ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: Άχρωμη και άοσμη η απάντηση Χατζηδάκη για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

αλ-μεϊκόπουλος-άχρωμη-και-άοσμη-η-απάν-13113

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με βάση και τα πρώτα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της ειδικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Green Your Air», που αφορούσε συγκεκριμένα στην καταγραφή της ύπαρξης στην ατμόσφαιρα της περιοχής των βλαπτικών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5. Για να δώσει απαντήσεις προσήλθε στην Ολομέλεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αρχικά στα αποτελέσματα της έρευνας σημειώνοντας ότι, η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 ως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m3, με ετήσιο όριο βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα 10 μg/m3 και με ετήσια οριακή τιμή βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τα 25 μg/m3. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μια υπέρβαση 200,3% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20,12% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/50/ΕΚ.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε στη συνέχεια ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο είναι και οξύ και πολυπαραγοντικό. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω μελέτη αφορά μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 και όχι άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους που πιθανόν να υπάρχουν, η εκτεταμένη ανησυχία των πολιτών και των επιστημονικών φορέων της πόλης για τις επιπτώσεις στην υγεία τους είναι απολύτως δικαιολογημένη και καλεί σε άμεσες ενέργειες» σημείωσε ο Βουλευτής, ρωτώντας ευθέως τον Υπουργό για τα αποτελέσματα που έχει έως τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια από την άσκηση αρμοδιότητας στην παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Βόλου, αλλά και για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πύκνωση σταθμών μέτρησης και καταγραφής των αερίων ρύπων της πόλης.

Απαντώντας στο Βουλευτή, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ένας και μοναδικός μετρητής που ανήκει στο εθνικό δίκτυο του Υπουργείου και είναι υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, δεν καταγράφει ανησυχητικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα που συγκέντρωσε το αρμόδιο Τμήμα Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου για το Βόλο, ο μέσος όρος των αιωρούμενων σωματιδίων Α.Σ. 10 στις 22-23/6/2020 ήταν τα 13mg/m3 και στις 24/6/2020 ήταν 16mg/m3. Τις ίδιες ημέρες τα αιωρούμενα σωματίδια Α.Σ. 2,5 καταγράφηκαν σε 8,7 και 7mg/m3. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, δεν καταγράφηκε υπέρβαση ορίων με βάση τον μετρητή.

«Εφόσον έχετε πειστεί για την καθαρότητα της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, εγώ από εδώ μέσα σας καλώ επίσημα να σας φιλοξενήσω να έλθετε μία εβδομάδα στον Βόλο και να απαντήσετε υπεύθυνα στους πολίτες από πού και για ποιον λόγο μυρίζει τόσο πολύ έντονα πλαστικό», ήταν η αντίδραση του Βουλευτή στα όσα ανέφερε ο Υπουργός. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος συνέχισε αναφέροντας ότι «σε μία πόλη που σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων και σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καρκινοπαθών συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα πιο αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου πανελλαδικά, τόσο οι πολίτες όσο και η επιστημονική κοινότητα συνδέουν τα στοιχεία αυτά με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή».

Ο Βουλευτής συνέχισε επισημαίνοντας προς τον Υπουργό ότι «ο ένας και μοναδικός μετρητής που υπάρχει και ανήκει στο εθνικό δίκτυο, πέρα από τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 δεν μπορεί να καταγράψει τουλάχιστον άλλους έξι σημαντικούς ρύπους, όπως τις διοξίνες και τα φουράνια, που εκκρίνονται από την καύση των εναλλακτικών καυσίμων που χρησιμοποιεί η Τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής, το RDF ή το εργοστάσιο SRF που θέλει να φτιάξει ο Δήμος Βόλου, τονίζοντας ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της πόλης έχει διαπιστώσει ότι οι ουσίες αυτές που παράγονται από τη χρήση αυτών των καυσίμων είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος απευθύνθηκε προς τον Υπουργό, καλώντας τον να αφουγκραστεί τη δικαιολογημένη αγωνία σύσσωμης της πόλης του Βόλου και σύσσωμων των επιστημονικών φορέων και με δεδομένο το γεγονός ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας, τόσο το Υπουργείο, όσο και η Περιφέρεια και ο Δήμος, θα πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα. «Θα πρέπει να έλθετε στον Βόλο να πάρετε απόφαση να γίνει η άρση της ΑΕΠΟ του 2014, που δίνει το δικαίωμα στις τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε RDF, να σταματήσετε την κατασκευή εργοστασίου SRF στον Βόλο και μαζί με την επιστημονική κοινότητα να βρούμε μια λύση φιλικότερη προς το περιβάλλον», τόνισε σε όλους τους τόνους ο Βουλευτής.

Ο Υπουργός, απαντώντας στο Βουλευτή, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση άλλων πέντε σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου