ΤΟΠΙΚΑ

Παρουσίαση του “ ΘΗΣΕΑ” από το Θ. Νάκο στο Ζάππειο

παρουσίαση-του-θησεα-από-το-θ-νάκο-851206

Τον απολογισμό για τα δύο χρόνια από την έναρξη του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας» αλλά και τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξέλιξή του, τα οποία σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη διετία 2007 -2009, παρουσίασε, σε σχετική εκδήλωση που έγινε σήμερα στο Ζάππειο, ο αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Θανάσης Νάκος.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία τα οποία περιγράφουν τη μεταρρυθμιστική τομή που πραγματοποιήθηκε με το Πρόγραμμα, ξεκινώντας από τη μεγάλη απόσταση, που όπως είπε χαρακτηριστικά, διανύθηκε, «ώστε να απελευθερωθούν οι ΟΤΑ από το λαβύρινθο ενός δυσλειτουργικού και τελικά υπεύθυνου για την αναπαραγωγή της ανισότητας, συστήματος κατανομής των πόρων».
Δίνοντας μάλιστα τα στοιχεία που περιγράφουν το προγενέστερο πρόγραμμα Ε.Π.Τ.Α και τα συγκρίσιμα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Θησέα», ο κ. Νάκος υπογράμμισε ότι:
«Το Ε.Π.Τ.Α., προέβλεπε αρχικώς προϋπολογισμό 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια. Τελικά και μάλιστα με κριτήρια, που ουδεμία σχέση είχαν με τη σύγκλιση, τη διαφάνεια και την ενίσχυση μιας ανάπτυξης που να αφορά όλους, απέδωσε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε οκτώ χρόνια.
Ο «Θησέας», μετρώντας το όραμα όχι με διακηρύξεις αλλά με έργα άλλαξε τη νοοτροπία που οδήγησε αρκετούς ΟΤΑ σε οικονομική ασφυξία και απομόνωση. Με κριτήρια σαφή, διαφανή και απολύτως καθορισμένα, έχει ανοίξει τις πύλες της ανάπτυξης των ΟΤΑ, ενεργοποιώντας με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, το 45% από την τυπική κατανομή και το 35% που αντιστοιχεί στην προγραμματική κατανομή των πόρων που διαθέτει, με την ένταξη 13.852. έργων».
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις των Δήμων με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), ο Yφυπουργός τόνισε, ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη δυναμική που βρίσκεται σε αυτή τη συνεργασία, όταν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, γίνεται προς όφελος και των δύο μερών και τελικά του πολίτη, εξασφαλίζοντας την προοπτική περισσότερων και καλύτερης ποιότητας έργων.
Σχετικά με τα στόχους που τίθενται για τη διετία 2007 – 2009, ο κ. Νάκος υπογράμμισε ως κεντρικούς άξονες:
• Την υποστήριξη ωρίμανσης των έργων που θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α. (Δ’ ΚΠΣ)
• Την ολοκλήρωση των κεντρικών παρεμβάσεων
• Την αξιολόγηση και αξιοποίηση της χρήσης των Σ.Δ.Ι.Τ. για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη
• Την αξιολόγηση νέων αναγκών των Ο.Τ.Α. και τη διαρκή προσαρμογή του Προγράμματος σε αυτές.
Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2009 τα αποτελέσματα «όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες που δημιούργησε η μέχρι σήμερα πορεία του ‘Θησέα’, αλλά θα μας μάθουν να μιλάμε με άλλους όρους.
Με τους όρους της ανάπτυξης παντού και για όλους»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου