ΤΟΠΙΚΑ

Απώλειες 70% στις εξαγωγές, προβληματισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας

απώλειες-70-στις-εξαγωγές-προβληματισμ-53660

Βαρύ πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων η πανδημία

Σοβαρό πλήγμα έχει επιφέρει η πανδημία στη δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, βάζοντας «φρένο» στις εξαγωγές ελαιών και λαδιού, σε ποσοστό 50% έως 70% στην περιοχή. Οι δραματικοί μήνες που προηγήθηκαν προκάλεσαν κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, παγώνοντας κάθε συναφή δραστηριότητα, με ολέθριες επιπτώσεις για τους παραγωγούς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά από δύο και πλέον μήνες αναγκαστικής απραξίας λόγω περιοριστικών μέτρων, άνοιξε και πάλι δειλά ο δίαυλος των εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, με το κλίμα της αβεβαιότητας να διατηρείται, ωστόσο, λόγω της απρόβλεπτης μελλοντικής εξέλιξης της πανδημίας.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, Γιάννης Διανελλάκης, υπογράμμισε ότι «η βασική δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι το εμπόριο ελαιών και λαδιού. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες στην περίοδο της πανδημίας, παρ’ όλο που είναι διατροφικά προϊόντα, επλήγησαν διότι η μεγάλη ποσότητα των συγκεκριμένων προϊόντων, προορίζεται για εξαγωγή και όχι για εσωτερική κατανάλωση».

Οι χώρες με τις οποίες συνεργάζεται ο Συνεταιρισμός είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρωσία και οι Βαλκανικές χώρες, με την πανδημία να αλλάζει άρδην τα δεδομένα, ορθώνοντας τεράστια εμπόδια. «Οι συγκεκριμένες χώρες περιόρισαν τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να περιορίσουμε κι εμείς από την πλευρά μας τις εξαγωγές» είπε ο πρόεδρος.

Οι εξαγωγές ελαιών και λαδιού, την περίοδο του κορονοϊού από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, με την σταδιακή εκκίνηση να ακολουθεί διστακτικά βήματα και το μέλλον να παραμένει αβέβαιο για όλους.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο το προηγούμενο διάστημα. Κατά συνέπεια «κι εμείς ως συνεταιρισμός είχαμε μπει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης των εργαζομένων, διότι δεν υπήρχε εργασία. Δεν υπήρχαν εξαγωγές ελαιών, βασικά, και λαδιού. Αρα, ήταν ένα αρκετά ισχυρό οικονομικό πλήγμα για τον Συνεταιρισμό. Το προηγούμενο τρίμηνο χάθηκε, υπήρξαν οικονομικές απώλειες, αλλά πιθανόν να χαθούν και κάποιες αγορές, στις οποίες πρέπει να επανέλθουμε», τόνισε.

Τα ερωτήματα και η αβεβαιότητα για το μέλλον διατηρούνται, με τον κ. Διανελλάκη να επισημαίνει ότι για να δοθεί και πάλι δυναμική εκκίνηση στις εξαγωγές, πρέπει να «τερματίσει το θέμα του κορονοϊού, γιατί υπάρχουν παντού ανησυχία και αβεβαιότητα, που είναι ότι χειρότερο για την οικονομία. Δεν μπορείς να ορθοποδήσεις, όταν υπάρχει αβεβαιότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου