ΤΟΠΙΚΑ

Μεσοβέζικες λύσεις για την καθαριότητα στα περισσότερα πανεπιστημιακά κτήρια του Βόλου

μεσοβέζικες-λύσεις-για-την-καθαριότη-398866

Εξι μήνες συμπληρώνονται από την ημέρα που οι εργολάβοι καθαριότητας έλυσαν τη συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφήνοντας στην ανεργία δεκάδες καθαρίστριες αλλά και βρώμικα πανεπιστημιακά κτήρια. Τα μόνα κτήρια στα οποία υπάρχει πλέον εργολάβος και η καθαριότητα πραγματοποιείται τακτικά είναι αυτά στο Πεδίον του Άρεως και το Παπαστράτος. Σε όλα τα υπόλοιπα κτήρια ακολουθούνται… μεσοβέζικες λύσεις, ενώ ακόμη διερευνάται η πιθανότητα πρόσληψης καθαριστριών διαμέσου της Επιτροπής Διαχείρισης της περιουσίας του τοπικού Ιδρύματος, η λειτουργία της όμως προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Χωρίς καθαριότητα από την 1η Αυγούστου μέχρι και σήμερα παραμένουν το συγκρότημα της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών που στεγάζεται στο παλιό Γαλλικό Ινστιτούτο, η Επιτροπή Ερευνών, η Βιβλιοθήκη αλλά και όλα τα σκόρπια κτήρια στον ιστό της πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη στα παραπάνω κτήρια και συγκροτήματα δεν υπάρχουν εργολαβίες καθαριότητας με αποτέλεσμα να μη γίνονται τακτικοί καθαρισμοί.

Οι λύσεις που έχουν ακολουθηθεί είναι πρωτοφανείς για ένα Πανεπιστήμιο, μιας και πολλές φορές οι πρυτανικές αρχές παρακαλούν εργολάβους είτε του κτηρίου Παπαστράτος είτε από το Πεδίον του Άρεως να στείλουν μία ή δύο καθαρίστριες σε ορισμένα κτήρια για να καθαρίσουν τα απολύτως απαραίτητα σημεία.

Το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις ορισμένων τμημάτων ζητούν από καθαρίστριες να επισκεφθούν τους χώρους και να καθαρίσουν, ενώ η πληρωμή τους γίνεται από τα έσοδα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή από τα χρήματα των τμημάτων που έχουν για τις ανάγκες των φοιτητών και φέτος αυτά ήδη έχουν εξανεμιστεί.

Τις ημέρες που δεν υπάρχει έστω στοιχειώδης καθαριότητα φοιτητές, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι προσέχουν διπλά να μη δημιουργήσουν απορρίμματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μόνοι τους εργαζόμενοι και καθηγητές καθαρίζουν τα εργαστήριά τους αλλά και άλλους χώρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι πως στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι τουαλέτες των επισκεπτών είναι κλειδωμένες εδώ και μήνες.

Το Πανεπιστήμιο, όπως ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης, προσπαθεί να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Η πρόσληψη καθαριστριών σε μόνιμη βάση από την Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του Ιδρύματος ήταν η πιο πρόσφορη λύση, ωστόσο η λειτουργία της Επιτροπής προχωρά με πολύ αργά βήματα, καθώς ορισμένα ζητήματα έχουν μπλεχτεί στον ιστό της γραφειοκρατίας.

«Ευελπιστούμε άμεσα να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Επιτροπή να μπορέσει να προσλάβει προσωπικό, έτσι ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα της καθαριότητας», σημείωσε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Συνεδριάζει η Σύγκλητος την Παρασκευή

Στο μεταξύ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι ο νέος νόμος – πλαίσιο και η εφαρμογή του, αλλά και οι διατάξεις του νόμου αναφορικά με την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.

Σήμερα ξεκινούν οι ορκωμοσίες μελών ΔΕΠ, οι οποίοι διορίστηκαν στο Ίδρυμα και η έλευσή τους θα δώσει πνοή στο διδακτικό έργο, μετά και την περικοπή δεκάδων πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Συνολικά θα ενταχθούν 22 νέα μέλη ΔΕΠ στο Ίδρυμα, ενώ οι ορκωμοσίες τους θα γίνονται σταδιακά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου