ΤΟΠΙΚΑ

Ομογενείς σε Ευρώπη και Αμερική ακούν Αγιο Νικόλαο μέσω διαδικτύου

ομογενείς-σε-ευρώπη-και-αμερική-ακούν-14392

Διευρύνει τη διαδικτυακή του παρουσία ο Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου, με την δημιουργία ιστοτόπου για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές αναμεταδόσεις, να αποτελεί προτεραιότητα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική υπήρξε, εξάλλου, η ανταπόκριση πλήθους ομογενών από Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι σε όλη την διάρκεια της πανδημίας παρακολουθούσαν με την βοήθεια του διαδικτύου, τις ακολουθίες που τελούνταν στον Αγιο Νικόλαο Βόλου.

Στο μεταξύ, καταρτίζεται site με την ονομασία «Μυροβόλος» από τον Μητροπολιτικό ναό. Στόχος είναι «να αξιοποιηθεί όχι μόνο με αρχειακό υλικό δηλαδή φωτογραφίες, βίντεο, ταινίες, ιστορία του ναού, κείμενα, αλλά ήδη έχουμε αρχίσει τη διερεύνηση και το στήσιμο του τρόπου ραδιοφωνικής μετάδοσης των ακολουθιών. Σε συνδυασμό με το σύστημα ασφαλείας που θα εγκατασταθεί στο ναό, θα μπορέσουμε να έχουμε και τηλεοπτική αναμετάδοση ακολουθιών», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται ιστότοπος «για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές αναμεταδόσεις κατ’ αρχήν και θα δούμε αργότερα πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια. Μπορεί να γίνονται και κάποιες μικρές παραγωγές», σημειώνει.

Παράλληλα, οι ενορίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από την σελίδα του Ναού στο facebook επίσης με τον τίτλο «Μυροβόλος». «Μας βοήθησε πολύ το διαδίκτυο με αναμεταδόσεις ακολουθιών, ιδιαίτερα σε όλη την περίοδο της καραντίνας, με μεγάλη ανταπόκριση και στην Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Εχουμε αιτήματα προσευχών, για μνημονεύσεις ονομάτων ή ενθαρρυντικά επαινετικά σχόλια από Σουηδία, Κύπρο, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, από ομογενείς», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του ναού.

Διαδικτυακή επικοινωνία

Συνεχίζονται, εξάλλου, τα διαδικτυακά κατηχητικά μαθήματα που πραγματοποιεί ο π. Χαρίλαος με την μορφή τηλεδιάσκεψης. Δύο διαδικτυακές συνάξεις πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο. Η μια αφορά φοιτητές και η δεύτερη νεαρά αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια.

«Στη μεν φοιτητική, συνεχίζουμε την δραστηριότητα που πραγματοποιούσαμε κάθε Τρίτη βράδυ στην φοιτητική μας συντροφιά που συγκέντρωνε 130 άτομα και αφορά τη διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου μέσα από τα βιβλία του. Στα νεαρά ζευγάρια έχουμε λύση αποριών και θέματα επικαιρότητας και την οικογένεια. Ανάλογα με το τι προκύπτει, ασχολούμαστε κυρίως με θέματα για την οικογένεια», αναφέρει ο π. Χαρίλαος.

Οι συνάξεις που πραγματοποιούνταν προ πανδημίας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων, συνεχίζονται διαδικτυακά, με την συμμετοχή των ομάδων που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και επικοινωνίας στο διαδίκτυο.

«Είναι μια μεγάλη διευκόλυνση αυτό τον καιρό το διαδίκτυο», παραδέχεται ο π. Χαρίλαος, αναφέροντας ότι «στην περίοδο της πανδημίας, έστελνα σε καθημερινή βάση 350 αποστολές σε οικογένειες, μεμονωμένα άτομα, πνευματικά μου παιδιά, φοιτητές, είχαμε επικοινωνία, λάμβανα τις απαντήσεις τους και αναπτύσσαμε διάλογο».

Η διαδικτυακή επικοινωνία με οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα εδραιώθηκε, ουσιαστικά, στην περίοδο της πανδημίας και συνεχίζεται με την συμμετοχή δεκάδων ενοριτών. «Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η διαδικτυακή επικοινωνία. Πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο που γίνονται και τα μαθήματα εκπαίδευσης και αποτελεί πολύ χρήσιμο εργαλείο», επισημαίνει ο π. Χαρίλαος.

Ιστορικό μνημείο

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ντόπιων και επισκεπτών, συγκεντρώνοντας σχόλια θαυμασμού από δεκάδες επισκέπτες – προσκυνητές. Ενδεικτικά σταχυολογήσαμε ορισμένα σχόλια που είναι αναρτημένα διαδικτυακά στην σελίδα του Tripadvisor και αποτυπώνουν τις εντυπώσεις επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη, για τους κατοίκους της, μικρούς (για παιχνίδι στον αύλειο χώρο του) και μεγάλους (για θρησκευτικούς και όχι μόνο λόγους), αλλά αξίζει και την προσοχή των επισκεπτών. Ναός βυζαντινού ρυθμού, έργο του μεγάλου Ελληνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, κοσμείται και με έργο του Αγήνορα Αστεριάδη (η Πλατυτέρα). Το μπαρόκ καμπαναριό του, έργο του Ιταλού γλύπτη Prevesan, σε σχέδιο του Εβαρίστο ντε Κίρικο, αποκαταστάθηκε μετά την εκτεταμένη ζημιά που υπέστη στο σεισμό του 1980. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επομένως είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος», έγραψε επισκέπτης στην ίδια ιστοσελίδα.

Επισκέπτης από την Πάτρα έγραψε για τον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου: «Αξίζει να τον επισκεφθείτε και να ανάψετε ένα κεράκι αλλά και να θαυμάσετε τις αγιογραφίες του ναού. Βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο σε πεζόδρομο στο κέντρο της αγοράς και 5 λεπτά από το λιμάνι».

Το πολύπλευρο έργο καταγράφει άλλος επισκέπτης, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης με μακρά ιστορία που ξεκινά από τον 19ο αιώνα. Δεν νοείται επίσκεψη στο Βόλο χωρίς επίσκεψη στον Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο Ναός στη μορφή που είναι τώρα εγκαινιάσθηκε τη δεκαετία του 1930. Επιβλητικός, πλήρης αγιογραφιών με τους υπευθύνους της εκκλησίας αυτής να παρουσιάζουν αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο («Δος ημίν σήμερον»), καθώς καθημερινά στην κατακόμβη του ναού μαγειρεύεται φρέσκο φαγητό για 200 και πλέον χειμαζόμενους πολίτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου