ΤΟΠΙΚΑ

Πτυχιακή με πρωτότυπες ξύλινες κατασκευές

πτυχιακή-με-πρωτότυπες-ξύλινες-κατασ-30653

Επιτραπέζιο φωτιστικό και ρολόι τοίχου κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της εργασίας, που βασίστηκε στην εφαρμογή νέας τεχνολογίας

Πτυχιακή διαφορετική από τις άλλες παρουσίασε επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Πηνελόπη Μούτου αντί για οποιαδήποτε άλλη εργασία παρουσίασε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό και ένα ρολόι τοίχου τα οποία κατασκεύασε κάνοντας χρήσης της διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογίας.

Την πτυχιακή που ήταν σχεδιαστική και κατασκευαστική και αφορούσε στον σχεδιασμό πρωτότυπων ξύλινων αντικειμένων με χρηστική αξία, η κ. Μούτου παρουσίασε εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μάλιστα την παρουσίαση παρακολούθησαν 20 άτομα.

«Ηταν μία εξαιρετική πτυχιακή εργασία. Είναι γνωστό ότι με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία εξελίσσεται και ανακαλύπτονται συνεχώς νέα προϊόντα. Η εν λόγω εργασία, που υλοποιήθηκε στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου», είχε ως θέμα της τον «Σχεδιασμό και υλοποίηση πρωτότυπων κατασκευών ξύλου με εποξειδικές ρητίνες» και αυτό, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης αυτής», αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Γ. Μαντάνης ο οποίος επέβλεψε την πτυχιακή.

«Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη, η σχεδίαση και η κατασκευή δύο πρωτότυπων χρηστικών αντικειμένων εσωτερικού χώρου, η ορθολογική αξιοποίηση ελληνικών ειδών τα οποία σήμερα δεν χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εφαρμογές, και επιπρόσθετα, ο συνδυασμός του ξύλου με εποξειδικές ρητίνες (epoxyresins) για ένα αισθητικά ωραίο τελικό αποτέλεσμα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα είδη ξύλου που αξιοποιήθηκαν τα περισσότερα από καυσόξυλα, στην περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν η ελιά, η καρυδιά και το σφενδάμι σε συνδυασμό με εποξειδικές ρητίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερες συγκολλητικές ουσίες, και πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια οι οδηγίες χρήσης για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων.

«Τα δύο αντικείμενα που υλοποιήθηκαν με πρωτότυπο σχεδιασμό από την φοιτήτρια ήταν ένα επιτραπέζιο φωτιστικό και ένα ρολόι τοίχου και η διαδικασία είχε τα εξής στάδια: στοιχεία έρευνας διεθνούς αγοράς φωτιστικών και ρολογιών, αρχικά σκίτσα, ολοκληρωμένη σχεδιαστική μελέτη, εργαστηριακή κατασκευή προϊόντων σε κλίμακα 1:1», εξηγεί ο κ. Μαντάνης.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου