ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος Γελαγώτης: Κάνει τον εθελοντισμό πράξη

ιγνάτιος-γελαγώτης-κάνει-τον-εθελοντ-37771

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα

Την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς αναδεικνύει η σημερινή παγκόσμια μέρα εθελοντή αιμοδότη. Παράδειγμα προς μίμηση κάθε εθελοντής αιμοδότης, που στηρίζει το μεγαλειώδες οικοδόμημα της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Υπέρμαχος του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» Ιγνάτιος Γελαγώτης, που αποτελεί ψυχή μιας τιτάνιας προσπάθειας με πολλαπλούς αποδέκτες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχοντας θέσει εαυτόν στις επάλξεις της κοινωνικής προσφοράς από νεαρή ηλικία, δηλώνει απερίφραστα ότι το μεγαλύτερο βραβείο είναι η κάρτα του εθελοντή αιμοδότη, την οποία φέρει με περισσή σεμνότητα για περισσότερα από 30 χρόνια.

Οταν ολοκληρώθηκε η θητεία του Αντώνη Πετρίδη, του αλτρουιστή που δημιούργησε τον σύλλογο σε συνεργασία με τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ανοίγοντας ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ανέλαβε τα ηνία ο Ιγνάτιος Γελαγώτης, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας το έργο του προκατόχου του.

Ταυτισμένος με την πορεία του συλλόγου ο πρόεδρος, σε μια κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, έχει αναγάγει τον εθελοντισμό σε υπόθεση ζωής. Ξεδιπλώνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καρέ – καρέ την εθελοντική του διαδρομή, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μέρα, επισημαίνει κατ’ αρχάς ότι νιώθει αγαλλίαση κάθε φορά που προσφέρει αίμα και κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του.

Η διάθεση της ανιδιοτελούς προσφοράς τον οδήγησε στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Αλληλεγγύη» όπου εγγράφηκε ως μέλος το 1989, έχοντας αναπτύξει, στο μεταξύ, ανάλογη δραστηριότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια. «Το κίνητρό μου για να εγγραφώ στον σύλλογο ήταν η αγάπη στον συνάνθρωπο. Ηθελα πάντα να βοηθάω τους συνανθρώπους μου και γι’ αυτό προσέφερα εθελοντικά αίμα στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου εργαζόμουν. Στην συνέχεια εγγράφηκα στον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών κι από κει ξεκίνησα την πορεία μου με την «Αλληλεγγύη»», υπογραμμίζει.

Αρχικά ήταν υπεύθυνος για την δράση του Συλλόγου στον Αλμυρό, δημιουργώντας έναν ισχυρό πυρήνα προσφοράς, που αγκαλιάστηκε ένθερμα από την τοπική κοινωνία. Το ίδιο διάστημα ήταν διευθυντής στο πρακτορείο της Τράπεζας Ελλάδος στον Αλμυρό, συνδυάζοντας με πολλή επιμέλεια τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις με τον εθελοντισμό. Εργο δικό του είναι η τράπεζα αίματος που δημιουργήθηκε για τον δήμο Αλμυρού στους κόλπους της «Αλληλεγγύης», με την ένθερμη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

«Επειδή είχα ευαισθητοποιηθεί και είχα συγκεντρώσει αρκετό κόσμο, έρχονταν κάθε μήνα στην πλατεία του Αλμυρού για να προσφέρουν αίμα και όταν συνταξιοδοτήθηκα, συνέχισα στον σύλλογο εδώ, στον Βόλο», αφηγείται.

Κοντά στον άνθρωπο

Μια διαρκής προσπάθεια η πορεία του στον σύλλογο, που απέδωσε καρπούς με την αμέριστη συμπαράσταση του διοικητικού συμβουλίου και των μελών. Σταδιακά αυξήθηκε η προσέλευση του κόσμου, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να μετράει 4.800 περίπου εγγεγραμμένα μέλη, ενώ στην αρχή της θητείας του, ανέρχονταν σε 900.

Εξίσου ενθαρρυντικός ο ετήσιος απολογισμός δράσης, που μεταφράζεται στην συγκέντρωση 1500 περίπου μονάδων αίματος σε ετήσια βάση. Απαιτήθηκε πολύς κόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την «ψυχή» του συλλόγου να τονίζει ότι «πήγαμε παντού, στις γειτονιές, στα καφενεία, βγήκαμε σε εκδηλώσεις, μας βοήθησε και ο Τύπος, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και συνειδητοποίησε ο κόσμος την προσπάθειά μας. Γι αυτό ήρθε κοντά μας, μας πλαισίωσε και αυξηθήκαν τα μέλη».

Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι η προσπάθεια είναι κοινή και συλλογική, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουν μόνος μου, ήταν και το διοικητικό συμβούλιο που με βοήθησε σε αυτή την διαδρομή και φέραμε τα αποτελέσματα αυτά. Η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν σταματάμε, γιατί πρέπει να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Γι αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση πάντα».

Θεμελιώδης για τον ίδιο, και τα μέλη του συλλόγου, η έννοια της προσφοράς, ενώ όπως υπογραμμίζει «αισθάνομαι αγαλλίαση όταν βλέπω το χαμόγελο του αρρώστου ή των δικών του ανθρώπων, που έρχονται και μας λένε «ευχαριστώ». Είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας. Προσπαθούμε, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ούτως ώστε να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη από αίμα».

Δεκάδες βραβεία κοσμούν το βιογραφικό του προέδρου και την δράση του συλλόγου, που είναι αλληλένδετα, με τον ίδιο να επισημαίνει με την σεμνότητα που τον διακρίνει: «Δεν επιζητώ τα βραβεία. Εκείνο που με ενδιαφέρει, είναι να συνεχίσω τον ίδιο αγώνα και να βλέπω το χαμόγελο του αρρώστου ή των δικών του ανθρώπων. Μου αρκεί να γνωρίζω ότι σώθηκε μια ζωή, προσφέραμε κάτι, συμβάλλαμε κι εμείς στην σωτηρία ενός ανθρώπου».

Δεν τους σταμάτησε η πανδημία

Στις επάλξεις της προσφοράς ο Σύλλογος και στην διάρκεια της πανδημίας, με δεκάδες συγκινητικές στιγμές και χαμόγελα ευγνωμοσύνης να γράφουν την συνέχεια της πορείας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Αλληλεγγύη» στα εύκολα και τα δύσκολα.

Στιγμή δεν σταμάτησαν οι εξορμήσεις του συλλόγου ούτε στην διάρκεια της πανδημίας, με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας να κατευθύνεται εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο απολογισμός δράσης της συγκεκριμένης περιόδου εξίσου εντυπωσιακός, με τους Βολιώτες να στηρίζουν ένθερμα την προσπάθεια.

Πανταχού παρών ο πρόεδρος, με την τοπική κοινωνία να τον έχει ταυτίσει με τον σύλλογο και όπως επισημαίνει «με χαροποιούν πολύ οι αυθόρμητες αντιδράσεις του κόσμου, γιατί μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε».

Με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζει τα παιδιά, δίνοντας βαρύτητα στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία, την διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας με την συμμετοχή των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών, καθώς θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν πιο εύκολα την σημασία της αιμοδοσίας και να ενταχθούν στους κόλπους του συλλόγου, μόλις ενηλικιωθούν.

Στις επάλξεις

Υπέρμαχος της εθελοντικής αιμοδοσίας από νεαρή ηλικία, έχει εμφυσήσει τις ίδιες αρχές στην οικογένειά του, στα παιδιά του Φωτεινή και Σταύρο, και τα εγγόνια του. Αφοσιωμένος σύζυγος, πατέρας και παππούς, μιλάει με πολλή αγάπη για τους οικείους του, την σύζυγό του Φωτεινή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την στήριξή τους. «Ευχαριστώ την οικογένειά μου, γιατί μου συμπαραστάθηκε σε αυτό τον αγώνα» αναφέρει.

Εθελοντισμός σημαίνει πάνω απ’ όλα αφοσίωση και προσφορά, με τον ίδιο να υπογραμμίζει την σημασία της αλληλεγγύης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προτρέπω όσους μπορούν να προσφέρουν, να το πράξουν, γιατί ο εθελοντισμός είναι το παν στον άνθρωπο. Να αναπτύξουν εθελοντική δράση, να μην κάθονται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, να μην είναι αποτραβηγμένοι από την κοινωνία. Και οι ίδιοι θα νιώσουν τη χαρά της προσφοράς».

Πάγια θέση και προσπάθεια του προέδρου είναι να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες και να προστεθεί νέο αίμα στον σύλλογο. «Οσοι μπορούν, να γίνουν αλτρουιστές εθελοντές αιμοδότες, κι όχι να δίνουν περιστασιακά αίμα. Να το κάνουν συστηματικά, να μας βοηθήσουν γιατί είναι διαρκείς και πάγιες οι ανάγκες σε αίμα, κυρίως το καλοκαίρι.

Τους παροτρύνουμε να εγγραφούν στον σύλλογο, για να αντικατασταθούν τα μέλη που αποσύρονται είτε λόγω ηλικίας είτε για λόγους υγείας», επισημαίνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου