ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση Σταγιάτες: Παραμύθι χωρίς… δράκο ~ Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

υπόθεση-σταγιάτες-παραμύθι-χωρίς-δρ-15908

Για το προβληματικό και λίγο νερό της πηγής, τις καταστροφές, τις απειλές, αλλά και για τα σενάρια… υφαρπαγής του νερού για να οδηγηθεί στην εμφιάλωση

Παραμύθι χωρίς… δράκο θυμίζει η υπόθεση με το νερό των Σταγιατών, θέμα που έχει λάβει διαστάσεις στο πανελλήνιο, ενεργοποιώντας ακόμη και γνωστούς καλλιτέχνες εναντίον του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο Δήμος Βόλου θέλει να τους«κλέψει» το νερό της πηγής Κρύα Βρύση, προκειμένου να υλοποιήσει τα… επιχειρηματικά σχέδια εμφιάλωσής του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Κινούνται στα όρια του αστείου» απαντά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης σε αντιδρώντες κατοίκους των Σταγιατών και καλλιτέχνες για τα υποτιθέμενα σενάρια της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία «πυροδότησε» η αποκοπή του δικτύου υδροδότησης των Σταγιατών από την Κρύα Βρύση ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής και η υδροδότηση του χωριού από την πηγή Μάνα της Πορταριάς. Μια ενέργεια που κρίθηκε απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς για μία ακόμη φορά καταστροφείς έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα χλωρίωσης του νερού εν μέσω κορονοϊού κι ενώ οιοδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδιναν κατεύθυνση για αύξηση του χλωρίου προκειμένου να εξαλειφθεί η πιθανότητα μετάδοσης του COVID-19 μέσω του νερού!

Αναφερόμενος στην υπόθεση και στα γεγονότα που τη συνθέτουν καρέ- καρέ, ο κ. Τόρης με στοιχεία υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση του νερού της πηγής των Σταγιατών είναι διαχρονική από το 2005, ενώ καταρρίπτει τα σενάρια περί βούλησης της ΔΕΥΑΜΒ να υποβαθμίσει το νερό με στόχο να το υφαρπάξει για να το εμφιαλώσει. «Είναι μία μικρή και μολυσμένη πηγή, που δεν εντάσσεται καν στο Master Plan για την αξιοποίηση των υδάτων. Θα τρέχει ελεύθερα στη φύση και όποιος αισθάνεται ότι πίνοντας νερό με κολοβακτηρίδια αναβαθμίζεται ως άνθρωπος και ως πολίτης θα μπορεί ελεύθερα να πηγαίνει στην πηγή, να παίρνει νερό και να πίνει. Χάρισμά τους. Δεν θα βάλουμε χωροφύλακες» λέει με αφοπλιστικό τρόπο.

Διαχρονική η επιβάρυνση του νερού από το 2005

Σύμφωνα με τον κ. Τόρη η ΔΕΥΑΜΒ ήρθε σε επαφή με τις Σταγιάτες και το νερό των Σταγιατών το 2005 οπότε ο Δήμος Πορταριάς, εκπληρώνοντας την υποχρέωσή του για αναλύσεις στο πόσιμο νερό που ήταν στην αρμοδιότητά του έφερνε τα δείγματα για αναλύσεις στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ το οποίο είναι πιστοποιημένο. «Από τότε διαπιστώσαμε ότι στο σύνολο σχεδόν των αναλύσεων και στο νερό της πηγής και στο νερό της κοινόχρηστης βρύσης αλλά και στο νερό άλλων 2-3 σημείων δειγματοληψίας υπήρχε πάντα μικροβιακό φορτίο, με ολικά κολοβακτηρίδια,για το οποίο η νομοθεσία προβλέπει μηδενικές τιμές προκειμένου να είναι το νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Συνέβαινε το εξής: Μετρούσαμε 10 ολικά κολοβακτηρίδια στην πηγή και στο τελευταίο πιο μακρινό σημείο του δικτύου οι αποικίες έφθαναν τις 150. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ότι η πηγή δεχόταν μία επιμόλυνση, δεχόταν πολύ μεγαλύτερες επιμολύνσεις το ίδιο το δίκτυο μεταφοράς νερού στους καταναλωτές», εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Τόρη εξ αρχή υπήρχε πλήρης γνώση του νερού των Σταγιατών. «Όταν με τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα για την ύδρευση- αποχέτευση αυτή της περιοχής πέρασε στη ΔΕΥΑΜΒ εμείς ξεκινήσαμε σιγά- σιγά δύο βασικές ενέργειες: η πρώτη, αφορούσε στην αποκρυπτογράφηση των δικτύων ύδρευσης για τα οποία δεν παραλάβαμε κανένα σχέδιο και στην καταγραφή του τρόπου λειτουργίας τους. Το δεύτερο, αφορούσε στην εγκατάσταση συστημάτων απολύμανσης. Ως φορέας το νερό που διανέμουμε στον καταναλωτή πρέπει να είναι σύμφωνο με τους Νόμους της Πολιτείας, να είναι δηλαδή νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και να έχει απουσία μικροβιακού φορτίου, έστω και ενός κολοβακτηρίου», εξηγεί.

Απειλήθηκαν υπάλληλοι και οι οικογένειές τους

Στις Σταγιάτες μέχρι και σήμερα έχουν εγκατασταθεί πέντε φορές αυτόματα συστήματα χλωρίωσης, η οποία είναι η διά Νόμου ενδεδειγμένη μέθοδος απολύμανσης στο πόσιμο νερό και πέντε φορές οι εγκαταστάσεις υπέστησαν βανδαλισμούς και τα συστήματα χλωρίωσης καταστράφηκαν.Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αναλύσεων, οι μόνες περίοδοι μέχρι σήμερα, κατά τις οποίες οι κάτοικοι των Σταγιατών είχαν νερό ανθρώπινης κατανάλωσης απουσία μικροβιακού φορτίου, ήταν οι μικρές περίοδοι που λειτούργησαν πριν τους βανδαλισμούς τα συστήματα χλωρίωσης. Και η συνεχόμενη λειτουργία τους δεν ξεπέρασε τους τρεις μήνες.

Ο κ. Τόρης θυμίζει μάλιστα απειλές που δέχθηκαν υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ. «Στην περίπτωση του βανδαλισμού το 2017 οι καταστροφείς του συστήματος χλωρίωσης και αυτοί που αντικειμενικά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του χωριού έγραψαν έξω από τη δεξαμενή των Σταγιατών συνθήματα εναντίον των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ «σας ξέρουμε ποιοι είστε, πού μένετε και τις οικογένειές σας».

Σε κάθε περίπτωση βανδαλισμού εμείς έχουμε απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και έχουμε καταθέσει μηνυτήριες αναφορές κατ’ αγνώστων», αναφέρει.

Εθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία εν μέσω κορονοϊού!

Τα απειλητικά συνθήματα δεν ήταν η μόνη ακατανόητη για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ ενέργεια των καταστροφέων.

«Στην τελευταία περίπτωση βανδαλισμού που συνέβη στις 29 Μαρτίου, το γεγονός μάς άφησε πραγματικά άφωνους. Διότι σε μία περίοδο επέλασης του κορονοϊού κι ενώ οι οδηγίες του ΠΟΥ όπως μας κοινοποιήθηκαν από την Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης, ήταν να ανεβάσουμε τους στόχους του χλωρίου στο πόσιμο νερό για να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα διάδοσης του κορονοϊού μέσω του πόσιμου νερού, σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο, πάλι καταστράφηκε το σύστημα χλωρίωσης», σημειώνει και προσθέτει: «Εμείς σε κάθε καταστροφή ή εντοπισμού προβλήματος στο πόσιμο νερό έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις. Η βασική υποχρέωση είναι να ενημερώσουμε αμέσως την αρμόδια αρχή, τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Αυτό κάναμε και στην τελευταία περίπτωση. Η απάντηση και οι οδηγίες της αρμόδιας αρχής ήρθαν την επομένη και ήταν απολύτως ξεκάθαρες: να ανακοινώσουμε ότι το νερό των Σταγιατών είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και το δεύτερο, στον αμεσότερο δυνατό χρόνο να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες υγιεινής του πόσιμου νερού».

Λόγω της περιόδου καραντίνας δεν υπήρχε εύκολη δυνατότητα προμηθειών. Και προκειμένου η ΔΕΥΑΜΒ να ανταποκριθεί όχι απλώς στην οδηγία της Διεύθυνσης Υγείας αλλά στην πραγματική ανάγκη του πληθυσμού να έχει νερό από το οποίο δεν κινδυνεύει ενεργοποίησε ένα έργο που είχε δημιουργηθεί από τον Δήμο Πορταριάς κατά την περίοδο 2005- 2010. Ηταν ένα σύστημα αγωγών ώστε να τροφοδοτούνται οι Σταγιάτες με νερό από την πηγή Μάνα (100% πηγαίο). «Ενεργοποιήσαμε αυτό το έργο και από τη Μ. Παρασκευή οι Σταγάτιες (με εξαίρεση 30 κατοικίες) υδροδοτούνται με νερό από την πηγή Μάνα. Κι έτσι στο μεγαλύτερο ποσοστό του χωριού η ΔΕΥΑΜΒ παρέχει νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Για τις 30 κατοικίες η υπηρεσία εξετάζει και ήδη καταλήξαμε στην τεχνική μέθοδο που θα ακολουθήσουμε προκειμένου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλο το χωριό να καταναλώνει κατάλληλο νερό» σημειώνει ο κ. Τόρης.

Εμφιάλωση: Παραμύθι χωρίς… δράκο

Ο κ. Τόρης δεν διστάζει να απαντήσει και στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της εμφιάλωσης. Αλλωστε ο ίδιος όταν είχε αναλάβει αναφέρθηκε στην προοπτική εμφιάλωσης προκαλώντας και τότε θύελλα αντιδράσεων.

«Υπήρξαν διάφορες ανακοινώσεις μέσω των οποίων η ΔΕΥΑΜΒ κατηγορείται ότι δρα με σκοπό να πάρει την πηγή των Σταγιατών και να την εκχωρήσει σε ιδιώτες για να κάνει εμφιάλωση. Αυτά κινούνται στονχώρο του αστείου. Η πηγή των Σταγιατών είναι ήδη επιμολυσμένη και ακατάλληλη για εμφιάλωση. Επιπλέον είναι μία μικρή πηγή και δεν εντάσσεται σε κανέναν σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ, ούτε μέσα στο μάστερ πλαν. Οι ποσότητές της είναι μικρές, δεν είναι αξιολογήσιμες για το υδραγωγείο του Δήμου Βόλου και μετά από τις τελευταίες επεμβάσεις, με τις οποίες θα καλυφθεί ο οικισμός με κατάλληλο νερό, θα ρέει ελεύθερα στη φύση», τονίζει.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πάντως ότι η εμφιάλωση περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό Νόμο των ΔΕΥΑ. «Η πρόθεση η δική μας ήταν ότι εάν σχεδιάσουμε, μελετήσουμε, βρούμε χρηματοδότηση και μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης, αυτό το εργοστάσιο να είναι αποδοτικό και τα έσοδά του να μεταφέρονται στην τιμή του νερού.

Δηλαδή ό,τι κερδίζουμε από το εργοστάσιο να το αφαιρούμε από την τιμή του νερού των καταναλωτών. Αυτή είναι η ιδέα της εμφιάλωσης από τις ΔΕΥΑ και έτσι προβλέπεται από τη Νομοθεσία. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Είναι ανάξια λόγου και ανάξια συζητήσεως» υπογραμμίζει σε αυστηρό τόνο.

Εχουν άγνοια: Για εμφιάλωση απαιτούνται μόλις 100 κ.μ. νερού την ημέρα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ το νερό για το συνολικό υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ, επαρκεί σε συνδυασμό με την υλοποίηση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα της επιχείρησης. «Δεν υπάρχει μία στατική κατάσταση στο νερό του Δήμου Βόλου. Το νερό είναι δυναμική ιστορία. Εμείς ταυτόχρονα αυτή την περίοδο θα εκτελέσουμε έργα αντικατάστασης 120 χλμ. δικτύου ύδρευσης. Αυτά τα έργα εξελίσσονται στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας όπου υπάρχουν τα πιο παλιά δίκτυα και εμφανίζουν απώλειες που μπορεί να φθάνουν το 50% και 60%. Οταν εμείς αντικαταστήσουμε τα δίκτυα οι απώλειες θα περιοριστούν γύρω στο 20%.

Αρα και μόνο από αυτά τα έργα θα υπάρχει μία τεράστια εξοικονόμηση νερού. Το δεύτερο είναι ότι με την ολοκλήρωση του μάστερ πλαν όπως έχουμε πει, ήδη κινούμαστε για τη χρηματοδότηση δύο δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει εξασφαλιστεί από τον δήμαρχο. Από αυτές τις δύο δράσεις θα μεταφερθούν στο υδραγωγείο του Βόλου σε ετήσια βάση επιπλέον 17 εκατ. κ.μ. πηγαίου νερού. Το αποτέλεσμα ολοκλήρωσης όλων αυτών των σχεδίων θα είναι ότι ο Δήμος Βόλου θα πίνει νερό 100% πηγαίο καθ’ όλη διάρκεια της χρονιάς και θα δημιουργηθεί τεράστια ενεργειακή οικονομία με την κατάργηση των γεωτρήσεων και θα συζητούμε για τελείως νέο πλάνο υδροδότησης του Βόλου», τονίζει ο κ. Τόρης.

«Οι ανακοινώσεις περί ιδιωτικοποίησης μέσω της εμφιάλωσης είναι στονχώρο του αστείου και βασίζονται στην άγνοια. Διότι ένα σοβαρό εμφιαλωτήριο σήμερα έχει τη δυνατότητα εμφιάλωσης 100 κ.μ. νερού την ημέρα! Με τα οποία όμως φτιάχνει 200.000 μπουκαλάκια τη μέρα. Αυτό είναι το νερό που χρειάζεται κάποιος να εμφιαλώσει.

Δεν είναι εκατ. κυβικά. Είναι 100 κ.μ. την ημέρα. Ξέρετε τι ποσοστό είναι τα 100 κυβικά στο πηγαίο νερό που θα έχουμε; Μόλις 0,001%!!! Ολες αυτές οι ιδεοληψίες που διακινούνται αποτελούν φύλλο συκής για την απόκρυψη των αναχρονιστικών αντιλήψεων σε ό,τι αφορά στο πόσιμο νερό και εξόχως συκοφαντικές για την ΔΕΥΑΜΒ. Δυστυχώς όμως για τους επαναστάτες του «τζάμπα», δεν υπάρχουν δράκοι σε αυτή την ιστορία. Ολα αυτά τα πράγματα προβλέπονται από το Νόμο και το κύριο αντικείμενο της επιχείρησης. Πάντως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση προς το παρόν. Πρόκειται για μια σοβαρή επενδυτική ιστορία. Εχει δαπάνη από τις έρευνες που έχουμε κάνει που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ σαν εγκατάσταση και φυσικά χρειάζεται χρηματοδότηση. Ακόμη και σήμερα αν κάποιο υπουργείο μας πει ότι έχω 10 εκατ. ευρώ για εσάς θα προτιμήσουμε να ενεργοποιήσουμε τις δράσεις του μάστερ πλαν. Είμαστε απλοί, πρακτικοί και λειτουργούμε με κοινή λογική», ξεκαθαρίζει.

«Χάρισμά σας η πηγή»

Οπως εξηγεί ο κ. Τόρης, το νερό των Σταγιατών θα ρέει ελεύθερα στη φύση. «Οποιος αισθάνεται ότι πίνοντας νερό με κολοβακτηρίδια αναβαθμίζεται ως άνθρωπος και ως πολίτης θα μπορεί ελεύθερα να πηγαίνει στην πηγή να παίρνει νερό και να πίνει. Χάρισμά τους. Δεν θα βάλουμε χωροφύλακες. Το νερό όμως που θα φτάνει από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ στα σπίτια θα είναι νερό απολυμασμένο και σύμφωνο με τον Νόμο και την επιστήμη», αναφέρει.

Αθλιότητα: Στοχεύουν σε εργαζόμενους!

Ο ίδιος χαρακτηρίζει αθλιότητα την επίθεση που έχουν εξαπολύσει διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και αντιδρώντες στη ΔΕΥΑΜΒ και στον Δήμο Βόλου: «Ολη αυτή η φασαρία για το νερό μου προκαλεί άθλια εντύπωση. Και αυτό γιατί ενώ υποτίθεται ότι στοχεύουν στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και στον Δήμαρχο, αυτοί που θα βρεθούν κατηγορούμενοι εάν το νερό δεν έχει απουσία κολοβακτηριδίων, είναι τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ που έχουν στην πλάτη τους την ποινικήευθύνη για το νερό που φθάνει στο σπίτι του κάθε πολίτη, όπως και των στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ, που έχουν στην πλάτη τους την ποινική ευθύνη επεξεργασίας του λύματος. Όλος αυτός ο χαβαλές και οι φωνασκίες εκεί που επί της ουσίας στοχεύουν είναι στους εργαζόμενους. Κι όχι σε πολιτικούς. Και αυτό είναι αθλιότητα».

«Υπάρχει η αντίληψη ότι στις Σταγιάτες όπου έχει κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης από το 2010 και αφορά σε 100 σπίτια, να μη συνδεθεί κανένας όπως διακηρύσσουν οι επαναστάτες αν δεν γίνει αποχέτευση σε όλο τον χωριό. Τι με λίγα λόγια λένε στον Βολιώτη; Πλήρωσέ μας μερικά εκατ. ευρώ να μας κάνει η ΔΕΥΑΜΒ, δίκτυο σε όλο το χωριό που επειδή είναι μικρός ο οικισμός δεν καλύπτεται από κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να συνδεθούμε μετά. Συνεχίζεται η ιστορία: Οι Σταγιατιώτες θέλουν να πίνουν νερό και να έχουν περιβάλλον στην υγεία των κορόιδων.

Δεν έμαθαν οι «υπέρμαχοι» της φύσης και του περιβάλλοντος, ότι ο αγώνας για το περιβάλλον ξεκινά όταν ο καθένας κάνει αυτό που τον αφορά; Οι 150.000 κάτοικοι του Βόλου και της Ν. Ιωνίας που είναι οι μόνοι που ταλαιπωρούνται πραγματικά στο θέμα του πόσιμου νερού. Επειδή υπάρχουν αντιλήψεις ότι το νερό είναι δικό μας. Αυτά όμως έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί», ξεσπά ο κ. Τόρης.

Η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει να φοβηθεί κανέναν έλεγχο της Ε.Ε.

Η ιστορία των Σταγιατών είναι ένα από τα μικρά μέτωπα όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Τόρης, που μόλις κλείσει η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους ελέγχους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2024 η Ε.Ε. θα ζητήσει αποδείξεις από την Ελληνική Πολιτεία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου να διαπιστώσει το έχει γίνει στον τομέα του νερού και της αποχέτευσης.

«Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μία επιχείρηση η οποία κλείνοντας και αυτά τα μικρά μέτωπα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους ελέγχους της Ε.Ε. καθώς οι μεγάλοι οικισμοί έχουν πλέον δίκτυο αποχέτευσης και υπάρχει μελετητικό υπόβαθρο έτοιμο προκειμένου μόλις ανοίξει η πρόσκληση -που φαίνεται ότι θα ανοίξει- να εντάξει για έργα αποχέτευσης τις περιοχές Μαλάκι, Πλατανίδια, Ανω – Κάτω Λεχώνια και όλους τους οικισμούς μέχρι τη Ν. Αγχίαλο. Και σε μία πενταετία ο Βόλος θα είναι μία πόλη που στο 100% σχεδόν των οικισμών του θα έχει σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και μια πόλη που το υδραγωγείο της θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με πηγαίο νερό», ξεδιπλώνει το όραμά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου