ΤΟΠΙΚΑ

Κρατήσεις με το… σταγονόμετρο στη Μαγνησία

κρατήσεις-με-το-σταγονόμετρο-στη-μαγ-27271

Παγωμένο το ενδιαφέρον για εξορμήσεις, με επαγγελματίες να αναφέρουν ότι «δεν χτυπά το τηλέφωνο»

Σε φάση αναμονής οι τουριστικοί πράκτορες, παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία την επόμενη μέρα, με το ενδιαφέρον για ταξίδια να παραμένει παγωμένο και τις κρατήσεις να έρχονται με το… σταγονόμετρο. Εφιαλτικό σκηνικό, που πολύ απέχει από τις αρχικές προβλέψεις, βιώνουν οι άνθρωποι του τουρισμού, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν χτυπά το τηλέφωνο».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, υπάρχει μεγάλη πτώση στις κρατήσεις» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Μάριος Καμμένος, διευκρινίζοντας ότι «το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής, δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο πολύπαθο πεδίο του τουρισμού, ο αντιπρόεδρος του HATTA , του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και ταμίας στην ECTAA, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων και τουρ οπερέιτορς, επισημαίνει ότι «υπάρχουν κρατήσεις πελατών που έκλεισαν τις διακοπές τους πριν τον Μάρτιο. Αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ακυρώσει και είναι ακόμη ενεργοί στα συστήματά μας». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό αν όσοι έχουν κάνει κρατήσεις, θα ταξιδέψουν τελικά ή όχι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρατηρείται στάση αναμονής.

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει ο Θανάσης Σιμώτας,γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Νομού Μαγνησίας, ο οποίος επισημαίνει ότι «προφανώς το «πάγωμα» επηρεάζεται από το γεγονός ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη το πρόγραμμά τους, έχουν μειώσει πτήσεις, έχουν μειώσει δρομολόγια και ίσως και αυτό είναι αποτρεπτικό για να έρθει κάποιος πελάτης για διακοπές».

Η εικόνα των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι ακόμη θολή, με το ερώτημα που αφορά τις προθέσεις των εν δυνάμει επισκεπτών, να παραμένει μέχρι στιγμής αναπάντητο. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ο κόσμος δεν έχει βγει ακόμη από τα σπίτια του και δεν ξέρω αν θα βγει ακόμη για διακοπές. Βλέπω ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Παρά τις πολύ καλές ενδείξεις, δυστυχώς από τον Φεβρουάριο και μετά, άλλαξαν όλα» τονίζει.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν την «θύελλα» οι τουριστικοί πράκτορες, με τον Βαγγέλη Δρόσο που δραστηριοποιείται στη Σκόπελο, να υπογραμμίζει ότι «μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία έχουν ακυρωθεί, ενώ ελάχιστες έχουν μετατεθεί για την επόμενη χρονιά». Εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι παραμένουν οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί στις κρατήσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι ακυρώσεις. «Δεν υπάρχει εκτίμηση πως θα εξελιχθεί η χρονιά. Ακόμη δεν ξέρουμε αν οι κρατήσεις που έχουμε θα πραγματοποιηθούν» τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου