέγη ως μέλος της Επιτροπής Αποκατάστασης Απόρων Κορασίδων, σε αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς, με τον Ερυθρό Σταυρό να τον τιμά το 1958 και το 1959 για τις υπηρεσίες του στο δύσκολο διάστημα μετά τους σεισμούς.

Η μεγάλη του διάθεση για προσφορά σε συνδυασμό με τη βαθιά του πίστη, έστρεψε τις προσπάθειές του στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, που είχε καταστραφεί εντελώς από τους σεισμούς, και λειτουργούσε σε ξύλινη παράγκα. Καθοριστική ήταν, εξάλλου, η συνδρομή του, από την θέση του ταμία της Ερανικής Επιτροπής την περίοδο 1968 έως 1980, οπότε εγκαινιάστηκε ο νέος ναός.

Το 1982, μετά από έντονες πιέσεις των συγχωριανών του, κατήλθε και πάλι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κερδίζοντας μια ακόμη αναμέτρηση, που τον ανέδειξε και πάλι πρόεδρο της Κοινότητας Σταγιατών. Ανέλαβε καθήκοντα από το 1983, διατηρώντας την ίδια θέση για τρείς τετραετίες, μέχρι το τέλος του 1994. Την περίοδο αυτή ανέπτυξε εντονότερη δραστηριότητα στο χωριό, καθώς είχε συνταξιοδοτηθεί.

Στη διάρκεια της θητείας του επισκευάστηκε η εσωτερική οδοποιία, διασώθηκαν και συντηρήθηκαν καλντερίμια, επεκτάθηκε η αγροτική οδοποιία, αξιοποιήθηκε η περιοχή πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, με τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, ενώ προχώρησε στην αδελφοποίηση των Σταγιατών με το Φανάρι Καρδίτσας, τόπο καταγωγής του Αγίου Σεραφείμ, οποίος τιμάται ιδιαίτερα στις Σταγιάτες.

Το 1995 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχοντας την ικανοποίηση ότι επιτέλεσε συνολικά το καθήκον του. Για την πολυετή και ιδιαίτερα επιτυχημένη προσφορά του στην Κοινότητα Σταγιατών, η νέα Κοινοτική Αρχή ομόφωνα του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο στις 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σταγιατών. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου