Στο πόδι το προσωπικό των κλινικών

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-13, 14:27:46
Στο πόδι το προσωπικό των κλινικών

Δεν πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και μένουν απλήρωτοι οι ίδιοι

Στο στόχαστρο του υγειονομικού προσωπικού των κλινικών της Μαγνησίας βρίσκεται το ΙΚΑ καθώς η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις πληρωμές.

Το ΙΚΑ μέχρι στιγμής παρ’ όλες τις πιέσεις κλινικαρχών αλλά και των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων του υγειονομικού προσωπικού που απασχολείται στις κλινικές, αδυνατεί να απαντήσει με βεβαιότητα πότε θα πληρωθούν οι κλινικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που έχει φυσικά επίπτωση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στις κλινικές το ΙΚΑ θα μπορούσε να πληρώσει τις κλινικές αφού ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα βάσει του νόμου να μεταβιβάζει πιστώσεις. Παράλληλα όπως επισημαίνεται το ΙΚΑ δεν έχει ακόμη εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τις κλινικές για το 2011 και όταν ακόμη δεν είχε δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας και αυτό σύμφωνα με τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει τους φόβους του ότι ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ως «άλλοθι» για να μην επιλύεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Το ΙΚΑ δεν έχει καταβάλει τα χρήματα για τα νοσήλια του 2011, οι κλινικάρχες έχουν πληρώσει τα ένσημα που αφορούν στις μισθολογικές περιόδους του 2011 όπου στα ποσά συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές στον κλάδο της υγείας. Τέλος παραβλέπεται όπως υπογραμμίζεται η υποχρέωση του ΙΚΑ να ανοίξει κωδικούς πληρωμής νοσηλίων από τις αρχές του χρόνου για τα νοσήλια του 2011 βάσει και της νομοθετικής πράξης περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι στις κλινικές του Νομού Μαγνησίας απασχολούνται περί τα 300 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Υγειονομικού Προσωπικού Μαγνησίας στην παρούσα συγκυρία στις περισσότερες κλινικές το προσωπικό αμείβεται με έναντι τουλάχιστον για το τελευταίο δίμηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που προκαλείται σε μία ευρεία ομάδα εργαζομένων.

Οι ιδιοκτήτες των κλινικών επικαλούμενοι τα προβλήματα δυσλειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που όπως αναγνωρίζουν και οι εργαζόμενοι είναι υπαρκτά παραπέμπουν τις πληρωμές εφόσον καταβληθούν χρήματα από το ΙΚΑ και περιορίζονται στην καταβολή προκαταβολών έναντι αποδοχών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=