ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρισμός βυθού μέσω κινητού με εφαρμογή που εντοπίζει τη ρύπανση

καθαρισμός-βυθού-μέσω-κινητού-με-εφαρ-14300

Ονομάστηκε oclean, είναι καινοτόμα εφαρμογή για smartphones και φιλοδοξεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της μόλυνσης του βυθού. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού και εκπαιδευτικούproject, στο οποίο συμμετείχαν 18 μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με επικεφαλής τον Βολιώτη μαθητή Χρήστο Καλαμπουκά.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο μαθήματος, που έχει στόχο να μυήσει τους μαθητές στο στήσιμο και τη λειτουργία επιχείρησης αφενός, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα παιδιά τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους, να εκτιμήσουν την αξία της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της επιτυχίας της επιχείρησης.

Ο 16χρονος Βολιώτης μαθητής μαζί με την αδερφή του Τάνια και άλλους 16 συμμαθητές τους, μέλη όλοι τους του ομίλου επιχειρηματικότητας του ιδρύματος, αποφάσισαν να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε υπηρεσία με στόχο τον καθαρισμό του βυθού.

Ολοι τους αντιμετώπισαν από την αρχή πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Εστησαν από το μηδέν την εφαρμογή, ενώ κατάφεραν να εξασφαλίσουν σημαντικές χορηγίες από φορείς, που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα.

Πριν από λίγες μέρες το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό projectπήρε το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό για την ανάδειξη των τριών καλύτερων εικονικών επιχειρήσεων, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/JuniorAchievementGreece.

Το project του προγράμματος

Πώς,όμως, λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή;Ο πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης και μαθητής της β’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Σχολής Χρήστος Καλαμπουκάς τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η εφαρμογή oclean σχεδιάστηκε για να δώσει τη δυνατότητα σε όλους μας, όταν εντοπίζουμε μόλυνση στο βυθό να επικοινωνούμε το πρόβλημα άμεσα και με λίγα μόλις βήματα. Ο χρήστης της εφαρμογής, αφού εντοπίσει τη ρύπανση, θα μπορεί να επιλέξει το είδος (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και το μέγεθός της και παράλληλα να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες, αφού η εφαρμογή καταγράφει άμεσα τα δεδομένα σε κοινόχρηστο χάρτη. Στον χάρτη καταγράφεται το ιστορικό των ενεργειών για τον καθαρισμό της περιοχής, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ανεβάσει ο χρήστης φωτογραφίες πριν και μετά.

«Οταν η ένδειξη είναι κόκκινη σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί μολυσμένη περιοχή. Οταν είναι πράσινη σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και η περιοχή έχει καθαριστεί», εξηγεί ο 16χρονος Χρήστος.

«Ερευνες έχουν δείξει ότι μέχρι το 2050 τα σκουπίδια στον βυθό θα ξεπερνούν σε αριθμό τα ψάρια. Η κατάσταση δεν μπορούσε να μην μας επηρεάσει», υπογράμμισε από την πλευρά τηςη υπάλληλος στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της «επιχείρησης» και μαθήτρια β’ τάξης του ΓΕΛ Τάνια Καλαμπουκά, αδερφή του Χρήστου.

Σημειώνεται πως την εφαρμογή oclean στηρίζουν με βίντεό τους, που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα τους στο facebook, ο ερμηνευτής Πάνος Μουζουράκης, ο παρουσιαστής Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής υποβρύχιας αλιείας Γιάννης Σιδέρης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης Σμαράγδα Σκαλίδου και οι πρωταθλητές κωπηλασίας Αννέτα Αρετάκη και Βασίλης Τσαλικίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου