ΤΟΠΙΚΑ

Αποστεωμένος και εξαντλημένος στον καναπέ του σπιτιού του

αποστεωμένος-και-εξαντλημένος-στον-κ-13458

Ετσι βρέθηκε ο 74χρονος, που πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Βόλου και επέστρεψε στο σπίτι, όπου ζει μόνος σε άθλιες συνθήκες

Αποστεωμένο, εμφανώς εξαντλημένο και ξαπλωμένο στον καναπέ στον χώρο της κουζίνας… Ετσι αντίκρισε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη τον 74χρονο, που ζει μόνος και άρρωστος σε άθλιες συνθήκες στο σπίτι της αδερφής του, που πέθανε. Ο 74χρονος επέστρεψε στο σπίτι του από το Νοσοκομείο, όπου οδηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν αποκαλύφθηκε το δράμα του, που πήρε μεγάλες διαστάσεις σε αθηναϊκά ΜΜΕ μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και συγκίνησε το πανελλήνιο.

Τόσο την περασμένη Παρασκευή, όσο και χθες, η κ. Μορφογιάννη επισκέφθηκε τον 74χρονο τον οποίο επιχειρεί να βοηθήσει μέσω των υπηρεσιών της κοινωφελούς επιχείρησης. «Θέλουμε να του προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για να ζήσει αξιοπρεπώς το διάστημα που του απομένει», ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.

Ο 74χρονος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο για εξετάσεις από εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» όταν κλήθηκαν από γείτονες που αντίκρισαν τον άτυχο άντρα ημιλιπόθυμο στο σπίτι του. Στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι ο 74χρονος πάσχει από δύο μορφές της επάρατου νόσου για τις οποίες ο ίδιος δεν γνωρίζει το παραμικρό.

Ο μεγάλης ηλικίας άντρας επέστρεψε στον Βόλο από την Αθήνα όπου εργαζόταν ως υδραυλικός για να μείνει με την αδερφή του. Είχε ατυχίες στους γάμους του και έμεινε μόνος. Οσο ζούσε η αδερφή του, η κατάσταση ήταν καλή. Όταν πέθανε, ο 74χρονος δεν μπορούσε ούτε καν ένα πιάτο φαγητό να εξασφαλίσει. Εχει μηδενικά έσοδα και η μόνη βοήθεια που δέχεται είναι από τους γείτονές του που φροντίζουν να έχει τουλάχιστον φαγητό.

Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη που επισκέφθηκε τον μεγάλης ηλικίας άντρα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πηγαίνει τουαλέτα. Ακόμη και το τραπέζι της κουζίνας όπου σηκώνεται για να φάει είναι κολλημένο στον καναπέ που είναι ξαπλωμένος για να μη χρειάζεται να μετακινείται.

Η πόρτα στο σπίτι, ο εξωτερικός χώρος του οποίου κατακλύζεται από αγριόχορτα, είναι πάντα ανοιχτή για να μπαίνουν οι γείτονες. Από την ανοιχτή πόρτα μπήκε και η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ για να ρωτήσει προσωπικά στοιχεία του 74χρονου για να κινήσει τις διαδικασίες να του βγάλει ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) για να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο οικονομικό βοήθημα και να μπορεί να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Σε κάθε περίπτωση εργαζόμενοι από το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα φροντίζουν για τον 74χρονο για στοιχειώδεις ανάγκες.

Η κ. Μορφογιάννη απευθύνει έκκληση για τη βοήθεια του 74χρονου σε όποιον μπορεί να προσφέρει (τηλέφωνο επικοινωνίας 2421020337) και κυρίως σε κλινικές που θα μπορέσουν να τον φιλοξενήσουν. Η ίδια απευθύνθηκε και στην Εισαγγελία Βόλου για να βρεθεί τρόπος να βοηθηθεί ο άτυχος άντρας.

Σπίτι για οικογένεια με τρία παιδιά

Στον δρόμο κινδυνεύει να μείνει οικογένεια με τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ΑμεΑ, που τις τελευταίες δέκα ημέρες φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχείο, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού που έμεναν.

Το θέμα είχε αναδείξει προ δεκαημέρου ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και πλέον η κ. Μορφογιάννη απευθύνει έκκληση σε όποιον ιδιοκτήτη έχει ξενοίκιαστο το διαμέρισμά του να το παραχωρήσει προσωρινά για να μπορέσει η οικογένεια να ορθοποδήσει. Σημειώνεται ότι η οικογένεια αρνείται να μπει στον Ξενώνα Αστέγων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου