ΤΟΠΙΚΑ

Σκωτσέζικο ντους στην εστίαση

σκωτσέζικο-ντους-στην-εστίαση-53790

Και αλκοόλ και μουσική και φαγητό – Ανοίγει επιπλέον 20% της εστίασης στη Μαγνησία από το Σάββατο, αλλά μπαρ και κλαμπ από Δευτέρα, που ούτως ή άλλως είναι κλειστά!

Σε συνεχόμενα σκωτσέζικα ντους υποβάλλεται η εστίαση, με τους επαγγελματίες της Μαγνησίας να καλούνται να προσαρμοστούν στα διαρκή νέα δεδομένα, που δημιουργούνται. Η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), που δημοσιεύτηκε μόλις προχθές στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης) και αφορούσε στη λειτουργία των επιχειρήσεων στις παραλίες χωρίς μουσική, ανατράπηκε από υπουργικά χείλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης με χθεσινές ανακοινώσεις του ήρε τις απαγορεύσεις, που αφορούν στην αναμετάδοση μουσικής, στην παρασκευή φαγητού και στην πώληση αλκοόλ στις παραλίες, ζητήματα για τα οποία υπήρξαν αντιδράσεις από επαγγελματίες, που μιλούσαν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στον χώρο της εστίασης. «Εχουμε χάσει την μπάλα. Αλλα λένε οι ΚΥΑ, άλλα οι υπουργοί και εμείς ψαχνόμαστε. Θέλουμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας μετά το καταστροφικό κλείσιμο, να τηρήσουμε τα μέρα ασφαλείας, αλλά να υπάρχει ξεκάθαρο καθεστώς κι όχι καθημερινώς να αναζητούμε διευκρινίσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σταδιακή από το ερχόμενο Σάββατο επαναλειτουργία και των υπολοίπων κλάδων της εστίασης.

Συγκεκριμένα, από μεθαύριο Σάββατο 6 Ιουνίου επιτρέπονται η λειτουργία της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, των εστιατορίων στα ξενοδοχεία, η παροχή γευμάτων και ποτών από κυλικείο, η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, οι υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο. Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από χορευτικό κέντρο, από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο, από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ, από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ), από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο, από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ.

Ούτε το 20% δεν θα ανοίξει

«Πρόκειται για το υπόλοιπο 40%, που παραμένει κλειστό από τις 25 Μαΐου, οπότε και άνοιξε ο χώρος της εστίασης. Είναι όμως εξαιρετικά απίθανο να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής και για τον Ιούνιο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι αποτρεπτικές για να φιλοξενηθούν σε κλειστούς χώρους πελάτες. «Οι θαμώνες θα προτιμήσουν εξωτερικό χώρο. Πολλοί το σκέφτονται αν θα πρέπει να ανοίξουν για 10 – 15 ημέρες και μετά να ξανακλείσουν», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

Ημερομηνίες χωρίς… λογική

Ακόμη και οι ίδιες οι ημερομηνίες λειτουργίας της εστίασης προκαλούν αντιδράσεις στον κλάδο. Ταβέρνες, εστιατόρια, τσιππουράδικα, καφενεία, που διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, λειτουργούν από το ερχόμενο Σάββατο και τα μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης από Δευτέρα.

«Από Δευτέρα, που ούτως ή άλλως είναι κλειστά. Αυτές οι επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως Παρασκευή και Σαββατοκύριακα. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί επέβαλαν άνοιγμα από Δευτέρα. Είναι άκυρο. Κάθε μεροκάματο για μια επιχείρηση μετρά όσο ακόμη κρατά ο καιρός και δεν επικρατούν το βράδυ τόσο υψηλές θερμοκρασίες», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Μετά τις παραλίες χωρίς μουσική, ήρθε η μουσική χωρίς… χορό

Αποκαλυπτική της… τρέλας, που επικρατεί στην εστίαση, που επαναλειτουργεί σταδιακά, είναι η στιχομυθία που είχε με υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που προκύπτουν με τη λήψη μέτρων.

Στ. Στεφάνου: Εχω μία ταβέρνα. Μπορώ να βάλω ζωντανή μουσική με δύο όργανα;

Υπάλληλος Υπουργείου: Μπορείτε να έχετε ζωντανή μουσική, αλλά δεν επιτρέπεται ο χορός στον κλειστό χώρο.

Στ. Στεφάνου: Στην αυλή επιτρέπεται;

Υπάλληλος Υπουργείου: Στην αυλή του καταστήματος ναι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου