ΤΟΠΙΚΑ

Πανεπιστημιακά τμήματα δύο ταχυτήτων

πανεπιστημιακά-τμήματα-δύο-ταχυτήτω-10195

Αναβρασμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών – Το θέμα απασχόλησε το χθεσινό πρυτανικό συμβούλιο

Δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων δύο ταχυτήτων, που θα προκαλέσουν προβλήματα στους υποψηφίους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αυτή την περίοδο συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για την είσοδό τους στις σχολές προτίμησής τους, προκαλεί η απόφαση αντιστοίχισης των τμημάτων των Πανεπιστημίων, που παρέλαβε μόλις προ τριών ημερών η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τμήματα με ίδιο αντικείμενο και ίδιο πρόγραμμα σπουδών δεν αντιστοιχίζονται μεταξύ τους και αυτό θα έχει επίπτωση στους αυριανούς φοιτητές που θα επιδιώξουν μεταγραφή μεταξύ ομοειδών τμημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί και υπόψη της Συγκλήτου προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψουμε τη συγκριμένη απόφαση που δεν μας κοινοποιήθηκε και καταλαμβάνει εξ απροόπτου τόσο εμάς όσο και τους υποψηφίους που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών τους», διεμήνυσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πρυτανικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη «τα πανεπιστήμια βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη, τη δημιουργία τμημάτων δύο ταχυτήτων μέσα από την αντιστοίχιση». Σημειώνεται ότι η αντιστοίχιση των τμημάτων αφορά σε ομοειδή τμήματα και δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών, π.χ. από το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

«Με πολύ δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι αντιστοιχίσεις τμημάτων μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων που είναι αφενός ομοειδή, αφετέρου έχουν ίδιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο και κατά ένα μεγάλο ποσοστό έως και 90% το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, βρίσκονται κατανεμημένα σε δύο κατηγορίες. Τα τμήματα που προέκυψαν από συγχωνεύσεις και είναι σχετικά νέα, είναι σε μία κατηγορία και τα παραδοσιακά παλιά τμήματα, σε άλλη», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Όπως εξήγησε αυτό δεν γίνεται μέσα από διαδικασίες διαπίστευσης και πιστοποίησης των τμημάτων με την ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών και μετά από αξιολόγησή τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες κατηγοριοποιήσεις στην αρχή της λειτουργία των τμημάτων που δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο και στόχο, παρά μόνο την υποβάθμιση των πτυχίων των τμημάτων» τόνισε ο κ. Μαμούρης κα πρόσθεσε σε αυστηρό ύφος: «Δεν είναι δυνατό τμήματα που έχουν εγκριθεί από συγκλήτους των πανεπιστημίων, έχουν στελεχωθεί με στελέχη και μέλη ΔΕΠ που διδάσκουν χρόνια και έχουν καταρτίσει προγράμματα σπουδών που είναι ίδια να μην μπαίνουν στην ίδια κατηγορία».

Μάλιστα ο πρύτανης του Π.Θ. αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα αντιστοιχίσεων. Το Μαθηματικό της Λαμίας που είναι νέο τμήμα δεν αντιστοιχίζεται με το Μαθηματικό του Α.Π.Θ. ή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως επίσης και το τμήμα Φυσικής.

Ο ίδιος ωστόσο μίλησε και για… περίεργες αντιστοιχίσεις, όπως αυτή του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας που λειτουργεί 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αντί να ανατιστοιχιστεί με τμήματα βιολογίας ή γενετικής, αντιστοιχίζεται με ένα τμήμα βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Γεωπονικού και ανήκει στη σχολή γεωπονικών επιστημών και με ένα τμήμα βιολογικών εφαρμογών των Ιωαννίνων που ανήκει στη Σχολή Πολυτεχνικής. «Τι περίεργες αντιστοιχίσεις είναι αυτές δεν καταλαβαίνουμε. Αντιλαμβανόμαστε όμως και μας στεναχωρεί η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από αυτές τις αντιστοιχίσεις. Μία φιλοσοφία η οποία χωρίζει τα τμήματα σε παλιά και νέα, την οποία απορρίπτουμε συλλήβδην», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης, μιλώντας για κατάφωρη αδικία σε βάρος των νέων τμημάτων, για αποδυνάμωση των βάσεών τους και πλήγμα στο prestige τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου