ΤΟΠΙΚΑ

Έρχεται νέο κύμα φυγής στη σύνταξη, λένε οι τοπικοί συνδικαλιστές

έρχεται-νέο-κύμα-φυγής-στη-σύνταξη-λέν-14316

Νέο κύμα φυγής στη σύνταξη «βλέπουν» οι τοπικοί συνδικαλιστές,καθώς αρχίζει σταδιακά να μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Την ίδια ώρα μπαίνουν σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης οι αλλαγές Βρούτση, για τις οποίες αναμένονται οι εγκύκλιοι προκειμένουνα ξεκαθαρίσει το τοπίο, όσον αφορά τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό κομμάτι και μπορεί να επηρεάσουν τον εργασιακό βίο.

Μπορεί το καθεστώς των μεταβατικών διατάξεωννα λήγει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο μεσοδιάστημα όμως αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση και την οικονομία, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα να εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν νωρίτερα, προκειμένου να μη ρισκάρουν τυχόν νέες αλλαγές.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2022, έτσι ώστε από το 2023 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας ή των 62 με 40 έτη ασφάλισης.

«Οταν έχουμε στα χέρια μας τις εγκυκλίους από το νέο ασφαλιστικό Βρούτση, θα είμαστε σε θέση να δούμε πως επηρεάζεται ο εργασιακός βίος και οι διαδικασίες για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μέχρι σήμερα οι διατάξεις που ισχύουν προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα για κάθε ασφαλιστικό ταμείο και οι υπηρεσίες οφείλουν να κινούνται με βάση τις σχετικές διατάξεις», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πρόεδροςτου ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Δημήτρης Κουτσούκος.

Φεύγει η πρώτη «φουρνιά» του ΕΣΥ

Το κύμα φυγής στη σύνταξη έχει επηρεάσει από τις αρχές του χρόνου τον υγειονομικό κλάδο, με το νοσοκομείο Βόλου να έχει «αποχαιρετήσει» τρεις γιατρούς και μέχρι τέλοςτου χρόνου να ετοιμάζονται να καταθέσουν τα χαρτιά τους άλλοι τουλάχιστον δύο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Από το 2012 έχουν «κρεμάσει» την άσπρη μπλούζα άλλοι επτά γιατροί. Ολοι τους είχαν πρωτοπροσληφθεί στα πρώτα βήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αποτελούν ουσιαστικά στην πρώτη «φουρνιά» του ΕΣΥ.

Αποχωρήσεις και από τα ασφαλιστικά ταμεία

Αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης καταγράφονται και στα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα συγκροτούν τον ενιαίο ΕΦΚΑ. Στον Βόλο έχουν ήδη «κουνήσει μαντήλι» τρεις υπάλληλοι, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι τουλάχιστον τρεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις διοικητικές υπηρεσίες και κυρίως σε τμήματα που αφορούνεκτός από τις συντάξεις, στο Μητρώο και στο τμήμα παροχών. Οι υπάλληλοι τρέχουν και δε φτάνουν, ενώ επίσης το ίδιο ισχύει και σε υπηρεσίες όπως το τμήμα εσόδων που έχει επωμιστεί το «κυνήγι» της εισφοροδιαφυγής.

Πως θεμελιώνονται τα δικαιώματα

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, στο Δημόσιο το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται στη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία.

Στο πρώην ΙΚΑ η έξοδος για σύνταξη προϋποθέτει να έχουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι 35 έτη έως το 2012 και οι μητέρες με ανήλικο και 5.500 ένσημα έως το 2012 για να κατοχυρώσουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.Στα ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών απαιτούνται 35 έτη για σύνταξη μετά τα 58,5 όσον αφορά τους πιο παλαιούς ασφαλισμένους, πριν από το 1983. Για τους πριν από το 1993 απαιτούνται 35 έτη (με εξαγορές) έως το 2012 για να αποφύγουν τα 40 έτη και τα 62 ή τα 67. Οι μητέρες θα πρέπει να έχουν 25ετία έως το 2012 με ανήλικο για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη πριν από τα 60.

Τέλος στον ΟΑΕΕ απαιτούνται 35 έτη έως το 2012 για σύνταξη από 60,3 έως 62 ετών, αλλιώς στα 67 ή στα 62 με 40 έτη. Δεν δίδεται μειωμένη για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, ενώ σε νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους δίδεται και μειωμένη σύνταξη στα 62 με τουλάχιστον 15 χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου