ΤΟΠΙΚΑ

Πολλά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις καθαρίστριες μετά την πανδημία

πολλά-τα-προβλήματα-που-ταλαιπωρούν-τ-14334

Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και ασφαλή μέτρα για τη σχολική κοινότητα διεκδικεί το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας.

Στη γενική συνέλευση την Παρασκευή του Συλλόγου στο ΕΚΒ η πρόεδρος Μαρία Πλαγερά τόνισε ότι με το πρώτο άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα, ήρθαν να επιβεβαιωθούν οι σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, στην ασφάλεια και την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό.

«Η μεταφορά των καθαριστριών από τα κτίρια της πρωτοβάθμιας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έλυσε προσωρινά το πρόβλημα που υπήρχε. Ομως με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων το πρόβλημα μεγάλωσε, αναδείχτηκαν μέσα στην πανδημία τα κενά που υπάρχουν διαχρονικά στον τομέα της σχολικής καθαριότητας, πως αυτά δεν λύνονται με μπαλώματα και μετακινήσεις», είπε

Η ίδια σημείωσε ότι «οι συμβάσεις μας λήγουν 30 Ιουνίου και δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή αν θα έχουμε δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη, με τι όρους θα είναι οι συμβάσεις που «ακούγονται» δεξιά και αριστερά, για πόσο χρονικό διάστημα και για πόσους.

Για πάνω από 15 χρόνιαβρισκόμαστε σε συνεχή ομηρία με παρατάσεις ανά ένα ή δύο σχολικά έτη. Οι κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν μέσα από γενικές συνελεύσεις σε υπουργείο εσωτερικών και δήμους, οι κοινές πρωτοβουλίες με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών απέδειξαν την αναγκαιότητα τα σωματεία να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στον κλάδο, να αποφασίζουν συλλογικά τα επόμενα αγωνιστικά βήματα».

Ακολούθησε ενημέρωση για τη σύσκεψη της Ομοσπονδίας στις 21-21 Ιουνίου, ενώ μεταξύ άλλων έγινε διεξοδική συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσειςτων καθαριστριών στα δημόσια σχολεία, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Νοσοκομείο Βόλου κ.ά., εργασιακές σχέσεις, που όπως επισημάνθηκε ταλαιπωρούν τις εργαζόμενες εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδική αναφορά έγινε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες εργολάβου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και απευθύνθηκε κάλεσμα για οργάνωση κοινού αγώνα.

Από τα μέλη της Διοίκησης τονίστηκε ακόμηότι η συμμετοχή των μελών του σωματείου στις πανελλαδικές και κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, στις Γενικές Συνελεύσεις είναι σημαντικές στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας και μαζί με αυτούς οι εργαζόμενοι του κλάδου καθαριότητας.

Τέλος επισημάνθηκε ότι «κάνεις δεν πρέπει να είναι μόνος του και αμέτοχος, αλλά όλοι μαζί, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για να μην περάσει το ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων αλλά και το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων καιπολιτικών που προέρχονται από τις αποφάσεις της Ε.Ε., της Κυβέρνησης και του κεφαλαίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου