ΤΟΠΙΚΑ

Δύο στους έξι δήμους με ναυαγοσώστες ~ Αρχίζει ελέγχους το Λιμεναρχείο Βόλου

δύο-στους-έξι-δήμους-με-ναυαγοσώστες-α-15996

Από την 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία – Πέρυσι σημειώθηκαν έντεκα πνιγμοί στις ακτές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Μαγνησίας

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την υποχρεωτική εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νομού Μαγνησίας, όμως μέχρι στιγμής ναυαγοσωστική κάλυψη υπάρχει μόνο στους δήμους Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου. Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και οι κατά τόπους λιμενικές αρχές αρχίζουν αυστηρούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Οι ναυαγοσώστες σώζουν κυριολεκτικά ζωές στη θάλασσα, ενώ συνδράμουν σημαντικά στο έργο των λιμενικών, όταν καλούνται να επέμβουν για ένα περιστατικό στη θάλασσα. Φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας από την νόσο COVID-19 η διαδικασία πήγε πίσω ένα μήνα. Όμως τώρα οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάσταση των ναυαγοσωστών.

Τα περιστατικά πνιγμών που σημειώνονται κάθε χρόνο δεν είναι λίγα. Το 2019 εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην ηπειρωτική Μαγνησία και ένας σώθηκε την τελευταία στιγμή. Επίσης είχαμε δύο πνιγμούς σε Σκιάθο, έναν σε Σκόπελο και έναν σε Αλόννησο.

Υποχρέωση για εγκατάσταση ναυαγοσωστών έχουν αυτή τη στιγμή οι δήμοι Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου, Σκιάθου και Σκοπέλου. «Ελπίζουμε φέτος να έχουν ναυαγοσώστες όλες οι πολυσύχναστες παραλίες του νομού και να μην έχουμε προβλήματα», είπε η τομεάρχης Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, Αθηνά Κυρίτση. Είναι σημαντική ειδικά φέτος με τις συνθήκες που έχουμε λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας η παρουσία του ναυαγοσώστη στις ακτές. «Πέρα από το θέμα της διασφάλισης ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα βοηθάει και σε πρακτικά ζητήματα», επισήμανε η ίδια.

Στον δήμο Βόλου έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες σε Ν. Αγχίαλο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μαμιδάκη, Αλυκές σε δύο σημεία, Πλάκες, Άναυρο, Καρνάγιο.

Επίσης, στις θέσεις τους είναι οι ναυαγοσώστες στις παραλίες του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και συγκεκριμένα σε Αη Γιάννη, Παπά Νερό, Μυλοπόταμο Χορευτό και Αγιους Σαράντα. Υποχρέωση εγκατάστασης ναυαγοσωστών υπάρχει και για τις παραλίες του δήμου Νοτίου Πηλίου Καλά Νερά, Μπούφα, Κορώπη, Καλιφτέρι, Αμποβός, Ξυνόβρυση – Ποτιστικά, του δήμου Ρήγα Φεραίου Καμάρι, του δήμου Σκιάθου Κουκουναριές, Τρούλος, Αγία Παρασκευή, Βρωμόλυμνος (μετά τη μείωση πολυσύχναστων παραλιών σε τέσσερις από οχτώ με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για τη μείωση των εξόδων), του δήμου Σκοπέλου Πάνορμος και Μηλιά. Οι δήμοι έχουν μερικές μέρες να τηρήσουν τη νομοθεσία και να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμού που για παράδειγμα στον δήμο Σκιάθου.

Χρήσιμες συμβουλές για τους λουόμενους

Μεγάλος αριθμός πολιτών θα μπορούσε να είχε σωθεί από πνιγμό αν τηρούσε τις συμβουλές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου ώστε ούτε η κολύμβηση να έχει απρόοπτα, ούτε οι καλοκαιρινές δραπετεύσεις τραγικό τέλος. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια ή βήματα τα οποία μπορούν πραγματικά να σώσουν από μία δύσκολη στιγμή που μπορεί να εξελιχθεί μοιραία τόσο για το άτομο που κινδυνεύει όσο και για το άτομο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο λουόμενου και αποφασίζει να παρέμβει.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συγκεκριμένα συμβουλεύει:

  • Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Εχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
  • Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
  • Εχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3- 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
  • Έχεις ποιεί οινοπνευματώδη ποτά; Εχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι άκρως επικίνδυνος συνδυασμός.
  • Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
  • Μην σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα. – Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες και προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
  • Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
  • Μην κολυμπάς μόνος στη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
  • Αν αισθάνεται ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
  • Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
  • Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
  • Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
  • Έπαθες «κράμπα»; Μην φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
  • Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές.
  • Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα/ ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
  • Αντιλήφθηκες ένα κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί εάν υπάρχει. Κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι κοντά του έχε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ εάν πιαστεί πάνω στου βίαια και απότομα.

Οδηγίες για τα παιδιά

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συμβουλεύει τους γονείς:

  • Ποτέ μην αφήνεις το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
  • Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λπ. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.
  • Δίδαξε το παιδί ότι δεν πρέπει να κολυμπάει μόνο του.
  • Να παίζεις μαζί του στα ρηχά μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
  • Φοβάται το παιδί να μπει στο νερό; Μην το αναγκάζεις.
  • Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.
  • Να θυμάσαι: Εάν ο αέρας παρασύρει τη μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει.

Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι για να απαντήσεις στο τηλέφωνο. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μία ίντσα νερό. Στο παιδί στο οποίο έγινε εγκαίρως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου